Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 0:19:54

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 579 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 58  Další
 Cibule, hlízy, oddenky... 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek Re: Cibule, hlízy, oddenky...
No, to se ti nedivím, je to nádherná kytka.
To Arisarum ale taky. Zatím mám áronovitých žalostně málo. :twisted:

ned 03. úno 2013 22:07:37
Profil Zobrazit autorovy stránky

Zase velmi zajímaví kytky. Gratuluji ke květům

ned 03. úno 2013 22:30:24

Tome, ta poslední se mi líbí ze všech nejvíc, je parádní. Gratuluji k úspěchu

ned 03. úno 2013 23:44:46
Profil ICQ

Máš nádherná kvítka!!! :o

pon 04. úno 2013 21:36:34

Za okny chumelí jak z protržené peřiny, leč příroda se pomalu, ale jistě chystá na jaro :lol: :lol: :lol:
K.

Přílohy:
Cyc.-coum.jpg
Cyc.-coum.jpg [ 55.2 KiB | Zobrazeno 4186 krát ]
úte 19. úno 2013 12:11:47
Profil Zobrazit autorovy stránky

No Karle, to je tedy otužilé coum :lol: .
:mrgreen: Jižní Afrika: opět kvete Cyrtanthus flavus, letos udělal tři stvoly a slimáky se mi podařilo zatím udržet v uctivé vzdálenosti (ťuk ťuk). Pokud se podíváte na fotku pořádně a porovnáte ji s loňskou o pár stránek zpět, uvidíte na obou vzadu nasazené květenství na dalším druhu, C. eucallus. Ten vloni taky kvetl, ale nějak jsem nestačil udělat obrázek, tak snad letos. Z obou fotek je vidět, že tyhle rostliny mají poměrně přesný jízdní řád; letos sice kvetou nebo raší zhruba o 14 dní později, ale vzájemně stejně posunuté. C. flavus se mi vloni nepovedlo opylit vlastním pylem, kytka je asi autosterilní (= cizosprašná), a tak se budu muset poohlédnout po nějakém jiném jedinci, jinak se semen nedočkám...
Potom následují další lachenálie, ale jsou to trochu "mrňky", takže fotky nic moc (jsou jen pro základní orientaci, jak co kvete a také, co už kvete). Na obrázcích L. kliprandensis je vidět určitá variabilita - to je častý bonus při výsevu přírodních semen; pokud je semenáčů větší série, mohou se objevit různé zajímavé varianty. Proto radši vysévám stovkové porce, abych nějakou variabilitu zachytil ;) .
Jihoafrické rostliny pro dnešek uzavírám kytkou, která tu už byla, ale nemohu si pomoci: tuhle hybridní frézii mám moc rád. Vloni jsem psal o nutném roztřídění oddenků, které jsem koupil jako směs barev - nakonec nebylo moc co třídit, vyrostla jedna červená, jedna bílá, jedna fialová a asi padesát žlutých :mrgreen: . Protože jsem měl hlízky nasázené v květináčcích po jedné, stačilo zapíchat jmenovky. Na fréziích je příjemné, že se velmi rychle množí, z jedné hlízky je po sezóně trojice nebo i pětice slušných, které pokvetou. Takže místo jednoho stvolu červených budu mít stvolů šest, podobně to bude u bílých. Jen u fialové ne - na podzim před rašením ji v květináčku vyhrabala myš a sežrala skoro celou hlízku, zůstal jen kousek spodku; naštěstí vyrašily dva spící pupeny a tak snad budu moci příští rok dát fotku tmavě fialové frézie... Tyhle kytky mají jeden nešvar: musí se vyvazovat k bambusové tyčce, jinak se trs listů nepěkně válí po sousedních hrncích a květní stvoly jsou šíleně zkroucené (ve velkokulturách určených k produkci řezaných květů se to řeší několika patry horizontálně napjatých řídkých sítí).
Protože jsem chtěl vidět, jak vypadají divocí předci hybridních frézií, objednal jsem semena několika původních druhů a celkem slušně to vyklíčilo, tak snad v dohledné době budou i květy botanických druhů.
T.

