Autor |
Zpráva |
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Re: Bulbophyllum lobii
HAKI píše: Mila.J píše: Echinolabium mi teď kvete. Teda Milo to bulbo máš moc pěkný.No jo to jsou ty tvoje mističky asi jsou kouzelný. Bulbo nymphopolitanum už ti kvetlo? Hanko, nymphopolitanum mi ještě nekvetlo. Mám teď kousek namontovaný. O část rostliny jsem v misce přišel. Vysypal jsem ji moc pozdě. V misce rostou samozřejmě líp, ale riziko poškození kořenů je vyšší. O jednu misku jsem přišel celou. Přesazovat se to pořád nedá, to se jim líbit nebude. Je potřeba přesně se trefit se zálivkou. Misky používám pořád, musím ale zvážit , pro které druhy. Přece jen tyhle bulba se trošičku mezi sebou liší. V mých podmínkách jsou tím některé v miskách efektivní, jiné musím do košíku, nebo montovat.
|
úte 13. lis 2012 21:32:56 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Mílo, díky za odpověď... je v obýváko-kuchyni (to jsou teď ty "moderní" pro mě divné prostory)..... tedy nevím....to nebude nejlepší.... ale určitě hned tak nepokvete - ty ho máš nádherně veliké, to já ne....
|
úte 13. lis 2012 21:48:54 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Mila.J píše: V mých podmínkách jsou tím některé v miskách efektivní, jiné musím do košíku, nebo montovat. Bulbo nymphopolitanum-Milo to je škoda ta mistička byla krásná -trošku jsem ti ji i záviděla. Ale pokračuješ dál-dobrý.Mě to v mističkách teda vůbec nešlo. Zálivka - rozumím proto mám ty srandovní balíčky ,uvidím -ale už jsem si taky říkala ,že něco dám na akát.Tak dík.
|
úte 13. lis 2012 22:49:46 |
|
|
Míra
|
Moje zkušenosti s Bulbophyllem jsou následující. Začínal jsem kdysi s B. lobii. Vsazeno v hliněném květináči hrubší kůrový substrát. Začalo růst a protože je silně plazivé bylo ihned mimo květináč. Vše co bylo v květináči bylo bez kořenů, které totálně uhnily ale ten převis se uchytil na boku květináče, takže se zalévalo do květináče kde vlhkost prosákla stěnou a i ten malý troch vody zcela stačil. Jakékoliv dělení a sázení do nádob znamenalo úhyn. Dnes mám některá vyvázána na větvích nebo v plastových košících pro akvarijní rostliny. Jsou položena na povrchu hlubého substrátu. Košíky přes léto máčím jdenkrát týdně po dobu 10 minut nerosím a jinak nezalévám. Hnojení 1x za 14 dní. Nejen, že nádherně rostou ale i kvetou. Mohou se plazit kam chtějí a když půjdou přes okraj, tak se kořeny uchytí klidně z boku, protože košík umožňuje zakořenit kdekoliv, takže ať si klidně udělají třeba kouli.
|
stř 14. lis 2012 8:28:31 |
|
|
HAKI
|
Míra píše: takže ať si klidně udělají třeba kouli. To by nebylo špatný Stejně když jsme byli v Teplicích v botanický koukala jsem na pěkný bulba(starší rostliny) na kusech kůry různě omotaný propletený .Na můj údiv jak to roste jsem dostala hned odpoveď -bulba tak v přírodě rostou.To se mě líbilo -třeba časem si něco takového pořídím.
|
stř 14. lis 2012 9:02:36 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Teta píše: Mílo, díky za odpověď... je v obýváko-kuchyni (to jsou teď ty "moderní" pro mě divné prostory)..... tedy nevím....to nebude nejlepší.... ale určitě hned tak nepokvete - ty ho máš nádherně veliké, to já ne.... Kuchyň to je dobré místo, pokud potřebuješ ušetřit za jídlo. Nikdo tam nepůjde a nebude nic vyžadovat.
|
stř 14. lis 2012 9:54:17 |
|
|
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
EvaJ píše: Teta píše: Mílo, díky za odpověď... je v obýváko-kuchyni (to jsou teď ty "moderní" pro mě divné prostory)..... tedy nevím....to nebude nejlepší.... ale určitě hned tak nepokvete - ty ho máš nádherně veliké, to já ne.... Kuchyň to je dobré místo, pokud potřebuješ ušetřit za jídlo. Nikdo tam nepůjde a nebude nic vyžadovat. tak to máš asi pravdu, na shnilé maso mít chuť nikdo nebude....
|
stř 14. lis 2012 10:13:48 |
|
|
Míra
|
No ona Stapelie není o moc lepší. Také mám dva druhy a smrad je to děsnej hlavně těch much. Je ale pravdou, že každý vnímáme pachy dost odlišně. Co někomu múže vonět to druhému smrdí. Mně natáhne už i Angraecum sesquipedale.
|
stř 14. lis 2012 11:07:07 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Hanko, hlavně že to zvládáš tak. U některých druhů budu muset k podobné technice přistoupit taky. Každý máme jiné podmínky a právě volba zasazení umožňuje kompenzovat odchylky, zejména ve vodním režimu. V zásadě jsme na tom s Mírem podobně, to, že některé druhy ještě mohu pěstovat v květináčích, se zvlášť hlídanou zálivkou není až tak velký rozdíl.
|
stř 14. lis 2012 20:56:53 |
|
|
HAKI
|
Mila.J píše: Hanko, hlavně že to zvládáš tak. Jen tak tak - tak to jo. Je teda fakt že na lobii leju vodu nic se nestane(zatím) ale sulawesii i carunculatum mohu jen ponořit tak aby nešla voda k pahlízkám.Jinak je zle a nejzleji. Koukala jsem na to moje lobii -vyráží 3x něco u pahlízek. Na fotu jsou 2 výhony (nevím co to je?)jedno splńuji pro možnost květu - růst je ze 2 starších pahlízek.Tak mě napadlo co když to jsou budoucí květní výhony -třeba ještě není vše ztraceno .Ale zase mě přijde že výhony jsou nějako moc tlustý ....
Přílohy:
Poznámka: B. lobii
B.l.jpg [ 190.32 KiB | Zobrazeno 3628 krát ]
|
sob 17. lis 2012 15:53:18 |
|
|