Re: Nejen orchideje jsou krásné
Karlosi, měl jsem opakovaně semeníky na takovém malém červeném druhu/hybridu (spíš druhu, bylo to po vysetí uniformní) - a to na různých klonech, které přišly se jmény
A. erecta,
A. 'Weinrot Elfe', x
Achimenantha 'Inferno' a nepojmenovaný klon od Vozného z firmy Laelia. Za jména ruku do ohně nestrčím, všechny čtyři tyhle kytky mi připadaly hodně podobné až totožné, ale trochu se lišily, barvou stonku nebo robustností růstu. Pak jsem měl pár semeníků na venku pěstovaných kytkách, kolem kterých létala dlouhozobka, ale protože jsem neznal "otce", tak jsem to nevyséval
. Opyluju párátkem jako všechny podpětovité, semeník vypadá úplně stejně, jako na Sinningia cardinalis, jen je zhruba poloviční. A mimochodem, pokud nemám chybu v záznamech, tak mi skvěle klíčila semena 1,5 roku stará (sklizeň srpen 2001, výsev únor 2003), což vzhledem k jejich "velikosti" považuju za zajímavé.
S J. Haagerem jsem před lety vedl o honzíkách řeč, ale na informaci o obtížném sprašování nedošlo - člověk se pořád učí. Díky za info, budu si toho všímat, ale není důvod Haagerovi nevěřit, takže nebudu zklamaný, pokud se to u většiny nepovede; možná bude hrát roli i ploidie a ty robustní odrůdy ze série Tetra opravdu nic neudělají... Na druhou stranu, určitě znáš Serge Salibu, ten mrská nové odrůdy na balkóně jak Baťa cvičky. Hele, to musíme vyzkoušet!
T.