Já jsem ve stadiu poupat, možná o víkendu už budu fotit... Radzak a olaw, nemůžu dát univerzální návod, jen popsat, co se osvědčilo mně: pěstuju ji jako pokojovou kytku, ven ji nedávám. Raší v uzavřeném akváriu, ve kterém je na dně trocha vody, ovšem hrnky stojí nad vodou v suchu. Akvárium je na jihovýchodním okně v obýváku, od okna zastíněné listem bílého papíru; teploty jsou tam přes den, pokud svítí slunce, jistě přes 30 stupňů... postupně s rašením listů začínám zalévat opatrně do hrnku a odkrývám sklo, na přelomu jara a léta odstraním akvárko a dál pěstuju na stejném místě bez jakéhokoli stínění, zálivka celkem bohatá. Před 14 dny začaly pomalu žloutnout listy, včera jsem je přenesl do předsíně na severovýchodní okno, kde opadají, vykvetou (doufám) a budou stát nasucho celou zimu při dejme tomu 15 stupních. Na jaře znova.... Možná jsem to tu už někde psal, pokud ano, omlouvám se, ale nemám chuť prolejzat všech skoro 70 stránek tohohle vlákna
. Dále podotýkám, že to je moje zkušenost a nemusí korespondovat se situací u jiných; jinou pleionku než tuhle moc neumím a kdoví, jestli i
Pln. maculata není jen náhodný úspěch. Můj osobní názor ale je, že jí bylo venku spíš zima, slunce jí podle mne neublíží.
Karle, krásné kytky, zvlášť ta první... Budeš už letos mít nějaké pahlízy na prodej? A co sternbergie, kvetly letos
?
T.
Oprava oslovení: "Radzak a orchidejky" - nevšiml jsem si, že olaw píše, že mu
pokvete