Autor |
Zpráva |
Zdenka
|
Re: Catasetum schmidtianum
No, já bych fakt vodu ještě nedávala. Ten výhonek se uleje. V tomhle stadiu je rozumné přivázat starou pahlízu na klacek a zapíchnout do substrátu tak, aby byla těsně nad ním a mladý výhon taky. Pak počkat, až se kořeny zanoří samy do substrátu a budou mít aspoň tak 7 - 8 cm. Pak začít zalévat. To je podle mé zkušenosti.
|
pon 29. srp 2016 20:56:24 |
|
|
zaruba
|
samamalo: To vypadá dobře, dokonce kořínků je více. Teď po přesazení bych ale určitě nezaléval. K nějakým drobným poraněním mohlo dojít. Rostlina vydrží bez zálivky dlouho. Po několika dnech bych pouze trochu zalil kořínky, ale nenamáčel bych rozhodně celý květináč. Spíše bych rosil povrch substrátu u kořínků než volit razantní zálivku. Nějak bych množství vody odhadoval pouze k těm malým kořínkům.
|
pon 29. srp 2016 21:13:08 |
|
|
samamalo
|
Minulý týden jak bylo to horko, jsem použil na zálivku 2ml vody ke kořenům. Kytku jsem položil šikmo do kůry, nový výhon nahoru a obsypal drobným dřevěným uhlím. Výhon jaksi nic neudělal, jen tam přibylo kořenů, ale jejich délku neznám. Dal bych další dva ml, má být horko. Co vy na to odborníci ?
|
čtv 08. zář 2016 20:07:38 |
|
|
zaruba
|
Příloha:
P1190505.JPG [ 79.07 KiB | Zobrazeno 3827 krát ]
Příloha:
P1190504.JPG [ 65.49 KiB | Zobrazeno 3827 krát ]
Zálivku (2ml) bych provedl později večer, aby kořeny byly namočené nejvíce při noční příznivější teplotě. Cataseta v tomto letním počasí snášejí vodu všeobecně dobře. Hlavně nechat mezi zálivkami částečně vyschnout a neulít to. To že se rostlina nenapije viditelně z těch několika málo kořínků je jasné. Pokud stará pahlíza není více seschlá tak bych klidně s vodou šetřil. Já teď mám kořeny Cataset v plném růstu a zalévám nárazově a vše Ok. Ke kytce která koření je nutno ale přistupovat s jistou obezřetností. Chtělo by to vyfotit, aby diagnoza byla s ohledem jak rostlina vypadá nyní Na rostlinách mi nyní začínají vyrůstat tzv. "kartáčové kořeny" které jsou tenké a směřují vzhůru a v přírodě zachycují padající listí a vláhu z mlhy. V tomto období když je teplo tak někdy nechám i stát vodu v podmisce a rostlina se poměrně rychle napije téměř k prasknutí.
|
čtv 08. zář 2016 20:56:15 |
|
|
samamalo
|
Tak jsem "odkopal" pinzetou nějaké to uhlí a kousky kůry. Je vidět rozvíjející se kořenový systém a vzhledem k panujícímu suchu 2 ml je asi málo, se kořeny nesnaží držet substrátu. Zatím jsem volil stategii zálivka ráno. Má být horko do pátku, tak asi přidám na vodě.
Přílohy:
Catasetum schmid_výhon1.jpg [ 169.42 KiB | Zobrazeno 3796 krát ]
|
ned 11. zář 2016 19:43:26 |
|
|
zaruba
|
Já bych moc vody nepřidával. Více než množství bych řešil formu. Spíše bych ty kořínky rosil tak aby se velamen namočil a piniovka v okolí zvlhla, ale také aby to brzy oschlo. V pahlíze odkud to roste je spousta vody, takže v této fázi rostlina není na přísun kořínky určitě odkázaná. 2-3ml vody rozprášené každý den ráno na rostoucí kořeny podle mne musí určitě stačit. Já jenom říkám co bych dělal sám, ale rostlina je Vaše a třeba ve Vašich podmínkách to bude fungovat jinak
|
ned 11. zář 2016 19:58:35 |
|
|
Zdenka
|
|
ned 11. zář 2016 20:15:30 |
|
|
zaruba
|
Zdenka píše: Je pravda, že je více variant pěstování těchto rostlin. Často se to dělá tak, že se rostlina zcela zbaví starých kořenů a v dormanci čeká na narašení. Docela to takto funguje, ovšem je potřeba mít na to asi nějakou tu zimní zahradu nebo skleník. Dovoluji si malou reakci na tento popis jedné z možností jak pěstovat Cataseta. Já bych tento způsob doporučil pouze "přelévačům" Těm totiž během zimy uhnijí všechny loňské kořeny které jsou potom rostlině pouze na obtíž, protože od nich akorát mohou zahnívat pahlízy. Pokud ale rostliny v zimě zaléváme velmi střídmě a na jaře také tak rostlině zůstanou zdravé loňské kořeny a ty pak rostlinu vyživují spolu s těmi novými. Navíc "kartáčové kořeny" vyrůstají většinou až v dalším roce na starých kořenech. Výše popisovanou technikou ustřihneme rostlině vlastně kořeny, které se v následujícím roce mohly podílet na výživě- takže pro rostlinu to prospěšné asi nebude .
|
pon 12. zář 2016 7:44:12 |
|
|
Zdenka
|
Víte pane Zárubo, to asi zcela pravda nebude. Je to dlouhá léta praktikovaný tradiční způsob. Používá se běžně a opravdu není jen pro přelévače. Naopak předpokládá suchou dormanci. Ale s vámi se opravdu hádat nebudu. Vy víte stejně všechno nejlíp
|
pon 12. zář 2016 8:12:37 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Zdenka píše: No, já bych fakt vodu ještě nedávala. Ten výhonek se uleje. V tomhle stadiu je rozumné přivázat starou pahlízu na klacek a zapíchnout do substrátu tak, aby byla těsně nad ním a mladý výhon taky. Pak počkat, až se kořeny zanoří samy do substrátu a budou mít aspoň tak 7 - 8 cm. Pak začít zalévat. To je podle mé zkušenosti. Tak to radí i Fred Clarke.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pon 12. zář 2016 14:35:06 |
|
|