Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 18:35:52

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 45  Další
 fotovlákno 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: fotovlákno
Čtu poslední příspěvky v tomto fóru a jsem z nich poněkud smutný. Mám pocit, že jsem okomentováním několika fotek rozpoutal něco, co jsem vůbec rozpoutat nechtěl. Najednou se tu objevují nesmiřitelné a netolerantní názory, které se mi nelíbí, ne proto, že s nimi po obsahové stránce nesouhlasím, nýbrž proto, že se někdo snaží určovat druhým, jak mají vypadat ty jediné správné fotky a že jakékoliv jiné jsou k ničemu. A přitom je prezentují lidé, kteří toho - na rozdíl třeba od Marťana - o fotografování zase tak moc nevědí. To co napíšu v dalším textu, neberte, prosím, jako nějaké poučování nebo dokonce diktát, jak správně fotit, ale opravdu jen jako určitý námět k zamyšlení. Podumejte, a teprve pak buď názor změňte, anebo ne.
Především - diskuse o tom, zda fotografie má být pouze přesným a realistickým zobrazením skutečnosti nebo nikoliv, vedou fotografové už více než sto let. A pokud vím, k žádnému definitivnímu závěru se zatím nedobrali. Jedno je však jisté, žádná fotografie nemůže být absolutně objektivním zobrazením skutečnosti, vždy je to výraz subjektivního vidění fotografa a jeho rozhodnutí, co a jak chce fotit. Chce-li fotit - s prominutím - bordel ve skleníku, je to jeho právo. A chce-li vyfotit krásný květ na neutrálním pozadí, je to stejně tak jeho právo. Autorovi pak mohu říct, že fotka se nepovedla, mohu mu poradit, jak to vyfotit líp (zvláště když autor sám uvádí, že to je pokus s novým postupem), ale nikdy bych neřekl, že fotka, která neodpovídá mým představám, je k ničemu. I kdyby jen uspokojila něčí estetické cítění, je to úžasné.
Za druhé - univerzálně platný předpis, jak má vypadat fotka čehokoliv, neexistuje a naštěstí ani existovat nemůže. Kdyby všichni fotili stejně, byla by to velká nuda. Ovšem určité zásady existují. A jsou dány tím, k čemu má fotografie sloužit. Zeptáte-li se různých lidí, jaký má být ten nejlepší automobil, odpoví Vám každý něco jiného. Závodník řekne, že by mělo být rychlé (protože chce vyhrát Velkou Cenu), otec rodiny řekne, že by mělo být pohodlné a bezpečné (protože v něm chce jezdit s rodinou k babičce), pubertální mladík bude preferovat nablýskaný sporťák (protože chce balit holky) a majitel večerky ve Zlíně bude vyžadovat velký prostor (aby měl kde vozit pančovaný rum). A proto se vyrábí mnoho typů aut, tak aby se pokryly všechny tyto rozdílné požadavky a každý si mohl vybrat. I naprostý technický ignorant přitom chápe, k čemu je asi to či ono auto určeno a že jet k babičce závodním vozem Formule 1 není dobrý nápad.
S fotkami je to úplně stejné. I orchideje lze fotografovat z mnoha důvodů. Z dobré fotky by však mělo být patrné, co chtěl fotograf tou fotkou říct. V tom spočívá čitelnost fotky, a ne v tom, že vyfotím veškerý nepořádek okolo kytičky. Samozřejmě, pokud chci ten nepořádek ukázat, vyfotím ho. Ale měl bych ho vyfotit tak, aby bylo jasné, že je to záměr, a ne neumění fotografa. A proto také vznikly jednotlivé fotografické žánry, které si postupně vytvořily svá nepsaná pravidla. Tato pravidla jen zobecňují poznatky o tom, jak to vyfotit, aby to co nejlépe odpovídalo účelu fotky. Lze je samozřejmě svobodně porušovat, mělo by se to ale dělat na základě jejich znalosti. Vědomé porušení pravidel, která znám, je zajímavý experiment. Porušení pravidel plynoucí z jejich neznalosti je zpravidla katastrofa.
A poslední námět k zamyšlení - pokud dáte jakoukoliv fotografii kamkoliv na web, musíte počítat s tím, že ta fotka začne žít svým vlastním životem nezávislým na Vás. Krásná fotka může někoho přivést k tomu, aby začal pěstovat orchideje, namísto toho aby marnil čas a peníze v hospodě. A špatná fotka ho může od toho odradit. A propagace orchidejí je také důležitá, třeba proto, aby se jednou i u nás konala velká výstava a nemuseli jsme stále jezdit jen do Německa. Anebo třeba proto, abychom jednou nezjistili, že na louce, která bývala plná vstavačů, je najednou sklad stavebnin. Neméně důležitá je i funkce vzdělávací. Já třeba orchideje nepěstuji, jenom je rád fotím. Ale chci je znát, bez toho se dobré fotky dělají těžko, spoustu toho na výstavě přehlédnu a následné listování naslepo v atlasech mi zbytečně zabírá spoustu času. A určitě nejsem jediný, kdo na webu hledá poučení. Dobrá fotka je v tomto směru cennější, nejen proto, že je na ní více vidět, ale i proto, že se lépe vryje do paměti. Dalších podobných argumentů pro a proti krásným fotkám jistě už vymyslíte sami dost a dost.
Takže Vás ještě jednou prosím o zamyšlení a přeji hezký den.
Lukáš Křesina

