Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 7:12:33

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 45  Další
 fotovlákno 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek Re: fotovlákno
Zatím nejlepší je na foto květin zrcadlovka. Dala by se použít řada malých fotoaparátů ale zásadní na tom je nemožnost manuálního ostření (ruční pohyb prstencem zaostření) Zatím jsem neviděl žádný kompakt který by to umožnil. Snad jen nové kompakty kde je možné měnit optiku. Jinak je vše s elektrickým přenosem ostření. Jsou to pak nervy když nejste schopni zastavit ostření ve správný okamžik. Automatické kompakty mnohdy ostří na úplně jiné místo než by jste si přáli. A taky se neobejdete bez stativu. Bez něj můžete udělat 10 pokusů o ostrý snímek a neuspějete.

stř 28. říj 2015 19:55:47

to je fak,dělám desítky snímků a líbí se mi třeba jen dva.Na fotowebu mi stejně většinu zkritizovali,tak je to jedno.Dělám to abych měl dokumentaci jak která kytka kvete a ne pro někoho.A když to vyjde a někomu se líbí,samozřejmě potěší.Pro nezainteresované jsou ty fotky pořád dokola skoro stejné.Bez stativu to je fakt o ničem a také to chce makroobjektiv,který pořád nemám.Používám nejvíc objektiv Helios(má zajimavé zobrazení barev) ze starého Zenitu a mezikroužky,rozptylku na blesku a nyní samospoušť (dálková se podělala a novou jsem ještě nekoupil).Cena objektivů pro oba konkurenty bych řekl je skoro stejná(možno se podívat na megapixel.cz-třeba),Zatím nemám ani další bleska jiná světla.Měl jsem možnost si vyzkoušet zábleskové zařízení a stůl na produktovou fotografii,bohužel jen týden a je to úplně o něčem jiném.Bez další úpravy v PC(minimálně základní) se to neobejde,určitě stačí i Zoner starší verze se dá pořídit zdarma,nejnovější cca1500Kč.Samozřejmě Photoshop má víc možností ,ale cena je také jinde.

http://drroman.rajce.idnes.cz/

stř 28. říj 2015 20:24:44
Profil Zobrazit autorovy stránky

No ano, často mi kompakt zaostří na pozadí a ať dělám co chci, to; o co mi jde, ostré není. Proto chci něco lepšího. Ale koukám, že nákup vlastní zrcadlovky je půlka nákladů. I když počítám s makro objektivem.
Já umím na PC jen srazit pixely na Photo filtre 7. Ale syn trochu něco umí, nějakou dobu si s tím hrál. Ale co za program používal, nevím. Já moc ty upravené fotky nemusím.
Děkuji všem za rady, teď už se jen odhodlat. Eva

stř 28. říj 2015 21:17:36

..no ono úpravou se myslí, že si třeba jen prosvětlíš stíny, trochu ořízneš... nijak extra to neřeším, ale prostě na každou fotku "nějak šáhnu"... i když třeba jen hejblátky v Camera raw ve Ps. To je už zvyk. Nicméně je pravda, že když ostřím - i třeba automaticky, tak si manuálně vyberu ostřící bod, který chci použít. Nebo se to dá řešit hodnotou clony, kdy se ti také dost věcí dořeší. Ale makro objektiv je určitě dobrá věc. Jinak alespoň nějaký teleobjektiv, který má možnost zaostření na kratší vzdálenost, než je obvyklý standard. Také jeden mám - to když jsem ze začátku potřebovala právě dlouhý objektiv a na oba - tedy na ten teleobj. a makroobjektiv nebyly peníze. Makro jsem kupovala až později - asi za 5 let. Protože ten jsem pořizovala jen pro zábavu. :)
Stativ je nutnost, a je dobrý nebrat nejlevnější drek. Pak je varianta makroblesk, světlo.... No - zkrátka - náklady narůstají. Hodně záleží na tom, co budeš nejvíce fotit.

stř 28. říj 2015 22:55:28

Přeji hezký den.
S výběrem fototechniky je to tak. Na jedné straně najdete názory, že pokud chcete fotit jen trochu dobře, musíte mít zrcadlovku, a ne jen tak nějakou levnou, ale minimálně poloprofi třídu, nejmíň za 30 tisíc, a k tomu spoustu profesionálních objektivů, blesk, makroblesk, stativ a bůhví co ještě. A na druhé straně neméně fundovaní rádci Vám budou tvrdit, že úplně stačí nejlevnější kompaktík za pár tisíc a je třeba jen vědět, jak na to. Pravda je někde uprostřed. Záleží totiž na tom, co fotíte, proč to fotíte a za jakých podmínek to fotíte.
Především je obrovský rozdíl, jestli fotky prezentujete jen na webu, anebo jestli chcete tisknout nástěnný kalendář formátu A2. Fotky na web dnes pořídíte mobilem, na ten kalendář už potřebujete hodně dobré vybavení.
Stejně tak je obrovský rozdíl, jestli fotíte hybridní katleje, které mají květy 10-15 cm velké, anebo botanické fajnovosti s kvítky velkými několik milimetrů.
A je také velký rozdíl, jestli fotíte v přírodě, doma nebo na výstavě.
Tím nechci nikoho zrazovat od nákupu lepšího vybavení. Jen mějte na paměti, že v naprosté většině případů Vám toto lepší vybavení přinese vyšší komfort při fotografování, ale nemusí to nutně znamenat lepší fotky. A naopak, pokud skutečně zvládnete svou techniku a naplno využijete její možnosti, zjistíte, že je překvapivě málo případů, kdy Vás omezí Vaše vybavení natolik, že určitou věc prostě nevyfotíte. A teprve pak je třeba zvážit, zda čestně přiznat porážku nebo koupit lepší vybavení.
Lukáš Křesina

