Karlos: Čudl byl jakýsi náznak ale nekvetla, ani poupě v zárodku to nebylo. Možná jsem nebyl daleko
Jinak ty všechny veliké pahlízy narostly u mne, venku pěstované. Jak je ale vidět, ani to nestačí. V tropech jsem byl, ale pouze v Mexiku v té aridní části a pak několik výletů za Stanhopejemi do o fous vlhčí oblasti Sierra Madre Oriental. Tedy poloopadavý horský les, nikoli tropický deštný prales. Tam jsme sice byli asi dva dny také, ale jen tak pro zajímavost, vidět stromové kapradiny ap. V Mexiku je to všechno docela blízko sebe. Stačí přejet horský hřbet a na druhé straně je úplně jiná vegetace.
Na lokalitách L. speciosa jsem byl vícekrát v různých ročních obdobích. V zimě nad ránem přicházejí i mírné noční mrazíky a v létě odpoledne se teplota ve stínu vyšplhá i přes 40°C. Pražské horké léto jí venku díky této velké toleranci k rozsahu teplot vůbec nevadí a pěstování venku od jara do podzimu je pro ni super.
Co se týče tohoto druhu, tak by mne také zajímalo co je tím nejdůležitějším spouštěcím faktorem.
Momentálně si myslím, že to je kombinace dlouhého sucha a chladného zimování- podobně jako u Cyrtopodií. Hlavně je důležité asi sušit už od počátku října, aby rostlina seschla během podzimu a postupně se začala zbavovat starých listů. Loni mi rašila už v lednu a poupata nikde, ale to jsem ji párkrát zalil- to je určitě špatně. Nyní už nedostane ani kapku vody pokud neshází staré listy. Na jaře pak stále sucho a nechám ji v kaktusovém skleníku kde je veliké střídání teplot a sucho. Pokud bych viděl, že je suchem zcela zdecimovaná tak ji pouze lehce porosím, aby nechcípla. Zároveň s novým výhonem chci vidět poupě
Intenzitu slunce jako v Mexiku určitě dosáhnout nemohu, ale ani to nepovažuji za nutné. Jak jsem již napsal: Kaktusy které rostou z hlediska osvitu na daleko exponovanějších stanovištích kvetou ve sbírkách dokonce i při přezimování ve tmě, takže faktor světla nepovažuji při dormanci za tak důležitý. Střídání teplot mi připadá pouze jako doplněk sušení a nízké teploty, který může ovlivnit pouze bohatost kvetení. Kaktusy i zimované ve sklepě při téměř konstantní teplotě kvetou také uspokojivě.
Tohle jsou mé představy, ale skutečnost je zatím ve hvězdách
To Dendrobium senile už začíná shazovat listy na loňských výhonech, takže pevně věřím, že alespoň částečný úspěch se dostaví