Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 12:02:40

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Další
 Catasetum pileatum 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Catasetum pileatum
Kytka dorazila v pátek odpoledne, do skleníka jsem ji dostal až večer , takže podrobnější zkoumání jsem nechal až na denní světlo. Z dálky to vypadalo dobře, dva pěkné výhony, ale šedý šutr dával náznak co bude dál, rašeniník byl pod ním, kořeny na větším výhonu nefunkční, menší výhon se jeví vitálnější. Tak jsem to vytáhl z květináče viz foto, něktré kořeny byly živé, tak jsem to obral z přebytečného rašeliníku a zasypal piniovkou s dřevěným uhlím. Mám to ve skleníku, kde prozatím teplota klesá k 16. Píše se tu i o 12. Tak tolik to snese suché/ zalité ?

Přílohy:
Catesetum pileatum.jpg
Catesetum pileatum.jpg [ 128.43 KiB | Zobrazeno 3188 krát ]
Catasetum pileatum_ detail.jpg
Catasetum pileatum_ detail.jpg [ 157.8 KiB | Zobrazeno 3188 krát ]
Catasetum pileatum_ detail kořeny.jpg
Catasetum pileatum_ detail kořeny.jpg [ 182.33 KiB | Zobrazeno 3188 krát ]
ned 18. zář 2016 8:49:16

Příloha:
P1190584.JPG
P1190584.JPG [ 85.93 KiB | Zobrazeno 3169 krát ]
Příloha:
P1190579.JPG
P1190579.JPG [ 59.64 KiB | Zobrazeno 3169 krát ]
To je názorná ukázka toho, jak prodejce zmršil kytku, kterou kdyby letos neprodal tak by mu odkráčela asi do věčných lovišť.
Tím ovšem nechci říci, že by se nedala zachránit.
Já bych postupoval takto:
Pinzetou bych vytahal veškerý rašeliník i za cenu částečného poškození kořenů a odstranil bych veškerý substrát. Pak bych zlikvidoval všechny shnilé kořeny, což bude asi většina. Pak bych poškozená místa zaprášil dřevěným uhlím a kytku bych vzal do bytu a nechal ji tam v teple ležet alespoň týden. Potom vše zasadit do suché hrubší piniovky do menšího asi nejlépe průhledného květináče, kvůli vizuální kontrole kořenů. Estetika musí jít v takovém případě stranou. Nechal bych rostlinu alespoň tři dny na sucho. Pak bych to v bytě kde je teplo namočil a nechal zcela vyschnout- tedy hodně dlouho.
S vodou bych hodně šetřil, protože nebezpečí ulití zvláště u rostliny v takovémto stavu je obrovské. Vlhký substrát pouze při teplotě nad 20°C. Cataseta milují slunce a teplo. Optimum pro ně bude tak okolo 24-26°C. Zdravá rostlina snáší dobře noční poklesy na 15°C i méně, ale u rostliny v tomto stavu nebo při zakořeňování bych to ale určitě neriskoval.
Mám ještě podstatně menší rostlinu Catasetum pileatum a nyní se rozhodla nasadit květní stvol, protože na rozdíl od toho kdo Vám ji poslal má kořeny v pořádku. Foto posílám i s fotem koutku v ZZ.
Mohu se zeptat od koho ji máte? Ona ale ta Cataseta při koupi jsou většinou ve špatné kondici protože je prodejci ulijí.

ned 18. zář 2016 14:11:17

Měl jste úplnou pravdu, to co bylo na fotce jako zdravé hořeny prorůstalo skrze bal nefunkčních kořenu. Kytka byla v květináči 4 cm a někdo ji přesadil do většiho a původní bal obložil mechem a nahoru nasypal ty šedé kamínky. Takže se mi to rozpadlo na čtyři kusy . Zaprášil jsem to dřevěným uhlím a dal do tepla. Uvidíme.
Je to pileatum var. imperiale z místa poblíž Jičína.

