Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 23:40:38

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 539 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Další
 Sbírka orchidejí Mendelu 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Sbírka orchidejí Mendelu
A víte, že já bych si s ním rád popovídal? Mě by zajímalo jeho vysvětlení toho, že podle něj téměř nepěstovatelné rostliny evidentně rostou a sílí, kupříkladu za Paphiovými okny. A že sou to sakra kusance. 8-)

čtv 07. bře 2013 18:42:56
Profil Zobrazit autorovy stránky

Jojo,a taky by mne zajímalo,jestli myslel vážně tvrzení,že se "...překvapivý počet návštěvníků na přírodní objekty vůbec neumí dívat..." (Život orchidejí,Miroslav Studnička)
Možná to vysvětluje jeho nechuť orchideje vůbec vystavovat... 8-)

čtv 07. bře 2013 18:52:49

Známý byl v Mexiku v okolí Aqua Azúl a hlásil povážlivý úbytek orchidejí. Vtip je v tom, že si velcí xeftaři si vždy cestu najdou - ti středně velcí udělají objednávku s papíry např. u nějaké mexické firmy a hurá do pralesa na lov. Na letišti ukáží papíry, tam jim nikdo jednotlivé kytky určovat nebude. Úřední šiml dostane nažrat a orchideje mizí dál...Dovézt ovšem jednu rostlinu, tak to je pr****- mohou Vás i zavřít. Zvláště decimovány jsou orchideje zatraktivněné zařazením do CITES I. Zdá se, že vědci trochu dostávají rozum, některé velmi vzácné orchideje už tam zařazovány nejsou a proto jsou méně ohrožené. Inu, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

čtv 07. bře 2013 18:56:05

To Zahradník: za tím planýrováním orchidejí nemusíte do Irkutska. Děje se to i u nás. Roman (Orchidejky) o tom jednou mluvil. Poblíž jeho bydliště byla lokalita, kde se orchideje bohatě nacházely (nepamatuju si už přesně jaký druh, Roman jistě upřesní). Pak je tam jednou našel zničené lesními traktory. Ale jinak máte pravdu, nedej bože aby si odtud někdo kousek odnesl...

www.orchideje.freepage.cz

čtv 07. bře 2013 19:19:03

Já osobně taky vím o místečku, kde byl prstnatec májový v poměrně hojném počtu. Ovšem bylo třeba upravit cestu (polní!!!!), tak se to tam trošku "srovnalo", poněvadž tam byl dolík, v němž se drželo vlhko....Už několik let tam chodím koukat, jestli se náhodou znovu neobjeví. Zatím nic :(

čtv 07. bře 2013 19:24:35

A mohu vás uklidnit- např. s papoušky je to totéž.Ti,co jsou pod CITES,ti se prodávají za velký peníze- a proto se hojně loví a pašují...!:)
Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly.Nedávno jsme s piškotem kupovali Želvu nazelenalou,podléhající CITES legislativě (přitom jde o jeden z nejběžnějších druhů )- a ve zverimexech je cena 2.500-3.500,-Kč :!: :shock:
Obludné-to se zase bude rabovat příroda.... :cry:
Poté,co jsme si ji koupili (oficiálně u chovatele),museli jsme ji přihlásit na "Národním výboře",dneska jí přišel "Občanský průkaz"... :ugeek: :lol:
P.S...měří v průměru 5 cm i se salátem v puse... :mrgreen:

čtv 07. bře 2013 19:26:51

Já vědět, že někde roste prstnatec májový a že bude zničenej. jejda, už bych stavěl bažinku :mrgreen: Marťane, když mi bylo deset, hrozně jsem chtěl želvu a tak máma dala kolegyni v práci padesát korun, ať koupí v Třebíči želvu. A ona dovezla dvě :lol: Mám je už 35 let.

čtv 07. bře 2013 20:36:57

zahradnik píše:
Já vědět, že někde roste prstnatec májový a že bude zničenej. jejda, už bych stavěl bažinku

Bohužel nebydlím v místě, takže jsem tu zkázu zjistila až dodatečně

čtv 07. bře 2013 20:49:11

To je škoda. Zrovna prstnatce rostou bez problemů :roll:

čtv 07. bře 2013 20:53:49

Nedaleko nás je lokalita, kde prstnatec májový roste v hojném počtu. A spousta dalších rostlin, masožravek nebo živočichů.
Je to slatinná louka uprostřed vesnice. Obyvatelé ze vsi tam vybudovali naučnou stezku, starají se o to perfektně a taky to skvěle hlídají. Jakmile se tam objeví někdo cizí, už vidíte, jak místní jsou v pozoru.

Mimochodem Zdenko, po setkání s panem ing. Šmitákem u Romana, jsem mu o téhle louce psala, jestli ji nechce uvést jako lokalitu p
prstnatce májového v časpopisu Roezliana. Z odpovědi jsem vyrozuměla, že tento druh se až tolik nechrání, je prý dostetečně rozšířen po ČR, není to nic vzácného.
Fotky nic moc, tak jen pro představu
http://verkat.rajce.idnes.cz/Naucna_stezka_Radlo/

www.orchideje.freepage.cz

čtv 07. bře 2013 21:20:22
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 539 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 54  Další