Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 16:38:50

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 392 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 40  Další
 Cypripedium - species 
Autor Zpráva
Administrátor

Příspěvek Re: Cypripedium - species
bobo124 píše:
...Mohl by mě prosím někdo napsat z jakých složek se má skládat substrát pro Cypripedium...

Hezký den, pokud se jedná o volnou výsadbu, tj. ven, pak jednoznačně doporučuji nic nemíchat a použít standardní zeminu za zahrady. Čím tmavší, tím lepší, ale v žádném případě nevylepšovat žádnou hrabankou ani částečně zetlelým listím. V drtivé převaze pH okolo 7.
Hezký den
Pavel

pát 05. říj 2012 21:03:33
Profil Zobrazit autorovy stránky

Pěstovat je budu jen v květináči.

pát 05. říj 2012 23:30:38

Něco jsem už našel, ale potřebuji poradit, kterou rašelinu použít? Nebo se nesmí použít žádná z uvedených druhů?
Na některých stránkách doporučují rašelinu nebo borkovanou rašelinu nebo bílou. Na jiných je zase nedoporučují.

ned 07. říj 2012 16:04:52

Chce to si o tom něco přečíst, C. calceolus Vám asi v rašelině neporoste. Články z Die Orchidee mohu poslat na mail, můj je na mých stránkách.

ned 07. říj 2012 18:35:26
Administrátor

Otázku míchaných substrátů pro cypripedia bohužel nedokážu spolehlivě zodpovědět. Teď jsem pro radzaka vyklopil z přepravky C. reginae pěstované dlouhodobě ve směsi říčního písku a zeolitu. Kytka je naprosto skvělá. Dva silné puky a silná a zdravý kořenový systém. Já tento substrát zkusil 2x a vždy s neúspěchem. Stále nedokážu pochopit v čem je rozdíl. Proč někomu v tomto substrátu kytky jedou a mě nikoliv? Volná výsadba na vhodném místě na zahradě je dle mého názoru mnohonásobně spolehlivější než květináčová kultura.
Rašelinu bych osobně také moc nepoužíval. Někdo s ní bude možná mít dobré výsledky, ale většinový jev to nebude, spíš velké riziko.
Smím se zeptat jaké druhy máte objednané a do jaké směsi je chcete sázet? Já bych volil asi něco na základě perlitu, říčního písku, a výživné zahradní zeminy.
Hezký den
Pavel

ned 07. říj 2012 19:08:16

Chtěl bych použít směs: perlit, zeolit, písek, keramzit, kompost z borky. Někdo doporučuje i lávu a pemzu.
Zakradní zemina je u nás písčitá a není vyživná, tu bych mohl nahradit kompostem, ale v hodně článcích ho nedoporučují.

Mám objednané: Cypripedium calceolus, Cypripedium fasciolatum, Cypripedium ventricosum, Cypripedium flavum, Cypripedium Ulla Silkens, Cypripedium reginae, Cypripedium columbianum, Cypripedium Aki, Cypripedium Karl Heinz, Cypripedium kentuckiense, Cypripedium Lothar Pinkepank, Cypripedium Michael var. alba, Cypripedium pubescens, Cypripedium parviflorum a Cypripedium Phillipp.

Asi 12 druhů dojde koncem týdne zasazených v květináči - pak se dozvím jakou směs použít. Ale první druhy už dojdou zítra (v pondělí) a ty budu muset do něčeho zasadit.
Děkuji za rady.
Zdeněk R.

ned 07. říj 2012 20:17:41
Administrátor

Uvedené složky budou cypripediím určitě svědčit. Zahradní zemina, i když chudá a písčitá, bude pro cypripedia určitě pořád stále dobrá. Také stojí za to se poohlédnout okolo, není-li někde kousek vápence, opuky nebo spraše a využít půdy vyskytující se na některém z uvedených podloží. Já s oblibou chodím na krtičáky na louky na vápencích. Krtci vytlačí čistou drnovku a tak stačí kvalitní půdu pouze posbírat bez rytí nebo kopání
Kompost by asi na vylepšení směsi použít šel, ale musí být hodně uleželý, tj. bez organických zbytků.
Ještě mám dotaz(y). Odkud jste a odkud máte objednané rostliny?
I když vidím, že se Vám do toho opravdu nechce, přece jen bych doporučil, abyste vzal alespoň některé ze zakoupených rostlin a zasadil je rovnou ven (tedy máte-li vhodné místo). Budete tak moci lépe porovnávat vhodnosti jednotlivých kultur.
Hezký den
Pavel

ned 07. říj 2012 21:29:27

Kompost mám dobře uleželý, krtinec bych snad někde v okolí našel. Koupil jsem ještě dolomitický vápenec ten jsem tam zapoměl napsat.
Zasadit ven bych některou mohl, ale problém je, že tam celý den praží slunce. Jsem z Brna.

ned 07. říj 2012 23:22:49
Administrátor

No prosím, brňák, čili krajan, tak to máte vápnité zeminy po ruce víc než je třeba :lol: (stačí zajet třeba na Hády do lomu a požádat o kýbl zeminy ze skrývky ;) . Spraše je okolo Brna také habaděj. Kámen úrazu je ale to sluníčko. S tím se cypripedia nesnášejí. Takže volná výsadba bez přídavného stínění asi nebude to pravé ořechové ;)
hezký den
Pavel
P.S.: Odkud že jsou ty kytky? ;)

pon 08. říj 2012 8:34:24
Administrátor

Ještě doplním, že přehled o podloží je na http://www.geology.cz/app/ciselniky/lokalizace/
Stačí vybrat místo kdekoliv v ČR a po kliknutí do mapy se vpravo objeví možnost Geologická mapa 1:50000
Hezký den
Pavel

pon 08. říj 2012 9:07:46
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 392 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 40  Další