Máte pravdu že se to nesmí a postihy jsou velmi tvrdé zejména v Mexiku, kde za to hrozí až 10roků vězení na tvrdo. U nás pak pokuta do 100000,-kč.
Pokud Vás nechytí přímo při pašování tak už se to ale vlastně nedá věrohodně nikomu prokázat.
Každý i včetně mě může být totiž jen chlubílek, který si chce před pěstiteli pouze honit triko aby byl zajímavý
Myslíte, že někdo pozná Stanhopeu z importní pahlízy od té co narostla v kultuře?
Před několika lety byl na toto téma kongres se zástupci Mexické flory a ministerstva životního prostředí ČR a také kaktusáři ČR.
Možná jste někde zaslechli název "Spine perspektive" a tam se toto řešilo. Nakonec se dospělo k závěru, že ve sbírce již možné není, aby nějaký pan božský určoval co je dovezené a co vypěstované u nás.
Když už se ale otevřelo toto téma. Zajímalo by mne, jak je možné, že před třemi lety nalezený druh Mammillaria bertholdii pocházející z Mexika je nabízena v ruském internetovém obchodě po 40Euro/ks. Jsou tam i obrázky importních rostlin evidentně vykopaných v Mexiku. Legálně nikdo takovou rostlinu nemůže mít ale už jich je plná Evropa
.
Ale i toto se dá tak trochu šalamounsky vysvětlit. To že někdo popsal rostlinu před třemi lety neznamená, že ji jiný nemohl koupit před 20lety od kohosi ve sbírce- v době kdy byla ještě nepopsaná, ale v Mexiku již tehdy rostla.
To je vše, více už se k tomuto tématu vyjadřovat nebudu a rozhodně bych nechtěl, aby si někdo mé předcházející příspěvky vysvětloval jako nabádání k tomu, něco si dovézt. Je to opravdu velmi riskantní a nezákonné
!
Zatímco pěstitelům a botanikům je stále zakazováno, tak domorodci vypálí celou přírodu i se vzácnými druhy rostlin a to je v pořádku- takhle já si ochranu ohrožených druhů rozhodně nepředstavuji! I v ochraně rostlin jde v první řadě o peníze.