ned 18. zář 2016 20:06:01

Na podzim jsem tam byl a viděl jsem je tam, dokonce jsem se bavil s majitelem o tom kamení na povrchu. Říkal mi, že to je kvůli tomu, aby pahlízy byly v suchu. Máte tedy také to červenokvěté, pokud ho dopěstujete, bude se Vám líbit.
Nevím jestli ti dodavatelé to nevědí nebo je to úmysl, ale takhle pěstované kytky zákazník dostane v žalostném stavu. A takoví jestli mají něco vypozorováno, nebo píší knihy či rady tak ať kytky ochraňuje pánbůh :lol: :lol:
Ten původní květináček s mechem je asi OK. Lepší by bylo, kdyby to nepřesazovali a prodali to tak. Tím, že ten rašeliník je u báze rostliny a celé se to obsype a zasadí do plastového květináče tak při zálivce se nacucá právě ten rašeliník. Pak to nemůže rychle vyschnout a kořeny uhnijí, možná někdy i pahlízy. Aby tomu nesmyslu bylo učiněno za dost, tak se to nahoře ještě obsype kamením aby to o to hůře vysýchalo a zkáza byla dokonána. Tuto "kulturu" by vydrželo pouze Catasetum vyrobené z plastu, nikoli živá rostlina. Stále mne to utvrzuje v tom, že vlastníci pěstitelských firem koukají pouze rostlinu prodat a vytvořit nějaký ten zisk a to je vše.
Čím dříve zákazníkovi rostlina zajde, tím dříve si koupí jinou. Nevím jestli jsou tak vypočítaví nebo skutečně nevědí jak to pěstovat. Nevím co je tragičtější.

ned 18. zář 2016 22:50:12

samamalo píše:
Měl jste úplnou pravdu, to co bylo na fotce jako zdravé hořeny prorůstalo skrze bal nefunkčních kořenu. Kytka byla v květináči 4 cm a někdo ji přesadil do většiho a původní bal obložil mechem a nahoru nasypal ty šedé kamínky. Takže se mi to rozpadlo na čtyři kusy . Zaprášil jsem to dřevěným uhlím a dal do tepla. Uvidíme.

Samamalo, já bych to neviděla nijak tragicky. To, v čem byla vaše rostlina, nazývám "transportní" substrát. Rostlina jde z pěstírny mimo Evropu k evropskému prodejci a od něj k dalšímu a dalšímu až se dostane k vám. Tedy prodělá poměrně náročné podmínky při přepravě a skladování. Ve velkoskladech (nebo jak to nazvat) se nezabývají zaléváním každé kytky zvlášť, proto používají tento způsob, a nejen u Cataset. Proto všechny rostliny po zakoupení přesazuji bez ohledu na to, jestli kvetou nebo mají květní výhon. Rostlinu si zkontrolujete, ošetříte a dáte do vlastního substrátu. Pak už je to na vás. Vždy je lepší přijít o květní stvol než o celou rostlinu. Každopádně bych rostlinu nechala doma, ve skleníku mi tyto druhy chytaly plíseň, různé fleky a neprospívaly. A to i přesto, že tři větráky běží nepřetržitě 24 hodin. Přeci jen ve skleníku je poměrně vysoká vzdušná vlhkost, určitě mnohem vyšší než doma.

stř 21. zář 2016 8:04:32
Profil ICQ

EvaJ píše:
samamalo píše:

Samamalo, já bych to neviděla nijak tragicky. To, v čem byla vaše rostlina, nazývám "transportní" substrát. Rostlina jde z pěstírny mimo Evropu k evropskému prodejci a od něj k dalšímu a dalšímu až se dostane k vám. Tedy prodělá poměrně náročné podmínky při přepravě a skladování. Ve velkoskladech (nebo jak to nazvat) se nezabývají zaléváním každé kytky zvlášť, proto používají tento způsob, a nejen u Cataset. Proto všechny rostliny po zakoupení přesazuji bez ohledu na to, jestli kvetou nebo mají květní výhon. Rostlinu si zkontrolujete, ošetříte a dáte do vlastního substrátu. Pak už je to na vás. Vždy je lepší přijít o květní stvol než o celou rostlinu. Každopádně bych rostlinu nechala doma, ve skleníku mi tyto druhy chytaly plíseň, různé fleky a neprospívaly. A to i přesto, že tři větráky běží nepřetržitě 24 hodin. Přeci jen ve skleníku je poměrně vysoká vzdušná vlhkost, určitě mnohem vyšší než doma.

