Re: PŘÍRODNÍ DRUHY PRO ZAČÁTEČNÍKY
Tak já zrovna šla vyfotit Coelogyne cristata (za což mě tedy asi Virens nepochválí
), protože když jsem se nad svýma začátkama s botanikou zamyslela, je to kytička se kterou jsem neměla nejmenší problém i když informace k jejímu pěstování a přivedení do květu byly různé. Udělala jsem si tedy vlastní plán pěstování a ten kupodivu funguje a nic jsem na něm už nikdy neměnila. Takže se podělím a poznamenávám že jsem PARAPETÁŘ (tedy bytová kultura)
- plastový květináč s dírkama, směs kůry, rašeliníku a dř. uhlí
- od října do dubna je kytička v chladné ložnici cca 12°C-16°C (vloni i míň)
- visí na okně směr SV
- v zimě zalévám cca 1x 14 dní, pahlízy nenechávám sesychat
- od dubna do října se letní na JZ balkonu, velmi mírně zastíněná, kolem poledne na pár listů pálí sluníčko přímo, zatím se nikdy nestalo, že by měla popálené listy
- v létě se snažím rosit listy ráno i večer+ zálivka, ale vydržela i zálivku 1x za 2 dny, když jsem nebyla doma a svěřila péči o kytičky dcerce v době největších veder
- v průběhu léta začne dělat nové pahlízy, na konci léta, před ukončením letnění, začínají vyrůstat od báze květní výhony
- hnojím v zimě 1x 14 dní, vlétě 1x týdně, oblíbila jsem si Orchimix, občas dostanou Wuxal super nebo Buiplantol NT - střídám to
momentální stav - 3 narůstající květní stvoly
kvetení 2013
.........................
Ještě popíšu zkušenost s druhou rostlinkou, kterou měla maminka. Zůstala na chalupě, kde bylo velmi chladno, přes zimu skoro nezalévaná, v létě letněná venku s podmínkama ve kterých pěstuji tu svoji přes léto - výsledek:
po dvou letech rostlinka skoro před smrtí, pahlízky vyživila max. dvě velikosti velké fazole. Kdybych jí letos v létě nevzala domů a nepřisadila doprostřed toho mého macka s tím, že buď to vzdá nebo se jí to bude líbit, už by nebyla. Nyní poslední pahlíza krásně narůstá a vystřihla si i další nový výhon. Pro mě je výsledek jednoznačný - chladno, světlo a hlavně zálivka i v zimě.