RETUŠOVÁNÍ.
(Pro Zdenku-a nejen pro ni...
)
Je to vlastně metoda stará,jako fotografie sama.Ovšem retušování negativů bylo velmi pracné...
S příchodem digitální fotografie se začaly používat k retuši vynikající a velmi jednoduché nástroje.A asi nejznámější z nich je KLONOVACÍ RAZÍTKO.Tento nástroj má prakticky každý program na úpravu fotek,i můj Zoner.
Podstata je ta,že si "naberete" nějakou oblast v obraze,a tu pak přenesete na místo,které chcete vyretušovat.Dá se měnit velikost razítka,hustota překrytí,rozmazání atd atd.Pomocí zvětšení fotografie se můžete dostat až na úroveň jednotlivých pixelů-retušování je pak sice pracné a zdlouhavé, ale velmi přesné a jenom těžko (jestli vůbec) rozeznatelné.
Proč retušovat?
Když pominu vrásky na tvářích dívek a žen,pak jde hlavně o rušivé prvky,které jsme zapomněli odstranit (cedulky,hadice,konvičky),nebo odstranit nešly ani pomocí motorové pily (sloupy vysokého napětí a pod....
)
V mém případě byl trochu problém slušně vyfotit habitus D. farmeri- jedná se o poměrně vzrůstnou orchidej,ale - a to je podstatné - květy visí dolů hluboto pod základnu květináče.Fotil jsem ji ve fotostanu,první fotografie je bez úprav,druhá po ořezu a drobných úpravách, a třetí je s vyretušovanou podložkou.
Retušování fotografií je legitimní záležitost,pokud ovšem do horských chaloupek na vašich fotogafiích nenaklonujete rozsvícená okna,nebo do očí vašich drahoušků rozzářené "hvězdičky".
Prostě-ubrat ano,ale domalovávat do fotografie cokoliv (kromě popisu a podpisu) je pro mne nestravitelné...