Autor |
Zpráva |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Re: Zálivka
Kvůli několika kytkám opravdu nemá smysl kupovat RO. Určitě by to chtělo nechat změřit vodivost vodovodní a studniční vody, kterou máš k dispozici a na základě toho se pak rozhodnout co dál. Kupovat běžnou balenou destilku v obchodech po několika litrech přijde dost draho. Mnohem levněji lze sehnat v elektrárnách, teplárnách nebo třeba v chemických závodech. Pak lze také zkusit nějaké studánky nebo čisté potůčky. Nakonec ale všechny tyhle zdroje chce přeměřit a rozhodnout se pro ten nejlepší. Faleňáky porostou i při zálivce vodovodní vodou, ale bude třeba myslet na jejich častější přesazování. Převařování vody nemá smysl. Hezký den Pavel
|
pon 10. zář 2012 12:29:11 |
|
|
marťan
|
Asi dva roky jsem na hybridní orchideje používal vodu z kondenzační sušičky prádla - v podstatě je to destilka.To bylo bez jakýchkoli problémů.Teď to ovšem nestačí,a tak ji používám do zvlhčovačů...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
pon 10. zář 2012 16:24:59 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
jo na to jsem zapomněl. Použitelná je také zkondenzovaná voda z různých odvlhčovačů a klimatizací. Hezký den Pavel
|
pon 10. zář 2012 18:24:00 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
pavelheger píše: jo na to jsem zapomněl. Použitelná je také zkondenzovaná voda z různých odvlhčovačů a klimatizací. Hezký den Pavel I voda z namražené ledničky. Ale to je jen troškaření.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pon 10. zář 2012 19:17:41 |
|
|
chmajka
|
Dobrý den, chtěla bych se poradit se zalíváním orchidejí Phalenopsis. Máčím je do odstáté vody tehdy, když jim sesvětlají všechny kořeny a to i ty, které jsou úplně vespod nádoby. Mnohdy se mi ale stane, že kořeny do půlky nádoby jsou už úplně stříbrné, ale vespod nádoby jsou ještě zelené, Mám tedy počkat, až sesvětlají i ty vespod nebo raději už zalét? Mám asi 20 orchidejí, ale bohužel i častější nezdary - většinou mi úplně uschnou kořeny, jsou světlé, duté a uvnitř je jen tenká nitka. Proto se raději ptám, zda provádím zálivku správně. Děkuji za odpověď
|
ned 13. led 2013 17:44:14 |
|
|
Zdenka
|
Můj názor je radši ještě počkat. Duté kořeny podle mého nejsou od uschnutí ale od přelití. Když si nejsem jistá, tak je lepší ještě počkat.
|
ned 13. led 2013 17:53:46 |
|
|
abrra63
|
Prosím o pomoc,už jsem koupila cc 5 orchidej,běžně k dostání v Baumaxu i jinde,vždy odpadly listy a kořínky byly,jako papír,máme sice studniční vodu,ale přihnojovala jsem na listy :Orchidea levéltáp.Nyní mi zbyla jedna,už si nevím rady,listy odpadly některý kořínek je ještě zelený,ale moc jich není,nahoře jsou úplně suché,jako papír,ve spod jsou napůl zelené,nebo měkké a barvy okrové,poradí mi prosím někdo?Tolik se mi tyto překrásné kytičky líbí,ale neumím to,moc je pozoruji a asi zalévám,také umístění nemám moc dobré,méně světla,ale v zimě by to mělo stačit,a chladněji,parapet nemám,je to RD..... Jedná se o :phalaenopsis
|
pát 08. bře 2013 18:10:02 |
|
|
Zdenka
|
Vaše studniční voda je s největší pravděpodobností příliš tvrdá. Orchideje se zalévají měkkou, nejlépe dešťovou vodou.
|
pát 08. bře 2013 18:17:34 |
|
|
abrra63
|
Zdenka píše: Vaše studniční voda je s největší pravděpodobností příliš tvrdá. Orchideje se zalévají měkkou, nejlépe dešťovou vodou. Ano,tak to jsem se bohužel už dočetla,ale cc 3 dny nazpět,prosím,mohu jí ještě nějak pomoci,už chytám děšťovku z okapu,děkuji za Vaše rady Má šanci se vzpamatovat? A jak,prosím,poraďte,dešťovku,čistou už mám
|
pát 08. bře 2013 18:21:00 |
|
|
Zdenka
|
Vysypte ze substrátu a podívejte se na kořeny. Jestli je to možné, dejte foto. Jestli to není možné, tak zkontrolujte kořeny, ty uhnilé (papírové) odstřihněte až do zdravého a pokud nějaké kořeny zbyly, zasaďte do nové kůry. Nechejte bez zálivky asi tak 5 dní, aby se zahojily rány a potom začněte znovu zalévat. Zálivku zopakujte vždycky až poté, kdy substrát zcela vyschne a kořeny získají stříbřitou barvu. Proto je dobrý průhledný květináč. Pokud zůstane rostlina zcela bez kořenů, bude to složitější, ale i to lze. Najděte si příslušné vlákno a tam si to prostudujte. Přeji mnoho úspěchů.
|
pát 08. bře 2013 18:27:02 |
|
|