Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 16:06:22

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 579 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 58  Další
 Cibule, hlízy, oddenky... 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Cibule, hlízy, oddenky...
Mala by som tiež otázku k massonia depressa. Tomi môžeš popísať prvý rok od výsevu? Myslím spôsob pestovania, substrát, zálievku. Lebo toľko massonii mi neprežilo prvý rok ani zo sto semien. :( Tie M.pygmaea závidím, dúfam že sa k nim raz tiež dopracujem. Inak všetky výsevy máš krásne. A každá rada dobrá.

ned 17. lis 2013 12:17:03

Zdenka píše:
Massonia depressa zatím ani jedna. Měla jsem čtyři semínka, ale letos se zatím neobjevila žádná. Myslíte, že mám ještě naději?
Zdenko, těžko říct, už je dost pozdě. Zkuste opatrně usypat trochu zeminy z květníku, abyste se přesvědčila, jestli tam cibulky jsou. Zrovna u M. depressa by mne překvapilo, kdyby nevydržely, připadají mi jako "nejtvrdší" z masonií.
Neko píše:
Mala by som tiež otázku k massonia depressa. Tomi môžeš popísať prvý rok od výsevu? Myslím spôsob pestovania, substrát, zálievku. Lebo toľko massonii mi neprežilo prvý rok ani zo sto semien. :( Tie M.pygmaea závidím, dúfam že sa k nim raz tiež dopracujem. Inak všetky výsevy máš krásne. A každá rada dobrá.
Neko, vysévám tak v půlce září (pro správné klíčení je důležitý rozdíl mezi denními a nočními teplotami, čím více, tím lépe) do směsi rašeliny, substrátu pro rododendrony, perlitu a pemzy ve stejných objemových poměrech (ale vyhovuje jakýkoli propustný a aspoň mírně kyselý substrát). Semínka seju tak půl centimetru až cenťák pod povrch, zaliju a od té chvíle už nesmí květník vyschnout (ale zase by to nemělo být bláto). Klíčí do 3 týdnů; zalévám pak až do dubna nebo května, jak mi to vyjde. Jak dospělé kytky, tak výsevy mám ve skleníku, vytápěném na minimum 5 stupňů nebo o něco více. Po zatažení na jaře nezalévám, nebo třeba jednou za měsíc do hrnku naleju trochu vody, ale pravidelně to nedělám; ve skleníku je přes léto vedro. Výsevní hrnky nechávám zásadně aspoň dva roky bez přesazení, v druhém roce dokličují semena, která se neprobudila v roce prvním. Na začátku třetí sezóny (tak v půlce srpna) květník rozeberu, všechny nalezené cibulky přesadím do čerstvé směsi a zeminu z výsevního květináče nasypu zpátky do původního hrnku a ještě jednu sezónu zalévám - někdy doklíčí překvapivé množství semen.
T.

Naposledy upravil tommy dne ned 17. lis 2013 23:01:30, celkově upraveno 1

ned 17. lis 2013 13:26:00

Díky za odpověď

ned 17. lis 2013 15:58:08

Tome ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. O nutnosti kyslej zložky substrátu som nevedela. Je to tak aj u iných dostupných druhov ako je jasminiflora, echinata?

ned 17. lis 2013 17:49:09

tommy píše:
Biarum marmarisense .....

Jen tiše zírám. Neznám, je to úžasné

ned 17. lis 2013 18:41:07
Administrátor

Na ty bramboříky je fascinující podívaná. U mě jednoznačně vedou ;)
Hezký den
Pavel

ned 17. lis 2013 19:48:22
Profil Zobrazit autorovy stránky

I já obdivuji...

ned 17. lis 2013 19:58:57

Pre potechu oka pár "vonkajších" cibuľovín.

Tulipa pulchella
Obrázek

Tulipa tarda
Obrázek

Narcissus poeticus
Obrázek

Kniphofia uvaria
Obrázek

Allium ursinum, na tento cesnačik sa teším každý rok.
Obrázek

Muscari armeniacum
Obrázek

ned 17. lis 2013 21:41:50

Neko, moc se mi líbí fotky... Co se kyselého substrátu týká, většina jihoafrických ho ocení, náročnost stoupá od cibulí směrem k hlízám a oddenkům, u těch je to nutnost. Nevím, jak se ta rašelina vykompenzuje s pemzou, třeba bude výsledek neutrální, ale zatím to roste dost dobře. Pořád ještě se substrátem experimentuju, vzhledem k počtu kytek potřebuji aspoň trochu univerzální "recepturu", která splní nároky většiny - nemůžu míchat směs pro každý hrnek zvlášť :mrgreen: .

Zdenko, já na ta biara taky zírám se spadlou čelistí. Všiml jsem si jich asi před třemi lety na srgc.org a letos, když jsem objevil slušnou nabídku "lehčích" druhů (davisii, marmarisense, pyrami), rozhodl jsem se nenechat se odradit zatím rozpačitými výsledky s B. tenuifolium a zkusit je. No a jedno marmarisense vykvetlo... Vloni na podzim jsem viděl nějaký druh v Aténách vedle Akropole na kopci Filopapou, ale rostla moc hluboko v takové úzké díře v místním vápenci (?), takže jsem hlízu nevydoloval :mrgreen: .
T.

ned 17. lis 2013 22:53:35

pavelheger píše:
Na ty bramboříky je fascinující podívaná. U mě jednoznačně vedou ;)
Hezký den
Pavel
No, ony jsou to dostatečně "tvrdé" kytky, kterou snesou můj způsob péče s častými výkyvy :mrgreen: .
T.

ned 17. lis 2013 23:04:25
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 579 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 58  Další