Už mám těch fleků plné zuby..
Autor |
Zpráva |
Marta1
|
Re: Už mám těch fleků plné zuby..
Je vidět,že ještě občas platí...trpělivost růže přináší...
|
ned 30. pro 2012 16:50:05 |
|
|
Věra
|
olaw píše: Tohle ale vypadalo víc než fujtajblově. Jardo, přesně takhle vypadá ta Stanophea....a byla tak pěkná zelená.Uvidím jaké budou nové listy....Věra
|
ned 30. pro 2012 18:18:31 |
|
|
Míra
|
Přátelé, vidíte všechno strašně zveličeně. Já musím zaťukat ale fleky jsou u zasažených rostlin na ústupu nové se netvoří rostliny kvetou bez jakékoliv chyby či anomálie a po veškerých flecích, flíčcích a černání ani památky. Myslím. že to není jen léčením ale hlavně změnou pěstování a hlavně přesazením. Při přesazování jsem zjistil, že byl hlavní důvod nedobrý stav kořenů u zasažených rostlin, protože prostě nebyla příznivá léta a bylo potřeba reagovat změnou pěstování. Obrovské výkyvy nejsou nic dobrého a rostliny se nedokáží tak rychle vyrovnávat. Hodně na tom byly blbě některé Stanhopey ale ty to signalizovaly i špatným růstem a hlavně malým množstvím nových výhonů. Přesazení a změna pěstování je pravděpodobně dostaly z problémů, protože u některých je již několik nových výhonů a naprosto bez chybičky. Nemohu vyloučit, že i léčba tomu přispěla ale jsou tam i nově získané rostliny na kterých se neobjevilo naprosto nic a to i přesto, že na ně mnohdy skape voda z ostatních rostlin. Takže moje shrnutí: jde o fyziologické poruchy zapřičiněné nevhodným substrátem nebo pěstováním a pěstebními podmínkami, které musí reagovat na výkyvy počasí. Ve velkém množství rostlin jsem to prostě opominul a toto byl výsledek. Dnes už to hlídám denně.
|
ned 30. pro 2012 21:07:36 |
|
|
radzak
|
Míra píše: Přátelé, vidíte všechno strašně zveličeně. Já musím zaťukat ale fleky jsou u zasažených rostlin na ústupu nové se netvoří rostliny kvetou bez jakékoliv chyby či anomálie a po veškerých flecích, flíčcích a černání ani památky. Myslím. že to není jen léčením ale hlavně změnou pěstování a hlavně přesazením. Při přesazování jsem zjistil, že byl hlavní důvod nedobrý stav kořenů u zasažených rostlin, protože prostě nebyla příznivá léta a bylo potřeba reagovat změnou pěstování. Obrovské výkyvy nejsou nic dobrého a rostliny se nedokáží tak rychle vyrovnávat. Hodně na tom byly blbě některé Stanhopey ale ty to signalizovaly i špatným růstem a hlavně malým množstvím nových výhonů. Přesazení a změna pěstování je pravděpodobně dostaly z problémů, protože u některých je již několik nových výhonů a naprosto bez chybičky. Nemohu vyloučit, že i léčba tomu přispěla ale jsou tam i nově získané rostliny na kterých se neobjevilo naprosto nic a to i přesto, že na ně mnohdy skape voda z ostatních rostlin. Takže moje shrnutí: jde o fyziologické poruchy zapřičiněné nevhodným substrátem nebo pěstováním a pěstebními podmínkami, které musí reagovat na výkyvy počasí. Ve velkém množství rostlin jsem to prostě opominul a toto byl výsledek. Dnes už to hlídám denně. Tak to je moc pěkná tečka za mnohdy dost vyostřenou debatou "fleky na listech". Tento názor jsem celou dobu obhajoval a jsem rád Míro, že se na základě vašich zkušeností nakonec potvrdil. Přece jen jste byl mým největším oponentem a zastáncem chemie nad dobrými účinky vhodných pěstitelských podmínek na zdraví rostlin i když bez ní to také vždycky nejde. Ale vždy je lepší nemocem předcházet, než je následně léčit. Tak ať se daří a "fleky na listech" jsou už minulostí
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Naposledy upravil radzak dne pon 31. pro 2012 0:20:22, celkově upraveno 1
|
ned 30. pro 2012 23:07:09 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Já ještě trošku přitakám, je pravdou, že někdy změna prostředí, přesazení a změna zálivky růže přináší Listy narostlé na okenním parapetu Listy narostlé po přesazení ve skleníku
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
ned 30. pro 2012 23:33:51 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Výhodu má ten kdo má více teplotních podmínek ve skleníku -může krásně zkoušet .Některý kytky se mohou trošku podřídit např. Stanhopeje-mám na mysli teplotní pokles v zimě.Substrát mám piniovou kůru +rašeliník-řekla bych že se v zimě tak nenamočí v mém velkém košíku.Třeba moje Acinety obě i Embreeu jsem přemístila na zimu do ložnice-můj pokles k 13-14°C jim seděl 1rok.A dál se uvidí .......