čtv 11. říj 2012 11:26:07

Já bez mučení přiznávám, že mám zábrany sem fotky dávat, protože nedosahují "požadované" úrovně. Nikdy ze mne profík nebude. Měla jsem za to, že sem patří fotky toho, co se nám podařilo vypěstovat. Teď už kolem toho pořád chodím a pak sem radši nic nedám. Všechny rady si přečtu, něco se samozřejmě pokusím použít, ale nepůjdu kvůli tomu kupovat nový foťák.Tolik za mne.

čtv 11. říj 2012 11:34:50
Administrátor

Lukáši, moc ti děkuji za výstižný příspěvek. Popsal jsi situaci okolo focení velice výstižně a skoro bych řekl, že mi mluvíš z duše. Tedy až na jedinou vyjímku. Osobně se domnívám, že se tu v poslední době neobjevil ani jeden nesmiřitelný nebo netolerantní příspěvek ;) . U těch, o nichž se domnívám, že si to myslíš, nešlo dle mého názoru ani tak o kategorické vyloučení jiné možnosti, než jakou pisatel prezentuje, ale spíše o vyjádření (možná ne zcela šťastné a výstižné) jeho osobních preferencí. Jak tu Roman už naznačil, psanému slovu chybí barva hlasu, chybí mu výraz tváře a celého těla, který by nám pomohl lépe pozorumnět niterným pocitům člověka píšícího příspěvek a tomu co chtěl vlastně říct. Je třeba si uvědomit, že i v hovoru s člověkem, jehož dobře známe a víme toho o něm dost, abychom byli schopni odhadnout co svými slovy myslí, nejsme vždy ve svém úsudku stoprocentní. A což teprve, když nám všechny ty vizuální informace a zkušenosti chybí. Proto si vždycky říkám, že je dobré ke každému příspěvku přistupovat co nejotevřeněji a vždy v něm hledat pozitivní informace i když se na první pohled zdá, že tam žádné nejsou. Pokud se nám něco takového podaří, tak se nám tu bude žít o mnoho lépe (a to nemluvím jen o tomto fóru ;) )
Hezký den
Pavel

čtv 11. říj 2012 12:33:25
Profil Zobrazit autorovy stránky

Zdenka píše:
Já bez mučení přiznávám, že mám zábrany sem fotky dávat, protože nedosahují "požadované" úrovně. Nikdy ze mne profík nebude. Měla jsem za to, že sem patří fotky toho, co se nám podařilo vypěstovat. Teď už kolem toho pořád chodím a pak sem radši nic nedám. Všechny rady si přečtu, něco se samozřejmě pokusím použít, ale nepůjdu kvůli tomu kupovat nový foťák.Tolik za mne.

Zdeni, za mě 100% souhlas s tím cos napsala. I já si už velmi rozmýšlím, jestli je ta fotka kytičky co mi kvete natolik vpořádku, abych jí sem dala, takže jsem spoustu fotek kytiček co kvetly zavrhla. Taky nehodlám kupovat další nový foťák a zrovna tak nehodlám znova fotit kytičku když v PC zjistím, že fotka má sice nedostatky, ale pro mě je postačující, abych sem tu novou fotku mohla bez uzardění šoupnout.

