Cibule, hlízy, oddenky...
Autor |
Zpráva |
Marta1
|
Re: Cibule, hlízy, oddenky...
klidně se opakuj....ráda se podívám...
|
ned 03. srp 2014 19:13:41 |
|
|
tommy
|
Tak bych tu zase něco měl . Na prvním obrázku květenství Haemanthus carneus, v přírodě extrémně vzácného druhu z malé lokality Sommerset East ve Východním Kapsku. V kultuře nedělá problémy, kvete uprostřed léta a zároveň začínají rašit dva listy, které vydrží až do jara následujícího roku. Mám asi tři jedince a kvete mi poprvé; bzučel jsem a pošmrdlal blizny, tak snad z toho něco bude. Druhý obrázek představuje květenství velmi podobného druhu H. humilis, který naopak roste na obrovském areálu od Transvaalu na severu přes Swaziland a Lesotho až do severního Kapska na západě; vytváří spoustu mírně se lišících populací. Růstový vzorec je podobný jako u předchozího druhu. Poprvé mi kvetly vloni dvě kytky, plodů bylo málo a pak jsem ještě semena někam založil a našel je až letos na jaře jako vysušené mumie - snad se letos bude dařit víc. Kvíz pro pečlivé pozorovatele: jaký hlavní rozdíl mezi oběma zmíněnými druhy se dá na květenství vysledovat? Pro dnešek poslední obrázek ukazuje zralý plod Nerine krigei. Fotka květenství tu byla před čtrnácti dny, focená 26. 7. - dnes je 11. 8. a sklidil jsem dokonale zralá semena z celého květenství. Vzhledem k tomu, že semena jsou poměrně velká (4 - 6 mm v průměru) a "masitá", je rychlost zrání ohromující (aspoň pro mne ). T.
|
pon 11. srp 2014 10:17:20 |
|
|
Marta1
|
hezké kvítky..hezké fotky...
|
pon 11. srp 2014 17:33:40 |
|
|
tommy
|
Vypadá to, že letos začne sezóna zimních kytek o něco dřív - viz první tři fota nedočkavých bramboříků. Zkusmo jsem zalil i část sternbergií, ale na ty je asi ještě brzo, nic se v hrncích nepohnulo. Povedlo se mi o dovolené trochu srovnat skleník, aby to aspoň trochu ladilo podle výskytu a jihoevropské kytky nebyly pohromadě s jihoafrickými, ale ještě to chce doladit . T.
Naposledy upravil tommy dne pon 18. srp 2014 22:15:43, celkově upraveno 1
|
pon 18. srp 2014 20:53:38 |
|
|
tommy
|
Police s krvokvěty zareagovala na zkusmou zálivku bleskově, aspoň některé druhy. Už tu byl Haemanthus coccineus, ten je na prvních dvou obrázcích - na prvním květenství jeden den po zálivce (předchozí den nebylo v květináči vidět nic), na druhém asi tři dny po zálivce (nejde ale o identickou kytku, ale o dva sourozence ze semen vysetých 31. 7. 2009; květenství jsou ještě malá, až kytky zesílí, budou "kartáče" rozměrnější (doufám). Tenhle druh je v jižní Africe široce rozšířen a v kultuře celkem běžný. Na třetím snímku je H. crispus z Kapska. Mám tři rostliny, dostal jsem je už jako starší, takže jsem na květenství čekal jen šest let (semenáče prý kvetou tak po 12 - 15 letech ). Zkusím ji opylit, rád bych to dotáhl od semínka až do květu . Tenhle druh by měl zůstat menší a tak nečekám, že by se další případná květenství nějak enormně zvětšovala. Ale ta rudá (krvokvět...) barva květenství podle mého názoru stojí za to... Ještě dlužím ten rozdíl mezi H. carneus a H. humilis z předchozí série (nikomu se do toho nechtělo ani přes SZ ): H. carneus má tyčinky kratší než okvětí, zatím co H. humilis bezpečně delší než okvětní lístky... Je to jako se sněžným mužem a sněžným člověkem: zatímco himálajský sněžný muž má výšku desetiletého chlapce, jeho severský příbuzný výšku chlapce jedenáctiletého (nebo obráceně?) . T.
|
pon 18. srp 2014 21:17:16 |
|
|
tommy
|
Pro dnešek zakončím v tropickém klimatu a v jihovýchodní Asii: Typhonium circinnatum je drobný, relativně nedávno (2000) popsaný druh z pomezí Kambodže a Vietnamu; v Červeném seznamu IUCN je veden jako "ohrožený". Jak je to ve skutečnosti, těžko říct, ale vzhledem k lidnatosti jižní Asie a rychlosti, s jakou tam mizí původní prostřední, to může být klidně ještě horší. Každopádně pro mne je to fotogenický a snadno pěstovatelný druh, opakovaně vykvétající květenstvím představeným ze všech možných úhlů . Listy mají zajímavý šedostříbrný nádech. Z mnou pěstovaných druhů (mám jich celkem 11, ale dva z nich se asi vrátí do rodu Sauromatum) roste určitě nejlépe, nevytahuje se ani v relativním stínu a jednotlivé kytky mají celkem dost listů, takže nevypadají nijak "chudě", což se o mnohých ostatních říct nedá. T.
|
pon 18. srp 2014 21:24:31 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Tak to jsou zase perly! Super!!!
|
pon 18. srp 2014 23:44:49 |
|
|
Marta1
|
Tommy,díky...jsou to krásné květy,fotky,...a to povídání k tomu...
|
úte 19. srp 2014 6:42:34 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Tommy, nádherné věci i fotky. Hezký den Pavel
|
úte 19. srp 2014 9:16:41 |
|
|
Věra
|
Pro mě jsou to taky perly, to neznám....Věra
|