EvaJ: No já bych zas ty prodejce tak neomlouval! Kdyby ta Cataseta vůbec nepřesazovali a nezalévali po celou dobu přepravy tak by na tom zákazník byl podstatně lépe a ještě by ušetřili místo a čas. Rozdělit kytky na suchomilné, střední sortu a vlhkomilné a v prodejních sklenících se k nim chovat odlišně by myslím nebyl zas takový problém. U zákazníka by se pak kytka napila po první zálivce.
Prodávat kytky s uhnilými kořeny je neomluvitelné!!! Takhle by se solidní prodejce chovat neměl. Já si radši trochu připlatím za zdravou kytku než dva roky zotavovat nějakou schouru.

stř 21. zář 2016 16:16:56

Tak už jsem to nevydržel s tím trápením zelených částí, olistěná část definitivně přišla o kořeny, u větší se jeví náznak kořenu tak jsem ji zavěsil do substrátu dřevené uhlí kůra, a tu menší, je to jen bylinný výhon, strčil do mechu posbíraného na kamenech v uzkém košíku ať se mi neklotí. Studoval jsem vlákno Catasetinace , zda to jde rosit či nikoliv, jeden doaz tam byl, ale zpětnou vazbu nenašel.
No a mám ještě ty dvě pahlízy bez kořenů a listí, ty postavit do suchého substátu a uložit do skleněného akvaria ?

pát 23. zář 2016 20:41:02

samamalo píše:
Tak už jsem to nevydržel s tím trápením zelených částí, olistěná část definitivně přišla o kořeny, u větší se jeví náznak kořenu tak jsem ji zavěsil do substrátu dřevené uhlí kůra, a tu menší, je to jen bylinný výhon, strčil do mechu posbíraného na kamenech v uzkém košíku ať se mi neklotí. Studoval jsem vlákno Catasetinace , zda to jde rosit či nikoliv, jeden doaz tam byl, ale zpětnou vazbu nenašel.
No a mám ještě ty dvě pahlízy bez kořenů a listí, ty postavit do suchého substátu a uložit do skleněného akvaria ?

můžu se zeptat, proč jste rostlinu dělil ? Nebo se to rozpadlo samo ? a určitě bych pahlízy bez kořenů nedávala do akvaria - vlhka, ale nechala je v suchu a teple a počkala na jaro, jestli z nich vyraší nové .

sob 24. zář 2016 13:24:57
Profil ICQ

už jsem to psal minulý týden : Měl jste úplnou pravdu, to co bylo na fotce jako zdravé hořeny prorůstalo skrze bal nefunkčních kořenu. Kytka byla v květináči 4 cm a někdo ji přesadil do většiho a původní bal obložil mechem a nahoru nasypal ty šedé kamínky. Takže se mi to rozpadlo na čtyři kusy . Zaprášil jsem to dřevěným uhlím a dal do tepla. Uvidíme.
Takže jsem dal za pravdu panu Zárubovi.
Nyní jsem to směřoval jak dál, zda se můžou výhony rosit , byl na foru takový dotaz, ale výsledek jsem nenašel. A ty staré pahlízy postavit do suchého substrátu a počkat na jaro .

sob 24. zář 2016 13:41:42

samamalo píše:
už jsem to psal minulý týden : Měl jste úplnou pravdu, to co bylo na fotce jako zdravé hořeny prorůstalo skrze bal nefunkčních kořenu. Kytka byla v květináči 4 cm a někdo ji přesadil do většiho a původní bal obložil mechem a nahoru nasypal ty šedé kamínky. Takže se mi to rozpadlo na čtyři kusy . Zaprášil jsem to dřevěným uhlím a dal do tepla. Uvidíme.
Takže jsem dal za pravdu panu Zárubovi.
Nyní jsem to směřoval jak dál, zda se můžou výhony rosit , byl na foru takový dotaz, ale výsledek jsem nenašel. A ty staré pahlízy postavit do suchého substrátu a počkat na jaro .

ty mladé výhony bych opatrně rosila na kořeny. Dostaly se mi do ruky i sotva odrostlé semenáče a těm jsem zimní klid (naprosté sušení) v podstatě nedopřála, ale zalévala jsem velmi velmi opatrně. Opravdu spíše jen zvlhčovala substrát na povrchu. A květináčky co nejmenší. Problém je, že nevíte, jak dlouho byla rostlina v Evropě, než se dostala k vám. Klidně mohla být před dvěma měsíci někde na jižní polokouli a připravovala se na jaro, což by odpovídalo nasazení nových výhonů. Ty začátky s aklimatizací jsou vždycky trochu složitější, snad jedině tyhle rostliny kupovat spíše na jaře, kdy se snad aklimatizují lépe. Ale chce to trpělivost, nebojte se toho, i když rostlina shodí všechny listy. Jen nesmí zahnít od báze. Držela bych se pravidla, čím méně zaleji, tím lépe pro rostlinu. Alespoň do jara.

sob 24. zář 2016 15:03:31
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 144 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Další