|
pon 31. pro 2012 8:18:00 |
|
|
Míra
|
Radzaku, vůbec jsem nepatřil k největším oponentům a to, co jsem zde napsal přesně koresponduje s tím, co říkám od začátku a to je vyvážení pěstebních podmínek to však neznamená otrocké napodobování přírodních podmínek. Mám na mysli přizpůsobování podmínek na to, kde rostliny pěstuji. Toto je napsáno v mnoha mých příspěvcích. Hanko, co se týká Stanhopea tak při chladnějším odchovu což je u mně +13°C nesmíš rostliny přemočit. Stačí prostě zalít a to jednou za 14 dní, protože v nízkých teplotách se vlhkost v substrátu drží daleko více i když povrch košíku vypadá suchý. Předminulý rok jsem prostě dělal také tu chybu a prostě jsem je více zaléval a ihned reagovali zflekatěním. To samé bylo u C. panduraty, která je opět taková, jakou ji pamatuješ když jsem Ti odděloval a je naprosto bez flíčků. Celkově jsem velice snížil zálivku a tím poklesla i vlhkost vzdušná což je v chladu také jedna z kritických věcí. I v teplém skleníku letos zalévám jednou za 14 dní. Jedinou vyjímku tvoří vyvázané rostliny, které i tak rychle vysychají i když i zde se interval máčení posunul z každého dne na 1x za 3 dny až týden. Zde také velice záleží na tom, zda je zataženo nebo svítí sluníčko. I toto dokáže vlhkost substrátu udržet nebo naopak snížit. A co se týká chemie ta je nezbytná a bohužel stále více i na zahrádkách. Bez ní se skoro nedá už nic vypěstovat. Postřiky proti škůdcům a houbám mají svou velkou důležitost bez nich a hlavně preventivních jarních a podzimních postřiků to prostě nejde. Letos jsem měl skleník nádherně čistý ale bohužel žena si na příští rok množila kopretiny a řízky dala do skleníku bez chemického ošetření a do měsíce se objevila mšice. Vše je zažehnáno ale uvědomme si, že každý postřik zvyšuje vzdušnou vlhkost a v zimě bez možnosti odvětrání také zvyšuje riziko chorob a proto jsou důležité ty preventivní. Pokud si to ale situace vyžádá a musí se stříkat, pak si uvědomme, že rostlinám stačí vysoká vzdušná vlhkost a zálivku tudíž opět odsuneme třebas o další týden. Chce to prostě pozorovat a vše dělat jen podle potřeby rostlin.
|
pon 31. pro 2012 9:58:54 |
|
|
HAKI
|
Jasně s tímto souhlas.Ještě rozdíl teplot je také v zz samotné z čeho je postavená i podle orientace ,kde je topení ,dveře ,větrák –je toho určitě víc jde to vykoumat i když ne tak úplně.Je dobrý vytipovat si jakou mám teplotu nahoře , ve středu ,dole.U mě je nejpříznivější teplota ve střední části zz a u domu.Takže Stanhopeje zatím dobrý. Ale trochu jsem je v současný době přesušila a některý pahlízky nejsou už tak vypnutý-jsem zvědavá jestli to nebude mít vliv na květuschopnost.Jinak tohle opakování pěstování je fajn.
Přílohy:
Poznámka: JEN TAK -současný stav- pár Stanhopejí opravdu jsou bez fleků
Stanhopea.jpg [ 198.61 KiB | Zobrazeno 5062 krát ]
|
pon 31. pro 2012 10:33:22 |
|
|
Věra
|
HAKI píše: Jasně s tímto souhlas.Ještě rozdíl teplot je také v zz samotné z čeho je postavená i podle orientace ,kde je topení ,dveře ,větrák –je toho určitě víc jde to vykoumat i když ne tak úplně.Je dobrý vytipovat si jakou mám teplotu nahoře , ve středu ,dole.U mě je nejpříznivější teplota ve střední části zz a u domu.Takže Stanhopeje zatím dobrý. Ale trochu jsem je v současný době přesušila a některý pahlízky nejsou už tak vypnutý-jsem zvědavá jestli to nebude mít vliv na květuschopnost.Jinak tohle opakování pěstování je fajn. Máš je Hanko moc pěkný,máš i dobrou školu kolem......asi se tam zapíši od 1.9.2013
|
pon 31. pro 2012 10:35:02 |
|
|
HAKI
|
Věra píše: Máš je Hanko moc pěkný,máš i dobrou školu kolem......asi se tam zapíši od 1.9.2013 Je fakt že Stanhopeje mě naučil Míra ,hodně mě pomohl ,ale i tak musí mít člověk oči a správně se dívat-přiznávám bez mučení to mě na začátku moc nešlo.
|
pon 31. pro 2012 10:41:07 |
|
|