Autor |
Zpráva |
zaruba
|
Re: LED osvětlení
Míla: Je vidět že s umělým svícením máte dost zkušeností. Já ho rozhodně nezatracuji. Sám mám také to Cyrtopodium punctatum které už je veliké a ještě mi nekvetlo, přitom je v květuschopné velikosti. Někde jsem se dočetl, že se nesmí celou zimu až do rašení nových výhonů zalít jinak nenasadí na květ ale pouze listové výhony. Letos to dodržuji a nedostane ani kapku vody. Mám ho z přírody, kde na kaktusové lokalitě roste na plném slunci. Když jsem navštívil lokalitu po několika letech tak jsem zjistil že na tom trsu ani v přírodě není jediný suchý květní stvol. Přitom rostlina si nechává suché stvoly i několik roků. Možná ji to v přírodě i trochu stíní. Konzultoval jsem to s Alešem Dvořákem který orchideje pěstuje a rozumí jim více nežli já. On řekl že je zcela běžné že v populaci orchidejí se tu a tam vyskytnou jedinci, kteří nekvetou vůbec a nedá se s tím nic dělat. Nějak se ale nedokáži smířit s tím že by mi nevykvetlo. Pokud letos nenasadí tak možná požádám o radu a ty červené ledky vyzkouším. Je ale fakt divné, že ani v přírodě ten trs nekvete, takže nevím jestli to pomůže. Vychytané s dayanou nevím jestli to mám. Byla to spíše náhoda. Když mi nekvetla tak mi známí říkali že orchideje chtějí také trochu potrápit a s péčí to nepřehánět. Zkusil jsem tedy to suché a chladnější období. Myslel jsem si, že jí to nebude vyhovovat a začne flekatět nebo jinak haprovat. Ona se ale tvářila spokojeně a po přenesení do tepla začala tlačit samé květní stvoly. Možná ale tohle vyhovuje pouze té mojí. Každý má totiž rostlinu z jiného zdroje a ta může pocházet z odlišné lokality. Rozhodně bych to ale s tím odpočinkem vyzkoušel.
|
stř 09. pro 2015 23:55:43 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
virens píše: HAKI, Vyzkoušej rychle rostoucí rostlinu třeba salát! Tak co na to říkáš Béďo-třeba už by šel zaříznout
Přílohy:
Poznámka: TEST 11.12.
salátek.jpg [ 197.87 KiB | Zobrazeno 3088 krát ]
|
pát 11. pro 2015 10:00:34 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
zaruba: Ledkami svítím jen krátce. Ostatními světly po celou dobu. Musím, bez přisvětlování to u mne nejde. Poznatky ohledně červeného světla mám krátce. Tu hlavní informaci jsem získal od mého dodavatele ledek. Dělal podobné pokusy jak Haki. Jen s tím , že svítil ředkvičkám jen modrým a jen červeným světlem. Ředkvičky pod červeným světlem nebyly pořádně narostlé a už kvetly. Patrně pod červeným světlem se v listech tvoří látka podporující kvetení. Do té doby jsem ji neznal. Neznám jméno, teoretický proces stále. Nezjišťoval jsem to. Podstatné je, vím, že to funguje. Prodejci , uvádí všeobecné, většinou velmi zavádějící informace toho typu. Tohle přehlížím. Efekt je jednoznačný, na podstatné skupině rostlin. U každé rostliny je to samozřejmě jiné. Všechny tyhle experimenty jsou na dlouho, poznatky stále sbírám. V minulosti jsem se musel řídit také jen podobnými radami jako sušit, chladit. Někdy mi to pomohlo, častěji ne. Všechny tyhle postupy jsou relativní. Jak na který druh, v jakých opravdových podmínkách. Věřím, že některé botaniky ani nelze dovést ke květu. Tím spíš se povedou křížení, která nikdy nevykvetou. Takových kytek, které mi pořád ještě nekvetly mám ještě dost. Mám pořád co zkoušet. V tuto chvíli to pro mne znamená vzít kytku a dát ji pod víc červené světlo. Tu 20W červenou ledku mám jen jednu, tak tam asi všechny nekvěty těžko nastěhuju. Některým kytkám stačí i menší podíl červené.
