Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 07. čer 2025 21:29:22

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 189 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Další
 100 + 1 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: 100 + 1
Karlosi- pěkný příspěvek... :!:
Vegani i vegetariáni ignorují to,že je člověk všežravec.Takhle se prostě vyvinul,takový má metabolismus i střevní systém a basta.
Není smutnější pohled,než to,když patnáctiletý "vegan" neuzvedne na táboře kýbl s vodou... :evil:
Tyhle matky svým dětem škodí,neboť věří něčemu,co není pravda... :?
Ještě k té jednoduchosti-uvědom si,že u všech živých organismů se dostaneš až na úroveň buňky,takže všechno je v podstatě stejné u zvířat i u kytek.Je třeba studovat biologii komplexně,nejen botaniku... :? :P
P.S....pokud někdo ví,že to stejné není,měl by říct proč, a v čem jsou rozdíly... :? Tohle mne-bez ironie- extrémně zajímá,jsem specializací zoolog,ne botanik... :!: :shock: :Ovšem nestačí říct,že je to "jiný"

Naposledy upravil marťan dne pon 17. zář 2012 18:51:23, celkově upraveno 1

pon 17. zář 2012 17:46:39
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek Re: 100 + 1ěc.
Na toto fórum chodí Míra.Osobně se neznáme MĚLI jsme-bohužel- společného známého,přítele,kamaráda ing.Jindru ,,Inďu,, Duška.Vynikajícího člověka,odborníka na orchideje,z jeho soukromé sbírky vznikla sbírka Arboreta v Brně.Pěstoval orchideje od mládí až do své smrti.V polovině 70tých let,kdy jsme s pěstováním orchidejí skromně začínali nám říkal jednu věc.Substrát pro orchideje pěstované v nádobách je pro rostlinu pouze opora.Důkaz-rostliny zavěšené jenom na drátě žijí i kvetou!Potom je tu,,Marťan,, ten nám vnucuje svoje myšlenky a názory ostatních více méně ironizuje.Až bude pěstovat orchideje tak dlouho jako někteří z nás,možná procitne.Chlubí se úspěchy-já mu je přeji,o neúspěších se zatím nezmiňuje.Mít ale jen svůj názor za nejlepší,to něčím zavání.Toto je můj náhled na věc.Nebudu odepisovat na případné ohlasy na má slova,tato debata mě, promiňte trochu unavuje.Hlavně že nám to roste a kvete!

pon 17. zář 2012 18:13:21

Uff. Nesnesla se vlna protiargumentů. Jsem v klidu:-) Já tu pokoru před přírodou mám, a myslím že celkem nehranou a nenucenou:-), ale s tím srovnáním ve složitosti myslím oba budeme souhlasit, když napíšu že kytky jsou opravdu jednodušší v anatomii i fyziologii. Jdou snáze množit, klonovat, není tam tolik těch neznámých. Ty neznámé mají trochu jinou povahu a jsou spíše schované v té rozmanitosti druhů a nik, ale kultura mnohých kytek je do podrobna rozepsána a ví se co chtějí, akorát že každá půda(substrát) je jiná a to už ty neznámé co to kazí. Nechci srovnávat brambory s evropskými vstavači, i když někdo by řekl kytka jako kytka.
Mě to hnojení taky štve, ale nevěřím že v bukovém listu je všecko co chtějí. I ten jíl je zdroj živin, ale v květníku brzy přichází o strukturu. Výživa rostlin je docela složitá věda. Čím víc toho člověk chce pochopit, tím více zjišťuje že k chápání je toho opravdu hodně, což se dá aplikovat na kdejakou vědu.......to jsem nenapsal nic nového.
K té výživě orchidejí si budu muset něco přečíst. Zajímá mě teď např. hnojení vand pěstovaných bez substrátu. Literární zdroje uvádí 0,1% komplexní hnojivo v době vegetace jednou týdně. Třeba je to ale mnoho a jakési vžité dogma, či stále se reprodukující informace. Zase je to jiná situace, když jsou kořeny bez substrátu a ten se nezasolí. Častou zálivkou se hnojivo spláchne na zem. Pak jsou tu nadšenci s konduktometry jako Paphio a jiní. Jejich názor mě taky zajímá.
Nedávno jsem koukal na pleionky co mám v misce pod stromem P. 'Vesuvius! jak jsou nažloutlé. Stačilo je vzít kristalonem plod a květ, pak vegaflorem a barva listí je mnohem "zdravější".

