Autor |
Zpráva |
zaruba
|
Re: Pěstování rostlin na závěsu.
Mám radši mech. Na zahradě ho je spousta v trávníku a kořeny drobných druhů orchidejí v něm krásně rostou . Na veliké druhy používám ten hrubý z lesa.
|
sob 13. srp 2016 17:38:23 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Moc se mě nechtělo vstupovat do hovoru, ale tak jo. Upozorňuju není to obhajoba coco vlákna ani coco chipsů .Jen příklad jak to roste u mě. Jsem klasickej přelejvač neumím to jinak než takto v balíčcích . Do vypraného coco vlákna dám trochu substrátu (chips vyplavený, piniová kůra )přidám Bulbo a kapradiny -pravda ne vždy v balíčku kapradiny rostou .Nejlepší kapradiny jsou ty co se uchytí na balíčcích sami a nekontrolovatelně vyrůstají -nechávám je tam. Vzniká pro oko příjemný vzhled -nejsem velkopěstitel kytky mám pro radost .Můžete mít názor ,že v tom a v tom by vše rostlo lépe - možný to je. Balíčky mám v úmyslu různě nastavovat podle toho jak Bulba porostou. Jestli to vyjde -kdo to ví?Pár fotek posílám namátkově. Můj problém je spíš zálivka a zimní pokles teplot. Tak takhle -samo zkušenost pěstitele který opravdu pěstuje Bulba je vítána.
|
sob 20. srp 2016 9:31:50 |
|
|
Věra
|
Hanko, bulba mám taky jak je mas ty,roste a?e květy asi teprve přijdou,jak říkám až si sedne tak pokvete i když někomu třeba kvetou i mladé rostlinky
|
sob 20. srp 2016 11:43:49 |
|
|
zaruba
|
Haki: Proč ta obava že se to někomu nebude líbit? Kytky máš pěkné, takže v podmínkách Tvé ZZ jim to evidentně vyhovuje. V takovém případě bych vůbec neřešil co kdo tomu řekne. Možná v podmínkách jiné ZZ a jiného přístupu k rostlinám by to nefungovalo, ale to Ti může být úplně jedno. Je to důkaz toho, že nezáleží ani tak v čem je kytka zasazená ale spíše jak se tomu substrátu v určitých podmínkách přizpůsobí péče. Kytky se mi líbí na fotkách všechny a na hnědém pozadí pěkně vyniknou
|
sob 20. srp 2016 23:15:15 |
|
|
HAKI
|
Všechny nejdou ,ale je to tím naučit se je zalévat .Zřejmě i druhem ,citlivostí... Můj potížista B.sulawesii .Dřív jsem měla Bulbo v menším balíčku pravidelně mu uhnívala nová pahlízka. Ted je takto je tam víc substrátu -foto - zatím to zvládá .Myslím že se hned ozve až se mu něco nebude líbít
Přílohy:
B.sulawesii.jpg [ 184.52 KiB | Zobrazeno 6424 krát ]
|
ned 21. srp 2016 8:54:17 |
|
|
zaruba
|
Myslím, že se snažilo černými špičkami listů signalizovat že vody je příliš Rostlina ale i tak vypadá dobře a nový list také. Chtěl bych se Tě zeptat: Pod tím obalem z vláken je jako základ větev, která je obalená a pod obalem trocha substrátu? Nebo je to celé vyplněné substrátem bez větve?
|
ned 21. srp 2016 9:48:46 |
|
|
HAKI
|
Je tam jen substrát. Začínám balíčkem úměrně k velikosti rostliny. Svážu dám.punčochou. A pak postupně přidávám přivazuji podle toho jak bulbo roste. Třeba křížení -Bulbo Elizabeth Ann to je strašnej janek roste si na všechny strany .Pak ještě kořeny kapradin vše jakoby zpevní . Na fotu je kapradina(neznám název) od Paphia má i 1m.listy a to je teda řádnej rozlejzač .Mám ji dole v tom svým políčku kapradin .Asi ji budu muset krotit.
Přílohy:
kapradina.jpg [ 193.97 KiB | Zobrazeno 6409 krát ]
|
ned 21. srp 2016 10:49:28 |
|
|
zaruba
|
Teda podle toho jak to popisuješ jsi úplná sochařská pracovnice na poli orchidejářském. Ani by mne nenapadlo že Bulbům přidáváš a tvaruješ "větev" podle toho jak rostou. Ta se tedy fakt mají Tím že je to plné substrátu tak to asi pomaleji vysychá než kdyby byla základem větev a tak se musíš jako přelévačka více krotit Jinak bulbo na snímku mi připadá také Ok.
|
ned 21. srp 2016 12:04:53 |
|
|
HAKI
|
Se všema to není tak jednoduchý . Koukala jsem na Bulbo lepidum .Mám ho v tom balíčku od r.2011 vlastně nepřesazuju .Roste kolem dokola z obou stran- trapný je že u mě ještě nekvetl. Nemáte někdo zkušenost?
Další Bulbo je crassipes má zajímavý květ.Koupeno před rokem .Po zamotání do balíčku skoro půl roku neudělal nic. Až teď má jednu pahlízku o něj jsem měla docela strach. Toho substrátu ani nevím kolik tam je protože jak vše zamotáváš substrát vypadává tak tam ještě připlácnu to coco vlákno. Někdy se u toho zlobím .
|
ned 21. srp 2016 13:37:45 |
|
|
zaruba
|
Jo, je to pěkný jak to máš, na estetiku si potrpíš. Vím jak si ustříhala flekaté listy nějaké Stanhopeji, že jí nezbylo nic Také když se mi něco nelíbí tak to ustříhnu, ale snažím se, aby něco zbylo
|
ned 21. srp 2016 16:05:19 |
|
|