Autor |
Zpráva |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Re: Zimní zahrada
Vypadá, že se rostlinám skvěle daří. Sice je vidět i nějaké lehké defekty (něco možná z okusu nějakého většího škůdce), ale v drtivé většině je zřejmé, že kytky rostou jako o závod. A jestli ještě hromadně zakvetou, tak to bude famózní zákoutí. Loni se mi dostalo do ruky několik zelenokvětých Maudiae hybridů povětšinou s mizernými kořeny. Zasadil jsem je do klasického orchidejového substrátu a čekám co s nimi bude. Jednu kytku ze stejného zdroje si nechala jedna nezkušená pěstitelka a zasadila do obyčejného květinového substrátu. Po 3/4 roce jsem dostal fotku nádherné kvetoucí rostliny. Následovat tento postup bych se neodvážil, ale dokladuje to, že šedá jest teorie a zelený strom života Hezký den Pavel
|
úte 22. říj 2013 19:49:38 |
|
|
garnet
|
HAKI píše: Vypadá to velice na efekt ,děkuji za fotky.Omlouvám se možná se tam jednomu nelíbí .Neměla bych moc odvahu střevíce takto pěstovat .Přeju aby to klaplo ,rostlo a jestli kvetlo- tak fakt budu „čumět“.Ještě jak to bude z přesazováním . Píšete že multihybridy jsou -cituji:" V čisté směsy borky a chipsů ,pod 1ř cm substrátu je 10 cm drenáže z kačírku frakce 16/22. "Ta kůra i chips tam něco za nějaký rok udělá.Nikdo z pafíčkářů neřekl názor na tohle pěstování ,zřejmě to půjde nějaký čas ve směsici kořenů všeho možného.Když rostou i květ přijde asi i dole budou mít dostatečný pokles teplot i světlo.Koukám na to z nedůvěrou trochu ,ale to vůbec nic neznamená to je jasný ... Je mi jasné, ze substrát se za nějaký čas rozloží a ze bych měl použit novy, ale v přírodě to také nikdo nepřesahuje tak to vyzkouším, jak dlouho to vydrží. Místo je to nejstinejsi co skleník ma, teploty v zimě 15 až 18, v létě 18 až 25st. Zalivka v zimě skoro nic, v létě jen co spadlo při okolním zalévání ( i přes oddrenazovani celého mista jsem měl obavy z přemokreni ) . Hnojení vyluhem z karavincu 1x za 2-3 týdny Rostliny moc nestaly, tak budu testovat. Kvetly při výsadbě v zimě, tak doufám, ze aspoň nějaká vykvete znovu . Budu informovat.
|
úte 22. říj 2013 20:03:21 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
pavelheger píše: ale dokladuje to, že šedá jest teorie a zelený strom života JASNÝ občas se tu mihne něco nevšedního - Marenka píše: Před časem jsem kupovala Paph. od paní, která je měla zasazené v truhlíku s normální zeminou na pokojovky, žádná pevná složka. Nevěřila jsem vlastním očím, když kořeny byly dlouhé takřka půl metru, ani stopy po hnilobě.
|
úte 22. říj 2013 20:13:39 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
garnet píše: Místo je to nejstinejsi co skleník ma, teploty v zimě 15 až 18, v létě 18 až 25st. Ta teplota je pro multihybridy mnoho -řekla bych že nepokvetou .Jsou spíš do chladného pěstování.Ale držím palce zkusit se má vše.Budu ráda za info.
|
úte 22. říj 2013 20:17:20 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
...ale v přírodě to také nikdo nepřesazuje...
V přírodě se substrát obnovuje např. spadaným listím, a jemnější částečky jsou stále vyplachovány deštěm, navíc orchideje většinou rostou s jinými rostlinami, jejichž kořeny rozvádějí vodu.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
čtv 24. říj 2013 10:00:14 |
|
|
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
A to ani nemluvě o kvantu trusu, který produkuje vše živé v koruně nad rostlinami a padá nebo je splachován deštěm dolů.
|
čtv 24. říj 2013 11:25:27 |
|
|
garnet
|
Paphio píše: ...ale v přírodě to také nikdo nepřesazuje...
V přírodě se substrát obnovuje např. spadaným listím, a jemnější částečky jsou stále vyplachovány deštěm, navíc orchideje většinou rostou s jinými rostlinami, jejichž kořeny rozvádějí vodu. Souhlasím, kolem roste víc než dost ostatních rostlin až to musím krotit a přidat tomu slabou nastylku z listí, bourky a pod. není problém. Mam na mysli tak 1-2 cm. Muže byt ?
|
čtv 24. říj 2013 21:50:38 |
|
|
Věra
|
Nemáte někdo zkušenosti s elektrickým otvíračem na skleníková okna? A šlo by na ta skla použít nějaký nátěr kromě vápna? Včera se mi bohužel málem uvařili orchideje.....
|
pát 01. lis 2013 18:05:51 |
|
|
zdenekraab
|
Na zastínění skleníků se prodává modrá barva pod názvem "AMARIT", ředí se vodou. Na podzim se dá odstranit teplou vodou.
|
pát 01. lis 2013 21:50:04 |
|
|
Míra
|
Amaritem dnes už stíní málokdo kvůli přístupu a pracnosti s mytím. Také jsem ho používal ale v době, kdy jsem měl sklo. Nevím co by to dělalo s polykarbonátem. Všeobecně se dnes používají textilní stínovky, které jsou i k dlouhodobému použití, jsou méně pracné a šetří čas.
|
sob 02. lis 2013 7:36:06 |
|
|