Autor |
Zpráva |
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Re: cosi s listama
Radek: jedna modelová situace: Pěstitel má na okně jeden faleňák s optimální barvou i počtem listů, každý rok mu kvete a dělá radost. Druhá rostlina je flekatá, hnusná a brzy půjde do popelnice, protože má cymbídiovou mozaiku, kterou v přírodě nikdy dostat nemůže. Jsou podmínky toho pěstitele špatné?
|
úte 19. bře 2013 22:07:50 |
|
|
radzak
|
Karlos, je fakt, že část své sbírky pěstuju ve skleníku, ale pokud se vyskytne nějaký problém s listy, tak právě tam. Doma na parapetech pěstuju jen pafiopedila a falenopsisy a problémy u nich nemám. Naopak dost flekatých rostlin, které jsem náhodou omylem (přes e-shop) koupil, tak začaly přirůstat zdravé. Proto je mi divné, že by na první pohled zdravá kytka během pár let díky virům v nových podmínkách zflekatěla. Myslím, že to způsobují právě nevhodné kultivační podmínky, ale o tom jsem tu psal už na začátku tématu s Mírou.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 19. bře 2013 22:12:34 |
|
|
radzak
|
Karlos píše: Radek: jedna modelová situace: Pěstitel má na okně jeden faleňák s optimální barvou i počtem listů, každý rok mu kvete a dělá radost. Druhá rostlina je flekatá, hnusná a brzy půjde do popelnice, protože má cymbídiovou mozaiku, kterou v přírodě nikdy dostat nemůže. Jsou podmínky toho pěstitele špatné? V tom případě je nutné nemocnou rostlinu bez milosti zlikvidovat a sbírku udržovat maximálně zdravou. Otázka ale je, zda je opravdu zavirovaná. Kdo z pěstitelů má možnost tohle objektivně posoudit?
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 19. bře 2013 22:17:59 |
|
|
Karlos
|
Já:-) proč píšete v nových podmínkách? Naopak, v podmínkách kde to zdravě roste deset roků to najednou zflekatí. Stačí do gogle zadat phalaenopsis disease a vyjedou samé virózní kytky, u kterých samozřejmě spousta šílenců píše předvídatelné fráze o sluníčku, roztočích, studené vodě, přehnojení, houbové infekci. Furt to samé. My zkušení už ale víme své. Já teda aspoň na elektronový mikroskop dám.
|
úte 19. bře 2013 22:32:25 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Ten pěstitel, co o něm píše Eva jsem já. Nechci se tu pouštět do nějakých diskusí o tom či virózní, zda ne, ale jen uvedu příklad. Ostatní ať si přebere každý po svém. Jen dodám - vždycky jsem si říkal, že jde všechno a pěstovat při troše snahy se na parapetu dá všechno, ovšem po nějaké době, kdy jsem měl štěstí a dostal se k pěstování ve skleníku vidím, že někdy se člověk fakt snaží a stejně to není ono. U orchidejí se mi to potvrdilo, jdou i ty, co moc nešli a to mě těší. Neříkám ať lidé nezkouší, to určitě ne, navíc každý má podmínky různé a za pokus to stojí, ale jak se nám zdá něco v nepořádku, chce to postřik, upravit podmínky a pokud se nezadaří, raději poslat rostlinu dál. Tak to teď budu dělat já. Dodávám fotky zmíněné coelogyne. Jediný důvod, proč jsem ji nevyhodil, byl ten test, který vyšel dobře. Listy jsou přesně ve stejné fázi růstu, jen je mezi nimi rok rozdíl
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 19. bře 2013 23:18:10 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Karlos píše: Já:-) proč píšete v nových podmínkách? Naopak, v podmínkách kde to zdravě roste deset roků to najednou zflekatí. Stačí do gogle zadat phalaenopsis disease a vyjedou samé virózní kytky, u kterých samozřejmě spousta šílenců píše předvídatelné fráze o sluníčku, roztočích, studené vodě, přehnojení, houbové infekci. Furt to samé. My zkušení už ale víme své. Já teda aspoň na elektronový mikroskop dám. Ono virů se v rostlinách najde spoustu, stejně jako v lidském těle. Kdo trpí na opary, ví, že má prostě vir v sobě, jestli se projeví, nebo ne, toť otázká, málokdy nás položí a přesto, že se ženou jsme deset let spolu, ona opar nikdy neměla a já ano. Takže pokud mi mikrosskop neřekne, co je to za vir, neberu to vážně. Na druhou stranu, pokud se rostlina nesrovná, jde okamžitě z domu a v době, kdy budučekat na to jak to dopadne, bude rozhodně v karanténě, protože není radno toto podceňovat, ale zase bychom si hned neměli nadělat do kalhot, stejně jako když my pšikáme
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 19. bře 2013 23:23:44 |
|
|
radzak
|
Karlos, dejte nějaké fotky. Mně by také zajímaly vaše rostliny.
|
stř 20. bře 2013 12:15:26 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
radzak píše: Karlos, dejte nějaké fotky. Mně by také zajímaly vaše rostliny. To mě taky, od Karlose, jsem snad ani žádné fotky nikdy neviděla.
|
stř 20. bře 2013 15:11:49 |
|
|
Karlos
|
Někde jsem tu dával foto celého parapetu, ale už jsou to tak dva roky. Nevím kde to hledat. Já nejsem žádný velký orchidejář, troškařím. Nepracuju v místě bydliště a tak se ani nemohu nezdravě roztahovat. Jsem rád že mi rodiče zalejou tu trochu. Nechci do tohoto koníčka ani vrážet taková kvanta peněz jako jiní zde na tomto foru, už kvůli rodičům a virózám taky. Když jsem min rok pálil svoje oblíbená dendrobia, říkal jsem si, že je možná na čase zlikvidovat všecko a být víc free. Nestalo se. O počtu to není a kupuju malé kytky, takže to dlouho trvá, než to zakvete....
|
stř 20. bře 2013 18:00:13 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Karlos píše: Někde jsem tu dával foto celého parapetu, ale už jsou to tak dva roky. Nevím kde to hledat. Já nejsem žádný velký orchidejář, troškařím. Nepracuju v místě bydliště a tak se ani nemohu nezdravě roztahovat. Jsem rád že mi rodiče zalejou tu trochu. Nechci do tohoto koníčka ani vrážet taková kvanta peněz jako jiní zde na tomto foru, už kvůli rodičům a virózám taky. Když jsem min rok pálil svoje oblíbená dendrobia, říkal jsem si, že je možná na čase zlikvidovat všecko a být víc free. Nestalo se. O počtu to není a kupuju malé kytky, takže to dlouho trvá, než to zakvete.... tady nikdo nemluví o počtu nebo druhu. Je nás víc, které zajímá jak je na tom parapetu máte. Neměl by být problém udělat dvě fotky. Podstatně víc to napoví o případném problému.
|
stř 20. bře 2013 18:03:22 |
|
|