|
pát 11. pro 2015 22:30:32 |
|
|
drroman
Registrován: pon 03. srp 2009 16:18:51 Příspěvky: 1011 Bydliště: žádné nemám,ale přebývám v Brně
|
aby si ten váš domek někdo nespletl s vykřičeným domem s červenou lucernou
_________________ https://www.flickr.com/photos/66109315@N06/ http://drroman2.galerie.cz/4661207-orchideje http://drroman3.galerie.cz/ http://drroman.rajce.idnes.cz/
|
sob 12. pro 2015 14:54:01 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
To není až tak nemyslitelné. Pravdou je, že prosklená část vstupních dveří přes celý den lehce svítí růžově. Je to zbytkové světlo procházející síní ze spodního skleníku. Ledky z horního skleníku vidět na ulici nejsou. Zato když ráno spínají výbojky, tak to jsou světelné kužely sodíkových výbojek na celou skálu za domem. Ale to není červená.
|
sob 12. pro 2015 22:23:44 |
|
|
zaruba
|
Míla: Někde jsem již dříve četl, že červená část spektra působí na kvetení rostlin a modrá na růst - zjednodušeně řečeno. Podrobněji to myslím bylo na netu u Growshopů a umělého osvětlení. Já také trochu přisvětluji ráno a večer pouze studeně bílou zářivkou 36W. Ta je bohatší v modré části spektra. Doufám že to neodradí rostliny od kvetení. Na jaře to ale obohatí sluníčko o tu červenou a pak to možná bude nasazovat na květ Možná kdyby jsme stínili červenými sítěmi tak by rostliny kvetly jako divé Požadavky na barevné složení světla se asi budou měnit nejenom s denní hodinou, ale také s ročním obdobím. Mám kamaráda, který takhle v zimě přisvěcoval nějakému vzácnému cykasu. Koupil nějaké silné svítidlo s ledkami cca za 5000,-kč. Po třech letech mu totiž cykas začal tlačit listy v zimě a kdyby nesvítil tak by prý byly 2m dlouhé. Pod tím kopytem mu ale narostly pěkně kompaktní jako v létě. Svítil ale dosti z blízka, protože cykasy potřebují dost intenzivní světlo.
|
sob 12. pro 2015 23:37:54 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Myslím že víc než světlo ovlivňují teploty a hnojení. Správný poměr živin dělá hodně, což komerční pěstitelé dobře vědí.
|
ned 13. pro 2015 16:18:41 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Jo a proto ještě svítí -teda ti komerční pěstitelé.
|
ned 13. pro 2015 17:11:49 |
|
|
zaruba
|
Karlos: To je pravda, že asi udělal chybu a proto mu začal cykas tlačit listy v zimě- s tím souhlasím. Pak už mu ale nezbylo nic jiného než svítit a nebo ty dvoumetrové ustřihnout nůžkami a čekat další tři roky Když začne cykas tlačit tak už se to zastavit nedá.
|
ned 13. pro 2015 18:04:37 |
|
|
Mila.J
|
Citace: Někde jsem již dříve četl, že červená část spektra působí na kvetení rostlin a modrá na růst - zjednodušeně řečeno. Právě, tohle je velmi zjednodušené a zavádějící. Rostliny potřebují k růstu celé spektrum. V listech se fotochemickou cestou tvoří různé chemické látky, každá při jiné vlnové délce světla. Věděl jsem jen o pár, patrně těchto látek je mnohem víc. Z větší části se tyto tvoří v krátkovlném spektru, ( více modrém) . Tvrdit, že tohle způsobuje růst je dost mimo. Řekl bych celkovou kondici, zdravotní stav pro růst nezbytný. Hlavním růstovým faktorem, i vývoje květů, je fotosynteza. Tedy tvorba cukru. Ta ale, jak známo silně probíhá při modrém, ještě víc při červeném světle. Bojím se, že velká část těchto úvah, polemik je odvozená od této nejstarší studie o fotosynteze. Jednak myslím, že bylo zkoumáno málo rostlin, u každé rostliny to bude trochu jiné. Hlavně !! cukr není jediná látka (i když nejdůležitější) kterou je třeba brát v ůvahu. Tedy , růst při modré? když cukr se tvoří při modré i červené? Nejvíc ženou růst sodíkové výbojky, které nemají skoro žádnou modrou. Ty vysvětlení obchodníků jsou někdy šílené.
|
pon 14. pro 2015 17:59:05 |
|
|