Přílohy:
Cyrtanthus flavus_resize.jpg
Cyrtanthus flavus_resize.jpg [ 78.8 KiB | Zobrazeno 4126 krát ]
Lachenalia carnosa_b_resize.jpg
Lachenalia carnosa_b_resize.jpg [ 56.96 KiB | Zobrazeno 4126 krát ]
Lachenalia elegans var flava_b_resize.jpg
Lachenalia elegans var flava_b_resize.jpg [ 54.26 KiB | Zobrazeno 4126 krát ]
Lachenalia kliprandensis 1_b_resize.jpg
Lachenalia kliprandensis 1_b_resize.jpg [ 77.91 KiB | Zobrazeno 4126 krát ]
Lachenalia kliprandensis 2_b_resize.jpg
Lachenalia kliprandensis 2_b_resize.jpg [ 52.42 KiB | Zobrazeno 4126 krát ]
sob 23. úno 2013 22:45:09

Hm, tak na tu frézii jsem zapomněl...
Kromě JA cibulí-hlíz-oddenků pěstuju ve skleníku v květináčích i úplně obyčejné kytky, třeba tenhle hyacint. Pokud se dostatečně hnojí draslíkem, cibule (moc) neslábnou a dělají pěkná květenství. Ten modrý je koupený před třemi roky a takhle kvete v sadbovači o hraně 15 cm už podruhé. Za ním je trochu vidět dost zajímavý fialovovínový a ten už tedy slabší je - v hrnku ho mám pět let, z toho tři bez přesazení :oops: .
Doma pak začínají kvést hvězdníky, na prvním obrázku je mnou velmi obdivovaný hybrid Charisma, následuje jeden bezejmenný starý hybrid získaný v naší vesnici a nakonec jeden můj semenáč - kdysi jsem jen ze zvědavosti opylil jeden květ na koupeném řezaném květenství a ono to ve váze uzrálo; mám sedm semenáčů a tři z nich letos poprvé pokvetou. Tenhle první myslím docela dobře odpovídá rodiči, aspoň pokud mne paměť neklame (neměl jsem tenkrát ještě foťák, takže dokumentace neexistuje ;) ), akorát myslím, že květ byl uzavřenější (nedávno se to řešilo u pafiopedil, jestli už je móda kruhových, obrysově uzavřených květů již minulostí :mrgreen: ).
T.

Přílohy:
Freesia červená_resize.jpg
Freesia červená_resize.jpg [ 67.63 KiB | Zobrazeno 4121 krát ]
hyacint modrý_b_resize.jpg
hyacint modrý_b_resize.jpg [ 119.14 KiB | Zobrazeno 4121 krát ]
Hippeastrum Charisma_b_resize.jpg
Hippeastrum Charisma_b_resize.jpg [ 82.16 KiB | Zobrazeno 4121 krát ]
Hippeastrum Jiránek 1_b_resize.jpg
Hippeastrum Jiránek 1_b_resize.jpg [ 89.56 KiB | Zobrazeno 4121 krát ]
Hippeastrum Raut 1_b_resize.jpg
Hippeastrum Raut 1_b_resize.jpg [ 82.46 KiB | Zobrazeno 4121 krát ]
sob 23. úno 2013 22:59:09

Opět zajímavý výlet mimo oblast orchidejí - moc pěkné květy i povídání. Děkuji

sob 23. úno 2013 22:59:59

Pro dnešek bych zakončil poněkud nesystémově: streptokarpy nemají žádné zásobní orgány... Tenhle temně fialový mám už asi patnáct let a moc se mi líbí, tak pokud ho nezahubím (už měl párkrát namále :oops: ), zůstane u nás doma. Tyhle kytky se množí listem podobně jako příbuzné africké fialky (čeleď podpětovité ;) ), list je možné různě nařezat na kousky a každý vytvoří novou rostlinu/y. Většina druhů tvoří růžici bezřapíkatých listů, ale existuje pár druhů, tzv. unifoliátních, které po vyklíčení udělají jediný pravý list, který se stále prodlužuje a na konci postupně odsychá (podobně roste naprosto nepříbuzná a bizarní velvíčie z pouště Namib, ta má ale listy dva). Po několika letech takového růstu se nakonec na bázi listu vytvoří květenství, rostlina přinese semena a následně uhyne (příkladem je jediný červeně kvetoucí druh Streptocarpus dunnii).
T.

Přílohy:
Streptocarpus tmavý_a_resize.jpg
Streptocarpus tmavý_a_resize.jpg [ 73.27 KiB | Zobrazeno 4120 krát ]
sob 23. úno 2013 23:08:40

Krásné květy! Hvězdníky mám také ráda, ale už bohužel žádný nemám....loni jsem nějak nestihla odnést z terasy - a pak mrzlo....
A streptokarpusy jsou také super - několikrát už jsem také měla....teď ne, tady na ně nemám světelné podmínky. Ale jsou super - pořád to kvetlo....

ned 24. úno 2013 11:18:32
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 579 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 58  Další