Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 5:27:04

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 201 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Další
 Epifitní kmen 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Epifitní kmen
Tak se na jaře ozvěte. Budu je dělit tak budou na jaře k dispozici. A kde jste našel ty Vriseje ? Já myslel, že těch Aechmejí máte víc. Ale vydám se do botanky v Brně / ne do Arboreta/, zaloudím a to by bylo, abych nějaké nesehnal. :lol: Jinak Aechmea fasciata. :roll:

Přílohy:
Bilbergia vittata.JPG
Bilbergia vittata.JPG [ 73.1 KiB | Zobrazeno 4155 krát ]
pon 25. lis 2013 22:06:39
Profil Zobrazit autorovy stránky

Různé Vrisei jsem si prohlížel na netu. Třeba tohle: to je taky právě moje inspirace jak stvořit epifitní strom
http://en.hortipedia.com/wiki/Vriesea_kupperiana
http://www.arkive.org/bromeliad/vriesea ... 06539.html
http://www.caire.bio.br/Vriesea_vagans_inhabitat.htm
No Achmejí mám víc ... :? jedna mateční a 3 poměrně silné odnože.
Já tady v okolí mám pouze skleník Madadagaskarskými sukulenty v Plzeňské ZOO a to není to moje hlavní.

pon 25. lis 2013 22:23:19

Jo jo. Takovejch fotek je tam už spousta. Já myslel, že zdroj ke koupi. No Aechmeje mám distichanthu a recurvatu. Ale v botance maj moc a moc druhů. Já bych chtěl znova racinae, miniata a třeba i bracteatu, i když to je obr. Kdyby se zadařilo dám vědět.

pon 25. lis 2013 22:43:20

Zahradník: věřím, jenže třeba metr od okna to už je dost daleko a funguje to, jen když má onen pěstitel fakt velká okna. Kytky se přirozeně táhnou za světlem, jak jinak a je to spíš na výběr z těch méně náročných na světlo. Kmen tedy vypadá dobře po osázení, ale myslím si že za dalších x let se na něm dost změní a ne každé kytce se bude opravdu dařit. Ve skleníku je situace většinou jiná v tom, že to tam dobře roste a musí se to spíše redukovat. Kmen na němž jsou připevněny malé květináčky ale hodnotím jako stojan, ne ep. kmen. Holt jsem spíš pěstitel, než aranžér a vidím ten krátkodobý efekt, ne však trvalou udržitelnost, světlo je totiž nezbytný faktor a v bytě je pouze jednostranné. Takže naplácat na kmen se dá ledacos, ale jak to bude vypadat za dva tři roky, aniž by se do toho nějak zasahovalo?

úte 26. lis 2013 17:57:24
Profil ICQ

Hezký večer. Kamarád by řekl " I jdi ty brepto " :lol: Můj nejstarší kmen byl sedmiletý. Rostla na něm platyceria - grande a bifurcatum, Phlebodium aureum, nějaké rhipsalisy a jako doplněk v míse v níž stál Monstera obliqua. Ta se po něm krásně pnula. Hledal jsem fotky, ale v tom množství negativů to asi jen tak nedám. Ještě kouknu na všechny disky, zda to tam nemám v digitální podobě. Já nemyslím mít větev osázenou jen orchidejemi. Líbí se mi právě ta úžasná spleť, která tam za léta vznikne. Některé bují, některé si najdou svůj koutek a tam vegetují a některé holt vymizí. To je příroda. Počkejte nějaký ten rok a uvidíte. ;) A mimochodem, zasahovat do něj musíte to je přece ale obyčejná údržba. Zahradu taky musíte plít a zastříhávat. A tak jsem našel. Fotky jsou mizerné a tipnul bych tak 3 - 4 roky po založení. A to tam měly poměrně málo světla. Byla to součást malé prodejničky. Pak jsem ji zrušil a místnost předělával a letněny venku pozbyly estetického účinku a tak byly sloupány a stopeny. Tedy to dřevo. :roll:

