Dobrý den,
zkusím k tomuto tématu také něco přispět. Orchideje a také nějaké drobné terarijní zvířata jsem v pokojových vitrínách již pěstoval. Snad to bude již více než 15 let. Vrátit se k tomu napadlo potom, co jsem viděl u zaneprázdněného kamaráda, jak dopadají jeho orchideje díky jeho časovému zaneprázdnění. Snažím se o nějaké "bezúdržbové" a co nejednodušší pěstitelské zařízení, které vydrží i dvoutýdenní jeho nepřítomnost. Snad Vás svými primitivními nápady neurazím.
Na půdě jsem vybral staré terárko. Výška 130, šířka a hloubka po 40 cm. Schválně takové, abych v něm nemusel přisvícet. Umístil jsem jej do v tomto období prázdné zimní zahrady, (Vandy a Cimbidia si lebedí venku), kde je prosklená střecha polykarbonátem, takže světla mám dostatek. Co je problém je teplota, naštěstí je střech na jih, ale i tak někdy teplota vystoupí na 40 C.
Řeším to ventilátorkem a mlžením. Na vrch terária je díra prům 8 cm na ventilátorek z počítače a otvor na mlžící trysku. Tu jsem koupil včera v Hornbachu, 5 kusů asi za 100,- Vodu do ní ženu dírkou v boku přes filtřík obyčejným motorkem do odstřikovačů prozatím přes trafo z autodráhy. Tryska má rozptyl 40 cm. Uvažuji, že dám slabší trafo a nebo klidně dvě trysky. Motorek to bez problému utáhne. Uvnitř skleníčku je čidlo, které spíná při 30 C. To spustí jak ventilátorek tak mlžící trysku. Přikládám fotky ze stavby. Na bambusový rošt zadní stěny chci orchideje přivazovat. Ten lze i dát na šikmo. Na dně bude říční štěrk, pomocí něj bude voda na rosení zpětně ještě jednou filtrována. Skleníček ještě není jak jsem již jednou psal "vytuněný". Hadičky i s vodiči budou v černé bužírce ať se v nich netvoří řasa. Navíc uvažuji, že ze stejného důvodu ve spod udělám soklík. Však mi provoz ukáže. Vás prosím pokud máte nějaké mini nebo menší botanické druhy k prodeji vhodné do tohoto skleníčku, nabídněte mi na
smrkovjan@seznam.cz