čtv 29. říj 2015 11:41:47

Tak nevím, nevím. Potřebuju to, nebo ne? Už jsem naprosto zviklána. Děkuji všem. Budu čekat na vnitřní impuls. :?

čtv 29. říj 2015 12:12:46

Otázka nezní: Potřebuji to nebo ne? Občas si člověk prostě musí udělat radost a koupit i to, co nepotřebuje. Navíc budou Vánoce, takže lze o foťák napsat Ježíškovi.
Otázka zní: Jak moc to potřebuji a kolik jsem tudíž ochoten do toho investovat. Za prakticky stejnou cenu, jako ta G16, lze koupit i nejlevnější zrcadlovku se setovým objektivem, třeba tady: http://www.megapixel.cz/digitalni-zrcad ... 2%5D=canon
Sada Canon 1200D + objektiv 18-55 DCIII stojí zcela stejně a v akci nabízejí i brašnu, kartu a čisticí utěrku. Je to ovšem ta nejlevnější zrcadlovka a setový objektiv nejstarší verze, bez stabilizace a opticky nic moc.
A teď jde o tohle:
Pokud nehodlám fotit zrovna pro ty velkoformátové kalendáře a těch cca 10 tisíc je strop, s dalšími investicemi nepočítám, pak ta G16 je lepší volba než levná zrcadlovka. V rozsahu běžných fotek zvládne to samé, někdy i víc, a přitom váží polovinu.
A naopak, pokud chci fotit i ty kalendáře a jsem ochoten do toho investovat v blízké době dalších 10-20 tisíc, pak je jednoznačnou volbou zrcadlovka. Protože pokud k ní přikoupím lepší objektivy a případně další vybavení, pak i z té nejlevnější Canon 1200D dostanu lepší fotky než z té G16. A budu-li chtít ještě vyšší kvalitu, musím počítat s investicí 50 a více tisíc.
A další věc je, že čím dražší vybavení, tím víc se toho musím naučit, abych z toho zařízení dostal to, co opravdu umí. A zase, není třeba se toho bát, naučit se fotit dokáže každý, kdo má chuť se s tím poprat. Tady v Třebíči je jedna paní, která si koupila fotoaparát, když odešla do důchodu. Fotí přírodu a dnes už vyhrává fotosoutěže.
Lukáš Křesina

čtv 29. říj 2015 14:13:58

Pane Křesino, v důchodu už jsem a do hlavy mi všechno leze hrozně pomalu a o to rychleji to vypadne. Už jsem objednala Canon PowerShot G16. Doporučoval ho pan Krásenský, fotograf přírody, jako alternativu do kapsy do přírody. Snad bude ovládání podobné a nebudu dráždit divné týpky, co se okolo Mladé Boleslavi v lese vyskytují. Eva

čtv 29. říj 2015 14:35:04

No už jste Evo objednala, každopádně bych ho po obdržení
pořádně odzkoušel jestli vám vyhovuje, případně ho můžete
ve lhůtě vrátit.
V dnešní době se dělají skvělé kompakty s výměnnými objektivy,
velkým snímačem,výklopným displejem (na makro fakt bezva),
které se setovým objektivem stojí prakticky to samé jako Canon G16.
Takže nevidím důvod proč si pořizovat G16, výhoda malého čipu
u tohoto foťáku je akorát ve velké hloubce ostré kresby, pak už jsou jen negativa...

Osobně bych si vybral třeba tento: http://www.photographyblog.com/reviews/ ... a2_review/

Je jich ale na výběr více: http://www.dpreview.com/products/compar ... s=Nikon_j4

pát 30. říj 2015 1:02:20

No, napsala jsem mladšímu synovi, ať objedná, kupuje na Alze, má tam slevu, ale dostala jsem mail, styl Goebels, jak se nechám snadno ovlivnit. Tak jsem mu napsala, ať koupí, co uzná za vhodné. Všichni okolo mne vědí nejlíp, co je pro mně dobré, myslím zejména děti, ale nikdy se neshodnou mezi sebou. Starší by kupoval nejlacinější, mladší co nejdražší a dcera řekne, vyprdni se na ně, vždyť to nepotřebuješ, a penize bych potřebovala na ...., tedy ne takhle na rovinu, ale mektá, co jim strašně chybí na baráčku. Tak to bude překvapení a jak říkáte, vždycky ho můžu vrátit. :mrgreen:

pát 30. říj 2015 5:24:06
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 45  Další