Přílohy:
epif.km..JPG
epif.km..JPG [ 57.38 KiB | Zobrazeno 4112 krát ]
epif.km. II.JPG
epif.km. II.JPG [ 102.35 KiB | Zobrazeno 4112 krát ]

Naposledy upravil zahradnik dne úte 26. lis 2013 18:22:57, celkově upraveno 1

úte 26. lis 2013 18:08:15

....Karlos... Ten věšák na epifity mám už 15 let. Je pravda, že za tu dobu rostliny postupně obměňuju, ale důvodem je spíše nevhodnost druhů. Měl jsem tam Dendrobium kingianum a to rostlo dobře, ale nekvetlo a odnožovalo na vrcholech. To dendrobia dělají a pak se stejně musí nějak upravit -skleník neskleník. Jak už jsem psal výše, tak Vrisea splendens a Tillansia cyanea nemají nejmenší problém vydržet tam i 10 let a zdá se, že i Guzmanie a Achnei budou vhodné, jen Neoregelie to nějak nesnesou.
...Zahradník... Zatím jsem se snažil vychytat obyčené dostupné druhy, které mi v bytě dobře porostou. To už snad mám zasebou. Ještě bych si chtěl objednat 2 drudy Vrisei co má v nabídce Lukchaitr. Ta jedna je V. gigantea a až to vyroste, tak se do domu asi nevejdu :) Co se dalších pěkných, vhodných druhů týká, tak u f. KAKTEEN mají v nabídce Tillandsie - dovoz z Gvatemaly, které jsou spíše do vzhledu Vriseí, ale cena je hodně vysoká. Jinak ony jsou ty rody Vrisea a Tillandsia dost příbuzné, někdy je problém je dobře zařadit a jdou i Guzmaniema vzájemě dobře křížit.
Zatím jsem tu větev neletnil, ale na severní straně domu jsem měl letos nějaké Guzmanie, parožnatku, Vriseu,v literatuře se letnění těchto druhů nedoporučuje, ale vše vypadá moc dobře a tak to asi celé na léto vystěhuju.

Naposledy upravil bruk600 dne úte 26. lis 2013 18:41:51, celkově upraveno 1

úte 26. lis 2013 18:19:09

Kamarád tu V. giganteu má a roste pomalu, ale dobře. A když roste s jeho péčí řekl bych, že půjde i v bytě :lol: Já na kakteen koukal, ale za ty prachy experimentovat na to fakt nemám. Jsou dražší než orchideje. :cry:

úte 26. lis 2013 18:38:39

takový kmen v květináči na kolečkách aby se dal na léto vyšoupnout ven bych si docela lehce dovedl představit celý osypaný rostlinami mých oblíbených Pleurothallidinae,samozřejmě volná zálivka celého je nutná .

http://drroman.rajce.idnes.cz/

úte 26. lis 2013 18:40:25

Drromane to nevím, jestli by je člověk uzalíval a udržel potřebnou vzdušnou vlhkost. Ale bomba by to byla. Jinak bruku :roll: bromelie jsou venku fantastické. Jsou vybarvenější, líp kvetou a celkově jsou odolnější, ale je to o tom zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. Já mám pozitivní zkušenosti s echmejema, bilbergiema a výběžkatýma neoregeliema.

úte 26. lis 2013 18:49:31

zahradnik píše:
Kamarád tu V. giganteu má a roste pomalu, ale dobře. A když roste s jeho péčí řekl bych, že půjde i v bytě :lol: Já na kakteen koukal, ale za ty prachy experimentovat na to fakt nemám. Jsou dražší než orchideje. :cry:

Jo právě kdyby byly za menší cenu, tak bych i zauvažoval o obměně a dosazení na tu moji větev, protože Tillandsiím se věnuju v první řadě, ale právě ty ceny ..... :?

úte 26. lis 2013 18:53:59
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 201 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Další