Autor |
Zpráva |
radzak
|
Re: Stanhopea
Krásné květenství, ale není Evo ve skutečnosti více žlutá?
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
pon 08. říj 2012 22:08:37 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Evo, je překrásná. Gratulace.
|
úte 09. říj 2012 8:22:22 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
EvaJ: Kytička je nádherná. Nafocená slušně. Ale promiň, pozadí je upravené dost mizerně. Při jakékoliv úpravě fotek v počítači jsou možné dva přístupy. Buď pracovat tak, aby bylo zcela jasné, že tohle je dělané v počítači, a být srozuměn s tím, že výsledek bude vnímán spíše jako počítačová grafika než jako realistická fotografie. Většinou to ale pak vyžaduje buď zcela abstraktní téma nebo alespoň výrazný posun námětu pryč od reality. Tohle rozhodně není ten případ. Druhý přístup je ten, že výsledek má být vnímán jako víceméně realistické zobrazení skutečnosti, tedy fotografie, a ne grafika. A pak je třeba úpravy provést tak, aby byly co nejméně patrné (nejlépe vůbec nebyly poznat). Tady je to vidět na první pohled. První fotka: Je-li v obrazu nějaký objekt, který je zcela mimo hloubku ostrosti, nemůže mít ostrou konturu. Podívej se doleva nahoru. Cosi neostrého s ostrou konturou. Porovnej si to s místem, kde to cosi překrývá špičku okvětního lístku. Můžeš s tím udělat dvě věci. Buď tu konturu přemalovat nástrojem štětec s velkým rozmazáním, aby se kontura změkčila, anebo ještě lépe, zcela to vymazat (přemalovat) a špičku okvětního lístku domalovat klonovacím razítkem. Druhá fotka: Tady Ti na mnoha místech "zatekla" černá barva i do zastíněných částí kytičky. Výsledkem jsou ošklivé zubaté artefakty. A s tím už se nedá udělat nic jiného, než to zkusit znova a lépe, anebo nechat pozadí tak, jak bylo. Opravit by to sice taky šlo, buď klonovacím razítkem, nebo štětcem historie (pokud Zoner něco takového má), ale bylo by to velmi pracné a výsledek nejistý. Lukáš Křesina
|
úte 09. říj 2012 10:09:13 |
|
|
marťan
|
Lukáši,je to tvůj názor,já s ním nesouhlasím.Posuzuji tu fotku v kontextu s ostatními tady na fóru,kdyby nebyla řeč o výplních,nikoho by ani nenapadlo,že ta metoda byla použita... Asi nemá smysl kvůli dokonalému pozadí sedět hodinu nad polygonovým lasem a snažit se o konverzi celého objektu(např. sukhakili má petaly samý chlup,nevím,jak by to kdo "obkresloval"... ). Určitě to nemá smysl pro mne... Jestli je na té první fotce zásadní chyba,která mne okamžitě praští do očí,pak je to ufiknutá špička květu... Evo,nastav si v Režimu porovnání "odstín" a pak toleranci - cca 20,to mi vyšlo asi nej...
_________________ www.orchids.webnode.cz
Naposledy upravil marťan dne úte 09. říj 2012 13:04:09, celkově upraveno 1
|
úte 09. říj 2012 11:00:27 |
|
|
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Evi je překrásná . Gratuluju!!!
|
úte 09. říj 2012 11:10:36 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
Marťane, tady jsme si asi trošku neporozuměli. Ty fotky jsou po fotografické stránce opravdu slušné (a to jsem také napsal), v kontextu tohoto fóra rozhodně nadprůměrné. Pokud jde o to pozadí, už jsem to psal včera, že jsem odchovaný odbornými fotkami minerálů, to je můj hlavní obor. A tam se úpravy pozadí dělají zcela běžně, protože to mnohdy ani jinak nejde. Když je to udělané nešikovně, vidím to, prostě už to mám v oku. Taky po nikom nepožaduji, aby fotky na web byly v top kvalitě s několikahodinovou úpravou. U té první fotky zamáznout něco ošklivého v rohu je práce asi tak na dvě minuty. A u té druhé fotky je to opravdu otázka vhodného nastavení míry tolerance (ale o tom jsem se také zmiňoval už včera). A to se prostě musí vyzkoušet, v tom s Tebou plně souhlasím. Ostatně by mi vůbec nevadilo, kdyby ty fotky byly s původním pozadím, jsou přece focené před černým plátnem. Co na tom, že by tam byla nějaká ta šmouha. No a s tím ufiknutým rohem (a dotekem na horním okraji), to mi samozřejmě také vadí a všiml jsem si toho. Jenže za prvé, Eva takhle natěsno fotí všechno, je to její styl a já jí ho nechci brát. A za druhé, dneska je to v odborné fotografii - bohužel - obvyklé. Plyne to z toho, že v odborných publikacích je stále více fotek. Jenže jsou pak často ve velikosti trochu větší poštovní známky, jinak by ty publikace byly příliš drahé. A aby na takové miniatuře bylo něco vidět, bez milosti se fotky ořezávají. A nějaký dotek s okrajem nebo uříznutá špička redaktory netrápí. Nelze se pak divit, že fotograf amatér to nakonec vnímá jako standard a fotí také tak. Nemusí se nám to líbit, můžeme proti tomu hlasitě protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat. A teď jen doufám, že si Eva z té naší diskuze něco rozumného vybere. Lukáš Křesina
|
úte 09. říj 2012 14:21:52 |
|
|
marťan
|
Lukáš:"... Nemusí se nám to líbit, můžeme proti tomu hlasitě protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat...." No,Lukáši,já myslím,že to rozhodně můžeme vyfotit správně,bez ohledu na praktiky některých vydavatelů, editorů a redaktorů...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
úte 09. říj 2012 15:03:41 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
marťane, Lukáši, já hlavně děkuji za Vaši diskuzi, určitě si z toho něco vezmu k srdci.
|
úte 09. říj 2012 19:04:27 |
|
|
Marta1
|
Evi,blahopřeji,je krásná
|
úte 09. říj 2012 19:14:10 |
|
|
bersekr
Registrován: stř 02. kvě 2012 7:26:43 Příspěvky: 222 Bydliště: Manchester, Lancashire
|
Ja by som som sa rad pridal k diskusii. To Eva, ta orchidka je super. To Lukas a martan, je super, ze to viete takto rozobrat, aspon sa nieco nalepi aj na nas, amaterov. K tym fotkam, mne tam vadi ta rozdielna cierna na pozadi a okolo kvetu, akoby obrys a dost vela takych neviem ako by som to nazval, tak som to zakruzkoval v povodnom obrazku, dufam, ze to nevadi.
to martan: polygonovym lasom som este neskusal obkreslovat, neviem ako je to narocne, ale sa mi zda, ze kuzelnou palickou to ide celkom v pohode.
Přílohy:
Stanhopea wardii3 (1).jpg [ 121.36 KiB | Zobrazeno 2997 krát ]
_________________ Na reči ma fascinuje to množstvo výrazov pre veci, ktoré neexistujú. Napríklad pravda, sloboda, spravodlivosť,...
|
úte 09. říj 2012 21:52:39 |
|
|