čtv 11. říj 2012 12:51:01

apolenka píše:
Zdenka píše:

Zdeni, za mě 100% souhlas s tím cos napsala. I já si už velmi rozmýšlím, jestli je ta fotka kytičky co mi kvete natolik vpořádku, abych jí sem dala, takže jsem spoustu fotek kytiček co kvetly zavrhla. Taky nehodlám kupovat další nový foťák a zrovna tak nehodlám znova fotit kytičku když v PC zjistím, že fotka má sice nedostatky, ale pro mě je postačující, abych sem tu novou fotku mohla bez uzardění šoupnout.

V podsatě souhlasím. Ale to přeci není třeba, nedávat fotky. Mě je jedno , jak je fotka umělecká a evidentně nejsem jediná. Tak pro nás, kteří to nepotřebujem bez vad, sem každý může takovou nedokonalou fotku dát a všichni budeme spokojení. Bude tu "umělecko" i "amatérsko" a všichni se budou cítit dobře. Kdo bude chtít radit, může se radit v příslušném tématu a kdo nebude chtít radit, tomu se radit nebude a je to ;) . Jen se přimlouvám, aby rady a kritiky byly přenášeny do fotovlákna a nepletly se v tématech o pěstování.
Je kolem toho (stejně jako kolem každé snahy, vnést do zaběhlého systému něco nového) zase zbytečně moc emocí :?

čtv 11. říj 2012 13:03:30
Profil ICQ

To pavelheger: Také dík za hezká slova. Pokud jde o mne, budu jen rád, pokud se ukáže, že celá tahle diskuze vychází jen z nedorozumění či nepochopení toho, co bylo napsáno. A hned se předem omlouvám všem, kteří by si to moje povídání vzali příliš osobně. Protože osobně vůči nikomu to nebylo myšleno.

To Zdenka, Apolenka i všichni ostatní, kteří to vnímají podobně:
Není třeba se stydět dávat sem fotky, i když třeba nebudou takové jako ty Marťanovy. Je tu přece mnoho uživatelů, kteří sem dávají fotky, jimž by bylo možno ledacos vytýkat, a přesto si jejich fotky všichni rádi prohlížíme, protože jsou na nich krásné a s láskou pěstované květiny. A na druhé straně, není třeba si hned kupovat drahý foťák. Při ukládání na web se stejně fotky zmenšují a ukládají ve snížené kvalitě, a to značně stírá rozdíl v technickém vybavení. Dobré webové fotky lze udělat i levným kompaktem. Stačí jen přečíst si návod k aparátu, nestydět se zeptat se na to, čemu člověk nerozumí, a hlavně nebát se a zkusit to vyfotit líp. A to přece dokáže každý.
Lukáš Křesina

čtv 11. říj 2012 13:50:11

lukas.kresina píše:
Najednou se tu objevují nesmiřitelné a netolerantní názory, které se mi nelíbí, ne proto, že s nimi po obsahové stránce nesouhlasím, nýbrž proto, že se někdo snaží určovat druhým, jak mají vypadat ty jediné správné fotky a že jakékoliv jiné jsou k ničemu. A přitom je prezentují lidé, kteří toho - na rozdíl třeba od Marťana - o fotografování zase tak moc nevědí.

Kdybyste nenapsal toto hodím vše za hlavu nerada se v něčem přehrabuju. Snad nejsem domýšlivá ,když si myslím ,že něco z Vaší úvahy patří mě.(Snad ne vše) Slovo „k ničemu“ jsem použila jen já.Napsala jsem jen svůj názor a to je vše. Raději se podívám na fotku ze skleníku a ne na fotku podle pravidel. Přemýšlím jak přemýšlím -je to tak.Tím nechci říci že ji zavrhuji (je krásná)–jen foto ze skleníku z hadicí –(to je pro příklad) je pro mne prostě hodnotnější.A já už vím proč-protože se na kytku dívám jak pěstitel. Já ji nevnímám jako objekt focení ,ale něco co jsem si já nebo jiný mnohdy pracně vypyplal,možná kvůli ní ani nespal atd....
Ještě k tomu poslednímu zamyšlení –krásná fotka orchideje.No mě nakoplo k pěstování úplně něco jiného –troufnu si říci že fotka ta by to v mém případě nedokázala.Z pěstování krásné orchideje bych měla spíš strach.Zase-nechci Vám brát iluze.Výborně třeba nakopne setkání z pěstitelem-nakopne 100%.
No a něco snad pro zasmání -
lukas.kresina píše:
pubertální mladík bude preferovat nablýskaný sporťák (protože chce balit holky)

Tohle už nefunguje dnešní pubertální mladík musí už oslnit víc.V případě že tedy opačné pohlaví je stejně starý ročník.No tak doufám že mě nezabijete na dálku prostě jsem Vám to musela napsat.Vše -Haki.