pon 17. zář 2012 18:13:44
Profil ICQ

to Petr48-jediná poznámka-nikdy jsem nikomu nic nevnucoval.Nevím proč by mělo být špatné přemýšlet a uvažovat o alternativách- místo slepého memorování a následování zajetých systémů...Mám velký problém s tím,že chovám 350 krav 100 koní a 350 ovcí na horách v jejich (téměř) přirozených podmínkách.Stokrát jsem si vyslechl od zelených brundibárů i od svých kolegů vetrinářů ve státní službě,že to takto nelze,že jsou určité regule,které zavedli ti před námi a těch je třeba se držet... :!: No,pomalu to utichá s tím,jak se ukazuje,že přírodní odchov je ekonomičtější,hezčí a zdravější, než ten, o kterém jsme se my učili na vysoké... :shock:
Dneska welfare zvířat přednáším... :geek:
A teď se dozvídám,jak rostou orchideje v přírodě,a opět mne někdo přesvědčuje,že člověk to umí jinak a lépe... :cry:
Příroda ti ukáže,kudy se jde.
Buďto budeš krmit ptáčky v zimě a zachraňovat velryby vyvržené na mělčinu,nebo přírodě porozumíš... :roll:

P.S...mám v těch svých zónách cca 300 kytek,z toho asi 260 botanických.Z paphiopedil (cca 60 ks ) odešlo na hnilobu ze zálivky jedno-concolor.Aspasii lunatu jsem zlikvidoval kvůli podezření na virózu.Uhnilo mi také jedno bulbo (blumii)-příliš hluboko v mechu,odešla i jedna maxilária (i když to není úplně jistý).Jo- a jedno jsem v zásilce vůbec nenašel (Nervilia purpurea)... :mrgreen:
Největší chyba byla sestavit substrát pro phragmipedia (cca 60 ks) stejně,jako pro paphiopiedila-rostly,ale zdržel jsem se o půl roku (špatné pH).
Jde mi o to,aby ty kytky jely všem tady,ne o to jestli má někdo pravdu,nebo nee... :roll:
P.S.S...ironie nee,spíš si dělám srandu-nejvíce ze sebe... :mrgreen:

Naposledy upravil marťan dne pon 17. zář 2012 21:04:32, celkově upraveno 6

pon 17. zář 2012 19:06:45

marťan píše:
Ještě k té jednoduchosti-uvědom si,že u všech živých organismů se dostaneš až na úroveň buňky,takže všechno je v podstatě stejné u zvířat i u kytek.Je třeba studovat biologii komplexně,nejen botaniku... :? :P
P.S....pokud někdo ví,že to stejné není,měl by říct proč, a v čem jsou rozdíly... :? Tohle mne-bez ironie- extrémně zajímá,jsem specializací zoolog,ne botanik... :!: :shock: :Ovšem nestačí říct,že je to "jiný"
Tak jo. Zásadní rozdíl je, že kytky mají jednu organelu navíc - plastid (některá "zvířata" ho mají taky, ale není jich moc, jsou (většinou) jednobuněčná a nechci to komplikovat). No a tahle organela obsahuje dva fotosystémy, PS I a PS II, a díky nim umí kytky to, co většina "zvířat" ne - autotrofní fixaci CO2. Pro mne to je rozdíl jako hrom ;) .
T.

pon 17. zář 2012 19:52:10

to tommy-díky-tohle jsem nevěděl...!(nebo spíše zapomněl... :mrgreen: )

Buňky (buňka) mají mitochondrie k dýchání ,metabolismus,imunitní systém,DNA atd.V čem je rozdíl mezi rostlinnou a živočišnou buňkou obecně?Zajímá mne hlavně jejich imunitní schopnost (ne schopnost fotosyntézy),to je v naší diskusi důležité... :!: :roll:

Naposledy upravil marťan dne pon 17. zář 2012 20:44:10, celkově upraveno 2

pon 17. zář 2012 19:55:20

Citace:
Nedávno jsem koukal na pleionky co mám v misce pod stromem P. 'Vesuvius! jak jsou nažloutlé. Stačilo je vzít kristalonem plod a květ, pak vegaflorem a barva listí je mnohem "zdravější".

Už jsem to tu psal. Nevím jak u pleionek, ale u mnoha katlejí a např. u Paph. philippinense kvetou zažloutlé (světlem) kytky mnohem víc. Pohnojením dusíkem to opravdu "pohnojíme"...

V bytě nelze kopírovat přírodu, to by nám shnil nábytek. Platí, že nízkou vzdušnou vlhkost lze kompenzovat nižšími teplotami a vyvarovat se i mírného zasolení substrátu. Připomínám jen rozšířený blud, že destilovaná voda vyluhuje z rostlin živiny...

pon 17. zář 2012 20:13:34

V bytě se bezpečně dá udržet 60- 65 % RV... :shock:
U nás všichni přestali kašlat,i kuřáci... :!: :roll: :P
Plísně nesnáší pohyb vzduchu... 8-)

pon 17. zář 2012 20:39:32
Moderátor

marťan píše:

To mohu vyvrátit, u nás v bytě profukuje tak, že to dokáže sfouknout zapálenou svíčku a jak si tu plísně bují. :evil: :evil: :evil: :evil:

pon 17. zář 2012 20:55:55

olaw píše:
marťan píše:

To mohu vyvrátit, u nás v bytě profukuje tak, že to dokáže sfouknout zapálenou svíčku a jak si tu plísně bují. :evil: :evil: :evil: :evil:

Je to nesmysl,ale už mi docházejí síly... :cry:

pon 17. zář 2012 21:00:19
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 189 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Další