Orchideje Čr a Sr

Byli jste na přírodních stanovištích a chcete se o svoje zážitky podělit? Chystáte se na cesty a sháníte informace?
Odpovědět
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Orchideje Čr a Sr

Příspěvek od pavelheger »

Bohužel, střevíčníky doplácejí na lidskou hloupost daleko nejvíce ze všech našich orchidejí :(
Hezký den
Pavel
apolenka

Příspěvek od apolenka »

Tak já jsem vloni u nás na chalupě objevila louku, kde bylo cca 100 kousků Prstnatce májového. Nádhera - stála jsem tam mezi nima s otevřenou hubou :o . Samo, že jsem nelenila a tuhle lokalitu nahlásila botanikovi z NP České Švýcarsko, který to okamžitě nahlásil hl. botanikovi Labských pískovců. Důvod, proč jsem se dokopala k "nahlášení lokality" byl ten, že kolem těžili dřevo s těžkou technikou a já měla strach, že by je mohli převálcovat. No a proč to píšu - chci se zeptat Pavla nebo někoho co se zajímá víc o "našáky", jestli je možný, že tam letos není JEDINÁ rostlinka! Ani jedna jediná a to to tam chodím kontrolovat co týden. Prostě není tam ani jedinej kropenatej lísteček. Je možný, že při letošním suchém jaru si dali pauzu? Nebo je všechny do jednoho zabily kapaliny z tý těžký techniky, které se dostaly do půdy a k jejich pahlízám? A že by je to zahubilo všechny naráz? Zpoždění mít nemůžou, protože ten co mám já už vyhání květní stvol, musela bych tam najít aspoň růžice. Máte někdo nějakou teorii? Jinak je ta louka netknutá, ani divočáci, ani rozježděný - jen tam prostě chybí těch 100 kousků krásy :roll: . Lenka
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Apolenka - mám podobnou zkušenost s podobnou loučkou blízko naší chalupy. Nedaleko ní dělali melioraci. Já myslím, že to může být i změnou místních poměrů - u vás zmizely stromy, u nás asi odvedli vláhu, i když loučka se mi zdá pořád dost vlhká. Nevím, jestli se ještě objeví, u ns už to trvá několik let
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Lenko, zkus jim dát ještě 14 dní. ;)
Na úplné vymizení nevěřím. Spousta druhů kvete v různých letech s různou intenzitou, ale prstnatce májové by to tak strašně okatě dělat neměly.
Hezký den
Pavel
lukas.kresina

Příspěvek od lukas.kresina »

Přeji hezký den
U nás už prstnatce kvetou, ale zdají se mi oproti loňsku a předloňsku trochu opožděné. Taky jich kvete o něco míň, ale zase jsem viděl víc nekvetoucích, takže celkově jich asi neubylo.
Lukáš Křesina
Přílohy
IMG_9723-web.jpg
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Dnešní výprava na lokalitu.
Přílohy
C1.jpg
C2.jpg
C3.jpg
C4.jpg
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

A ještě něco z lokality.
Přílohy
Okrotice.jpg
P1020607.JPG
P1020606.JPG
P1020609.JPG
zaruba

Příspěvek od zaruba »

Koukám, že to máte zmáknuté i u nás v ČR :)
Marta1

Příspěvek od Marta1 »

je to hezký pohled...něco nefalšované...
mácha

Příspěvek od mácha »

Taky by mě zajímalo, proč mizí majálisy. Jako kluk jsem koukal na místo u rybníka, kde jich bylo na čtverečním metru asi stovka, dnes nula. Jediný rozdíl je v tom, že tam byla občas uvázaná koza. Terén i okolí se nezměnilo.
Odpovědět