čtv 11. říj 2012 17:56:31

Mohu stoprocentně podepsat to,co napsala Kajmii.
Ohledně fotek mám prakticky stejný názor,jako Lukáš.
Pavle,tebe obdivuji za nevídaný nadhled a lidský přístup-proto je tohle fórum takové,že sem rádi chodíme.
Romana si cením za to,jak poctivě se snaží najít svou pravdu.
Co mne ale mrzí je to,že jsem odradil od publikování fotek lidi,kterých si vážím.
Asi jsem to prostě s lavinou fotografií a komentářů kolem nich přehnal,mea culpa.. :oops: .
Řešení je vždycky v kompromisu,omezím se na publikování fotek do jednotlivých druhů,rubriku "Právě kvete"-nejsledovanější a nejoblíbenější tady na fóru budu jen sledovat a těšit se s Vámi z Vašeho kvetení... :P
P.S...HAKI,do dnešního dne jsem se nesetkal s žádným pěstitelem,a považuji to za velkou výhodu.Mohu jít svou cestou, a chyby není na koho svádět...8-) .
K orchidejím mne přivedly faleňáky a střevičníky z OBI... :lol:

čtv 11. říj 2012 18:59:46

marťan píše:
P.S...HAKI,do dnešního dne jsem se nesetkal s žádným pěstitelem,a považuji to za velkou výhodu.Mohu jít svou cestou, a chyby není na koho svádět...8-) .

Zkušený pěstitel nikoho nepoučuje .Já jsem se s tím tedy nesetkala. Spíš ti řekne-musíš to zkusit.Uvidíš.
Pro mě je to zajímavý, poučný podívat se jak to má někdo jiný-u mě se to proměňuje ve výhodu.Mám jeden sen se někam podívat-ale netroufám si se k pěstiteli pozvat.
marťan píše:
Řešení je vždycky v kompromisu,omezím se na publikování fotek do jednotlivých druhů,rubriku "Právě kvete"-nejsledovanější a nejoblíbenější tady na fóru budu jen sledovat a těšit se s Vámi z Vašeho kvetení... :P
:

To snad Marťas nebude třeba ;)

čtv 11. říj 2012 19:25:51

Dobrý večer. Pane Křesino, právě proto, že jste rostliny nikdy nepěstoval, tak zase Vám chybí to vnitřní něco, co zase nám chybí ve vztahu k fotografii. Těžko se to popisuje, to zná jen ten, komu se podaří vypěstovat něco, po čem toužil. Pokud se to povede, fotí to ( tedy alespoň já) aby to sdělil druhým, podobně zapáleným lidem a v tom zápalu mu občas unikne, že se ve snímku objeví něco, co by tam fotograf nikdy nesnesl. To samé je u Vás, když uděláte krásnou fotku. Víte, já foťák beru jen jako možnost sdělení druhým ne jako prostředek k uměleckému ztvárnění. Každý máme cit pro něco jiného. Je to podobné jako vazba kytice. Někdo může mít k dispozici mraky nádherných věcí ale vždycky z toho vyjde koště a jiný má pár obyčejných věcí a vyjde z toho přenádherná vazba. Myslím, že toto fórum není o uměleckém focení ale o pěstování orchidejí. Myslím, velkou práci tady odvedl marťan, který zde dal základy focení a myslím, že je to vidět na hodně snímcích. Otázka kompozice je jiná ale jak jsem již řekl. Tady jde hlavně o orchideje a o sdělení pěstitelů pěstitelům a ne o sdělení fotografa fotografům. Myslím, že Vy ostatní sem klidně dávejte svoje dílka dál. Já jako pěstitel Vaše fotky nehodnotím po stránce fotografické ale podle toho co jste dokázali. To je pro mně důležitější než to, ža je tam kus garniže nebo ruky případně kus bačkory. Foťte a posílejte. Netrapte se tím. Každý nemůže být mistr. Všechno potřebuje své a každý obor má svoje outsajdry ale i mistry. Byť nejste zrovna mistry nesmí Vás to odradit viz Apolenka a ti druzí včetně mne. Děláme to přece pro SVOJE POTĚŠENÍ!!!!!!!!

čtv 11. říj 2012 19:56:30
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 45  Další