Autor |
Zpráva |
mácha
|
 Re: pH čili reakce substrátu
Obyčejně mě něco dojde dodatečně. Ze začátku jsem používal nepufrované medium, samozřejmě bylo děsně pracné se trefit do správného pH po klávování. A další doležitá věc je, že se medium vyčerpalo podstatně dřív a bylo nutné přesazovat nebo vylahvovat.
|
sob 16. črc 2016 23:12:46 |
|
 |
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
mácha, myslel jsem si, že to je spotřebovanýma živinama , ale ten rok a půl je asi nejdelší doba po kterou obvykle rostliny vylahvuji. Pokud to neroste nebo je to v mediu dlouho přepíchám znovu. (Paph. sanderianum)
|
sob 16. črc 2016 23:16:08 |
|
 |
mácha
|
Paphio: Narazil jsem na jedinou zmínku o odumírání listů od štičky. V knize od Soukupa se tvrdí, že je to příznak nedostatku fosforu. Nemám žádné zkušenosti, objevilo se mi to u Den. uniflorum a neznámé Coelogyne. V obou případech jsem v darovaných kytkách nevyměnil substrát.
|
ned 17. črc 2016 13:29:51 |
|
 |
mácha
|
Virens: Můžu potvrdit aktuálními daty pokles pH u sterílního výsevu. Renantheru vietnamicu jsem pikýroval do MS s citranem draselným místo dusičnanu, pH upraveno na 5,5. Rostlo to rychle, ve velikosti 0,5 - 1 cm se růst zastavil. Počkal jsem asi dva měsíce a dnes jsem přesadil podruhé. V lahvi bylo pH 3,9. Je jasné, že se medium okyseluje kvůli spotřebě draslíku a amonia. Nejspíš by to chtělo trochu se věnovat složení media, prakticky všechna komerční media jsou napůl ředěné MS a velkoproducenti si svoje zkušenosti nechávají pro sebe. Dobře rostoucí kytky jistě dělají se substrátem totéž, jenže výsledky ještě závisí na typu hnojiva a činnosti mikrobů.
|
úte 11. říj 2016 15:40:10 |
|
 |
virens
Moderátor
|
mácha, jo je stále co vylepšovat ale poslední dobou jsem si všiml, že dávám příliž mnoho rostlin do flašky. Medium je nastaveno přesně ale stále dost rostlin v něm proliferuje vlivem vitaminů , možná PP nik. acid a zahustí se to a pak jde pH rychle dolů. Nechce se mě pikýrovat často a tak raději omezím počet rostlin a přidám media do flašky. Teď jsem to vyzkoušel na L. jongheana a jsem spokojenej. Jak se jednou rozjede proliferace těžko ji lze zastavit . Možná na Knudson C by se to zastavilo. Už jsem daroval všechny chemikálie a jsem odkázán na kupovaná media.
|
úte 11. říj 2016 20:32:11 |
|
 |
mácha
|
Zkusil jsem přesadit do směsky Knop-Ms 20 :1, zatím vím jenom. že to roste. Knop je bez amonia, alkalizuje se, MS jsem přidal aby tam přece jen trochu amonia bylo. Aspoň u Phalů rostliny využívají amonium o hodně víc.Takže za pár měsíců snad nějaká informace bude.
|
stř 12. říj 2016 9:11:02 |
|
 |
mácha
|
Virens: Souhlasím, moc vitaminů dělá odnožování. Použil jsem B komplex forte tak, aby koncentrace odpovídaly thiaminu v MS a protokormy odnožovaly jako divé. Dokonce se objevily hroudy kalusu. No a z pokusu s Knopovým roztoken plyne, že to v něm jde špatně, semenáčky brzo zastaví růst a pak začnou chcípat. Zřejmě došla ta troška amonia. Už dřív jsem zkoušel samotný Knop a půl roku se semenáčky ani nehnuly. Takže závěr je jednoduchý, protokormy a malé semenáčky neumějí čerpat dusičnany, potřebují soli amonia.
|
pon 20. úno 2017 14:28:11 |
|
 |
virens
Moderátor
|
mácha: hm tak to je špatné. Věřím , že děláte precizní pokusy. To MS je taky hodně koncentrované a některé rostliny které zvládnou tak koncentrované medium nemají problém s růstem až na tu proliferaci. Když jsem si dělal vlastní MS podle Sigmy "Phytamax" TM tak jsem dával jen polovinu Gamborg´s vitamin solution G 1019 (roztok už namíchaných vitamínů přesně odpovídajících recetuře Phytamax) a vyloučil jsem tu hnusnou proliferaci. Už jsem rozdal všechny chemikálie a nemám jak připravit media a taky se mě u nechce. Ještě uvažuji, že bych mohl udělat trochu media v arboretu. Jinak mě nezbývá než dál používat Orchimax a smířit se proliferací a přepíchat víckrát rostliny. Mám tady teď šíleně proliferující Onc. cebolleta a Brought. sanguinea a nejsem schopen to zvrátit na mediu Orchimax. Ta vlastní příprava má prostě něco do sebe  Ještě můj nový laminární box. Když nepočítám práci tak 12 000kč. Což je velice slušná cena. No uvědomuji si, že by to mělo být v jiné kolonce ale tak nějak se to tady v tom vlákně rozjelo a přehodit to do (množení semeny in vitro) neumím. 
Přílohy:
IMG_0446 Laminární box.jpg [ 129.28 KiB | Zobrazeno 6079 krát ]
|
pon 20. úno 2017 19:46:11 |
|
 |
zaruba
|
virens: Koukám, že Vám tam vnikla i trocha instalatérského materiálu. Držák na sprchu a trubka PPr zavařená víčkem. Je vidět, že jsme národ tvořivý a komunismus nás naučil improvizovat  Instalatéra v sobě nezapřu  Omlouvám se za krátký vstup.
|
pon 20. úno 2017 20:08:40 |
|
 |
virens
Moderátor
|
zaruba:  a to mám ještě jednu a to odpadní 40mm s víčkem.  prostě hodí se cokoliv jen musím mít oči a hledat! Jinak kahan už tam není. Měl malou teplotu a při zapalování mě občas chytli rukavice.  Teď používám plynový (kahan) s piezo zapalováním.
|
pon 20. úno 2017 20:31:01 |
|
|