Nejen orchideje jsou krásné
Autor |
Zpráva |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Re: Nejen orchideje jsou krásné
Jeden můj známý koupil manželce bonsaj.A ještě knihy a něco věcí k pěstování.Za nějaký čas po jejich zásahu bylo z bonsajky něco neuvěřitelně strašného tak ji dali ,jak on říká ,do nemocnice v Libčanech.Po nějaké té úpravě byla zase ke koukání-prý.Pak se na to vyprdli a zasadili milou bonsajku do zahrady. Když tu příhodu vyprávěl ,svým osobitým způsobem málem jsem se smíchy atd.Určitě každému není souzeno a ještě když takhle člověk něco tvoří a bude to na léta ...tak to má sílu.Pěkný.
|
pon 09. pro 2013 11:03:17 |
|
|
Zdenka
|
Asi bych dopadla podobně. Když nad tím přemýšlím, tak je pěstování bonsají spíš tak trochu způsob života. Zastavení, trpělivost, představivost, prostota - asi tohle všechno dohromady a mnohem víc. Jsem dost netrpělivá povaha, asi bych na to nebyla. I když kdo ví, třeba by mne to trpělivosti naučilo
|
pon 09. pro 2013 20:03:35 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Já nevím, zdali ty bonsaje není trápení rostlin. Lidé si vymýšlejí podivnosti- a tak byli vyšlechtění hrbatí kanáři, psi a myši bez srsti... Mě se to zdá jako hanobení přírody. A omlouvám se těm, které jsem urazil, nenadávejte mi. Je to jen můj názor.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
úte 10. pro 2013 21:54:56 |
|
|
Tomáš
|
Já jsem se Paphio na tomuto hanobení a trápení rostlin jako náctiletý také nějaký čas podílel, dokonce jsem to dělal na kšeft, protože před pádem komančů to byla velká móda a bonsaje se skvěle prodávaly. Nerad na to vzpomínám a hrdý na sebe za to rozhodně nejsem... souhlas s vaším pohledem na věc. Otázka je, nakolik jsou hanobením přírody ty nekončící kvanta nových hybridů a multihybridů orchidejí, nemám ani na mysli primární hybridy, ty vznikají i v přírodě, ale množství kříženin v hypermarketech u nichž mám nutkání si jít šáhnout, abych se přesvědčil, jestli jde o živé rostliny nabo umělé atrapy.
|
stř 11. pro 2013 0:59:34 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Tak já jsem si myslela ,že bonsaj je něco lahodného pro oko není to zmrzačená rostlina , ale miniatura opravdového starého stromu - tvar vychází z přírody tak jak tam vypadají.Asi tedy určitě musí přijít i drastičtější zásahy které po nějakém zřejmě veledlouhém čase budou neviditelné .Možná to celé není jen o pěstování samém …já to tak vidím.Jasný je taky –pohled máme každý jiný.Třeba tato bonsaj netuším kolik desítek let trvá vytvoření ,ale mým pohledem je krásná. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Bonsai_-_juniperus_chinensis_(1960).jpgHybridy v marketech s tím souhlas.
|
stř 11. pro 2013 9:44:25 |
|
|
Milan Karpíšek
Registrován: sob 06. říj 2012 14:09:02 Příspěvky: 27 Bydliště: Ústí nad Orlicí, tel: 774985323
|
to Paphio: To si bohužel většina lidí mysl,í že jde o trápení či mrzačení atd... Ovšem opak je pravdou, základ je kvalitní pěstování a dát kytce to nejlepší co potřebuje. Špičková kondice rostlin musí být na prvním místě, tudíž žádné trápení se nekoná. Rostliny v žádném případě nestrádají, spíše naopak. Co se tvarování týka, jasně občas jde o nějaké to "mrzačeníčko" ale v podstatě vše podobné se děje i v přírodě. Na druhou stranu to bez toho tvarování to prostě nejde, když pominu estetiku a umělecký počin, i tvarováním rostlině pomáhám rozložením větviček na světlo aby se co nejlépe vyvíjeli atd. Když to srovnám s orchidejemi tak bych řekl, že jde o dost podobnou věc a pokud se nepletu u některých rostlin musí dojít k určitému stresu aby se probudilo kvetení. Pokud se pletu tak mě klidně opravte ale to je podle mě určitý druh trápení taktéž, nebo ne?
_________________ Milan http://www.niwatobonsai.estranky.cz/
|
stř 11. pro 2013 11:06:10 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Bonsaje jako trápení nelze vnímat, nebo by se nemělo. Je to kombinace zahradničiny a umění. Někteří lidé potřebují nějakou tvůrčí činnost a tady je to zajímavá kombinace s přírodou. Je to hodně o motivaci. Kdyby někteří viděli úžasné bonsai-zahrady v Japonsku, beztak by se na to dívali jinak. Ono pěstování rostlin člověkem většinou přírodě neodpovídá a to jak lidi rvou kde co do nádob, včetně orchidejí by se také dalo považovat za trápení, ale kytky nejsou živočichové a tak se trápení nekoná. Navíc je prokázáno, že neustále ořezávané stromy dokáží žít déle, protože nedosáhnou svého biologického maxima, tudíž stárnou pomaleji. To je ale jen teorie, začátečníkům beztak odejde dost pokusných stromečků. Co mi spíš na bonsajích vadí, je doslova vyrýpávání stromků z přírody, což se běžně děje, ale domnvám se zatím, že k žádné výrazné devastaci lokalit nedochází. Snad. Původních japonských shimkpaku jalovců, hádám už ale zas tak moc nebude....... Další věc se kterou se těžko smiřuji je velké množství energie, vložené do jejich pěstování a ošetřování, na druhou stranu to je také ono plus, které někdo vyžaduje, aby se měl denně o co starat.
|
čtv 12. pro 2013 21:40:07 |
|
|
zahradnik
Registrován: ned 06. led 2013 17:08:34 Příspěvky: 532 Bydliště: Blížkovice 335
|
Dobrý večer. Tak, po roce od osázení, objevují se na větvi první květy. Zatím jen bromelie, ale i tak to potěší. Jupíí.
Přílohy:
Acanthostachys strobilacea.JPG [ 53.78 KiB | Zobrazeno 3802 krát ]
Tillandsia balbisiana.JPG [ 42.71 KiB | Zobrazeno 3802 krát ]
|
pát 13. pro 2013 21:06:19 |
|
|
Vaclav
|
Sháním lidi na sběr citrónů
Přílohy:
Vánoce 2013.jpg [ 179.4 KiB | Zobrazeno 3757 krát ]
|
ned 15. pro 2013 18:27:20 |
|
|
radzak
|
Pane, to je úroda a těch vitamínů!
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
ned 15. pro 2013 18:39:15 |
|
|