Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 11:30:39

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 424 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 43  Další
 Bulbophyllum 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Bulbophyllum
Já to ještě protáhnu přes zimu přece jen mám v zimě 13°C v zz +100%vlhkost a to si nejsem jistá co by udělal rychle rostoucí mech. Tato směs se mě zdá ok i přes zimu -kořeny rostou jen to zalévání bylo častější ,třeba jen přes to parno v současnosti. Odzkoušíme –uvidíme jinak to nejde. ;)

stř 31. črc 2013 17:42:54
Profil Zobrazit autorovy stránky

Haki super...já s bulby bojuju a tohle se mi moc líbí. Nevím proč, ale pořád mi odcházejí nové výhony.....jak tyhle balíčky koupeš, rosíš?

sob 10. srp 2013 7:02:08

Když jsem měla bulba v mističkách vůbec mě to nešlo a to mě fakt štvalo . Nová pahlízka mě uhnívala-nově rostoucí jsou dost citlivý. Tak jsem si vymyslela balíčky a řídím se citem ruky.Prostě ošahám a až po vyschnutí zaliji . Ty balíčky ,protože je tam substrátu víc zalévám opatrněji. Například teď jak byly vedra (a je předpoklad dalších veder) namáčím,ochladilo se a hlavně v zimě budu jen rosit-mám taky v zimě dost vysokou vlhkost v zz. Mám krátký namočení ale i delší .V tom větším balíčku interval zálivky je tak2-3-4den úplně přesně nevím.Menší balíčky jsem máčela každý den .Vše se řídí počasím.Dávám bacha na namočení nových rostoucích výhonů. Substrát mám coco chips ,piniovou kůru a travní mech a teď nově je vše omotaný coco vláknem,který teda trochu blokuje cit ruky.Nejde to tak dobře omakat .Je to moje zkušenost a pozorování-doufám že to bude ještě nějaký ten pátek fungovat :mrgreen: .A jak je pěstuješ asi je máš taky navázaný?

sob 10. srp 2013 9:15:54

děkuju :P
v květníku mi nešly, tak jsem je zkusila vyvázat na zamechovanou větev a teď čekám, co bude. Je ještě krátká doba na pouzení, jestli jim tam bude líp nebo ne. Pak už asi zkusím tvojí variantu pěstování :P

ned 11. srp 2013 15:36:25

Haki: většina bulbofyl jde ve skleníku na holé kůře a je to pro ně opravdu lepší, než nějaké baly. Zkus se podívat na fotky z přírody, většinou rostou bez mechů. Jsou to tvrdé kytky, snadno pěstovatelné většinou.

ned 11. srp 2013 16:34:13
Profil ICQ

Karlos-Bulbophyllum carunculatum i u sulawesi mě uhnívali hlavně malý pahlízky ,když jsou ještě na nich listeny . Jak se to namočilo byl konec-to mě teď v balíčkách nedělá.Třeba na Bulbo lobbii můžu lít ze všech stran a zatím se nic nestalo takřka mu nic nevadí -pravda nepřišel ani dáreček v podobě květu.Růst na kůře to si umím představit(viděla jsem u pěstitele) –trochu si neumím představit bezpečnou zálivku .Bulba si rostou jak chtějí tak ta kůra by musela být asi rozměrnější.Mě by se líbil tento propletenec (fotka už tu byla)Pravda čas člověka může posunout různým směrem ničemu se nebráním. :)

Přílohy:
Bulbo.jpg
Bulbo.jpg [ 186.59 KiB | Zobrazeno 2972 krát ]
ned 11. srp 2013 17:46:03

Jde o to vypěstovat kořeny, aby si kytka vzala vodu i z omezené zálivky. Když přivážeš bulbo na kůru a to ještě nepřikoření, může to trvat měsíce a vlastně se nic nedovíš. Nemá cenu to předčasně vzdávat. Pokud máš skleník, porostou dobře i na holé borce, ale chce to být trpělivý. Jedna zálivka denně by měla stačit, v zimě i obden..... Když sleduju fotky navázaných kytek pěstitelů z fora, většinou jsou to jen přivázané rostliny bez pořádných kořenů, s balíkem rašeliníku, který je tam ale spíš na škodu. Pěstitelé úzkostlivě rosí, protože četli že epifytické pěstování je o časté zálivce, jenže to není úplně pravda. Omezená zálivka podporuje růst kořenů a většina orchidejí jich umí udělat opravdu hodně a ani k tomu nepotřebuje kvantum sphagna. Rychlé vysychání je zde naopak výhodou. Jistě, rostlina může zpočátku vypadat vyschle, ale to jen do doby než narostou nové funkční kořeny. Může to trvat i roky, než se orchidej "usadí", ale pak už je to skoro nezničitelný kus, na kůře, obrostlé ze všech stran trvanlivými kořeny.
Získat velké bloky kůry může být asi problém, ale dá se. Ideálně z pokácených stromů.
Bloková kultura má prostě svoje kouzlo.

ned 11. srp 2013 19:23:24
Profil ICQ

Karlos píše:
Bloková kultura má prostě svoje kouzlo.

Jo s tím souhlasím mám 2catleje na kůře rostou dobře.Jsou navázaný na akátu některý kořeny se dobře zavrtávají přímo do kůry.Vlastně už drží sami už jsou odvázaný.Jedno foto kořenů dávám .Ještě se zeptám Karlos nemáš někde galerii svých kytek já bych se ráda koukla.Zvědavost nic víc. ;)

Přílohy:
Poznámka: bez názvu
2.jpg
2.jpg [ 190.51 KiB | Zobrazeno 2957 krát ]
ned 11. srp 2013 20:08:25

Tyhle kořeny už vypadají slušně. Galerii nemám:-) Chceš odlišit teorii od praxe......chápu.

ned 11. srp 2013 20:19:44
Profil ICQ

Ale ne jen prostě o kořenech píšeš moc hezky-fakt.Tak jsem si řekla ,že bude i na co koukat.Pár fotek orchidejí tu od tebe je ale jen pár...no neva.

ned 11. srp 2013 20:43:00
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 424 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 43  Další