Cibule, hlízy, oddenky...
Autor |
Zpráva |
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
Re: Cibule, hlízy, oddenky...
|
pát 11. dub 2014 7:18:21 |
|
|
tommy
|
lipo: Jo jo, Ian Young je známý pěstitel... Ve Skotsku znám pod zkratkou BD, což znamená Bulb Despot ("bulb" v tomto případě neznamená "žárovka" ). Já mám zas pár drobností na ukázání. Na prvním obrázku drobounká botanická Freesia verrucosa - kvítek má průměr kolem jednoho centimetru. Rozkvetla třetí rok po výsevu, stejně jako F. alba, kterou jsem ale vyfotit nestihl. Potom nějaké fotky malinkého zmijovce Amorphophallus ongsakulii, objeveného Alanem Gallowayem v červenci 2004 v Laosu. Na rozdíl od mnoha jiných drobných zmijovců má velmi jemně "stříhanou" čepel listů, sestávající ze spousty drobných úkrojků, a vypadá velmi dekorativně. Centimetrová hlíza je dospělá a může kvést - tenhle druh kvete zároveň s listem, což je typický znak právě pro drobné druhy z JV Asie. Na obrázcích kytka vyrostlá z "obří" hlízy o průměru 15 mm, která vyrašila dvěma listy a momentálně tvoří dvě květenství. Na posledních dvou obrázcích kvetoucí jávský zmijovec Amorphophallus variabilis, jeden z nejdříve popsaných (popis zařídil Blume v roce 1837). T.
|
čtv 17. dub 2014 14:00:15 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
A. ongsakulii je fakt rozkošný a úžasně se množí. Dceřinných hlízek je kvantum.
|
čtv 17. dub 2014 19:26:58 |
|
|
Marta1
|
zajímavé rostliny...
|
čtv 17. dub 2014 20:25:29 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Krásné a ne moc často vídané rostliny. Hezký den Pavel
|
čtv 17. dub 2014 20:30:11 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Tommy, tak to je zase bomba! Ten pidi zmijovec je prostě boží!!!
|
čtv 17. dub 2014 21:20:54 |
|
|
tommy
|
Karlos má pravdu, tyhle malé druhy se množí rychle. A. pulchellus udělal na centimetrové hlízce 10 offsetů, A. myosuroides mívá kolem 5 - 7; ale blbě se to hledá v zemině, u toho druhého jmenovaného mají dceřinné hlízky kolem dvou tří milimetrů v průměru. Dělám to teď tak, že opatrně odpreparuju zeminu z horní třetiny květináče, vyberu, co zahlídnu, a starou zeminu znovu vrátím do hrnku a nechám na jaře znovu vyrašit to, co jsem přehlídl. A. ongsakuli mi přišly jako offsety velikosti menšího pšeničného zrnka... Ale zase se jich na parapet vejde víc druhů, a taky nesmrdí jako ty velké (ten A. variabilis páchnul příšerně, naštěstí jen jeden den. Tchoř je proti tomu navoněnej frajer ). T.
|
čtv 17. dub 2014 21:42:54 |
|
|
tommy
|
Teta píše: Tommy, tak to je zase bomba! Ten pidi zmijovec je prostě boží!!! Teta, taky jen jsem ho poprvé zahlídl, vyvinul jsem u sebe nevídanou snahu ho dostat . Stavba trochu připomíná u mne oblíbenou, ale mnou nepěstovanou Pilea microphylla, ovšem podobnost je to jen vnější a čistě náhodná. Jsem rád, že se kytka líbí, tak až a jestli budu mít něco nového, tak tady časem zase budu otravovat . Pokud sem ještě nakoukne olaw: vypadá to, že mi snad konečně vyraší i Amorphophallus obscurus , ťuk ťuk ťuk na dřevo. T.
|
čtv 17. dub 2014 21:49:57 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
tommy píše: Teta píše: Tommy, tak to je zase bomba! Ten pidi zmijovec je prostě boží!!! Teta, taky jen jsem ho poprvé zahlídl, vyvinul jsem u sebe nevídanou snahu ho dostat . Stavba trochu připomíná u mne oblíbenou, ale mnou nepěstovanou Pilea microphylla, ovšem podobnost je to jen vnější a čistě náhodná. Jsem rád, že se kytka líbí, tak až a jestli budu mít něco nového, tak tady časem zase budu otravovat . Pokud sem ještě nakoukne olaw: vypadá to, že mi snad konečně vyraší i Amorphophallus obscurus , ťuk ťuk ťuk na dřevo. T. To je pravda s tou podobou.... s ostatními špeky určitě otravuj - stojí to za to!
|
čtv 17. dub 2014 22:30:36 |
|
|
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
Toto nabízejí u Krulichů na Petynce v Praze: Narcissus bulbocodium var. conspicuus - narcis
|
pát 18. dub 2014 7:27:25 |
|
|