Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 08. čer 2025 9:49:32

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 189 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Další
 100 + 1 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek Re: 100 + 1
Slabá kytka a málo kořenů tak to má opodstatnění jinak jsem to nikdy neřezal. No pokud to nešlo jako prezent když se žehlily cesty na dovoz kytek.

úte 28. srp 2012 17:19:03

Další dotaz-kořeny.
Spousta z vás (HAKI,Pavel H,) pěstuje terestrické orchideje v plastových a průsvitných květináčích.Argumenty znám-je třeba kontrolovat kořeny.
Proč nesouhlasím?
Považuji kořenový systém za velmi intimní záležitost.Na jedné straně souhlasím s tím,že by se s kytkama mělo hýbat co nejméně,a pak si mírnix týrnix prohlížím kořeny terestrických orchidejí,u kterých nedochází k fotosyntéze ( na rozdíl od faleňáků).
Tudíž by vůbec neměly být na světle-zejména ty hlavní,hloubkové... :cry:
Je něco,co chápu špatně... :?: :roll:
Stav rostliny ukáže list-stejně jako stav člověka ukáže pokožka.Není myslitelné,aby byly listy v pořádku,a kořeny odcházely,nebo ano... :!: :shock: :?:
P.S...jelikož zvířata nemluví,posuzuji jejich zdravotní stav hlavně podle jejich pokožky (samozřejmě že nejen podle ní)... :!: :roll:

ned 02. zář 2012 21:44:07
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Ony listy vypadají hooodně dlouho velice obstojně a kořeny jsou v háji.
Také průhledné květináče nepoužívám. Ani na epifyty.

ned 02. zář 2012 23:02:23

Podle mých zkušeností jsou průsvitné květináče dobré akorát ke kontrole stavu kořenů, což má hlavně u obtížně kořenících rostlin ale nemalý význam. A to ještě na omezenou dobu, protože se po čase při intenzivnější zálivce zařasí. Já používám na citlivé rostliny nejraději keramické květináče, které se mi zdají přirozenější než plast. Nevýhodou je obtížnější přesazování, manipulace a cena, výhodou vzdušnost a stabilita. Kdysi to byl veliký hit, ale zdá se mi, že faleňáky rostou stejně dobře v květináčích průsvitných i neprůsvitných :roll: .
Hodně paphiopedil prorůstá novými kořeny pouze povrch substrátu a hlouběji do substrátu se dostanou až později například naplavením nebo zetlením povrchu substrátu (mech, listí...). Vliv fotosyntézy u kořenů nepřeceňuji, ale přístup vzduchu je zásadní. O časovém prodlení mezi vnitřním a vnějším prostředí květináče už psal Jarda.

pon 03. zář 2012 0:10:44

marťan píše:
Další dotaz-kořeny.

Nejsem žádný fiškus a proto napíšu jen to co jsem si kdy přečetla.Možná je to už objasněno??Takže –na toto panují dost rozdílné názory.Není jednoznačně prokázáno- ujasněno jak dalece jsou schopny kořeny orchidejí fotosyntézy. Je to bezvýznamné u terestrických orch.(výjimkou jsou bezlisté) Snad jen v zelených kořenových špičkách ,ale není jisté jestli stačí1-4cm na celý velamen. Ještě střevíce nemají být kořeny přímo na slunku-ale to nikdo nemá.
Já mám průhledné mističky jen kvůli kontrole růstu kořenů.Také pro různé možné tvary nádob. Částečně kvůli odhadu zálivky-ale to je nejisté.Nevýhoda světla je řasa tak za 1rok je tam. Ale i přes řasu je něco vidět. V tomto případě jsou lepší plastové neprůhledné.Ale zase není ta radost z kořenů u paph……………………..U těch řas je pak dost mokro až takové trochu zelené blátíčko-pak prostě proděravím květináč- mističku pro přívod vzduchu.
olaw píše:
Ony listy vypadají hooodně dlouho velice obstojně a kořeny jsou v háji.

Na toto je pafíčko jak to říci ááá „těžkej frajer“ vypadá někdy stejně posuzováno v mém začátku pěstování .Jediný vodítko je delší nerůst.Vezmeš za růžici a je totálně v čudu vše ani jeden kořen.Moje zkušenost asi před 5lety.Tímto nechci říci že se ještě nestane.
radzak píše:
Já používám na citlivé rostliny nejraději keramické květináče-- výhodou vzdušnost

Keramické květináče jsou poréznější jak řešíte zasoleni?

pon 03. zář 2012 8:34:08

Haki píše:
radzak píše:
Já používám na citlivé rostliny nejraději keramické květináče-- výhodou vzdušnost

Zatím nijak. Používám je teprve asi dva roky a zatím žádné známky zasolení (při mém nehnojení) nevykazují. Až to bude nutné, tak je nechám delší dobu odmočit v dešťovce.

pon 03. zář 2012 8:45:46

radzak píše:

Zatím nijak. Používám je teprve asi dva roky a zatím žádné známky zasolení (při mém nehnojení) nevykazují. Až to bude nutné, tak je nechám delší dobu odmočit v dešťovce.

Mám info že přijímají také mikroorganismy a časem se zanáší řasami.Nevím jestli opakované použití je pak možné.

pon 03. zář 2012 8:54:51

Citace:

Stačí je stejně jako varnou konvici vyvařit v octové vodě.

pon 03. zář 2012 8:55:58

Aha.Jen mě zaujala ta vzdušnost(třeba to nebude až tak strašný?) -jestli pak časem nevznikne plastový květník. ;) Ale vzhledově může být hezčí-uznávám.Může to být dobré pro chladnomilné kytky -nemám zkušenost .Porezní stěny nasávají odpařují vodu a tím ochlazují substrát.

pon 03. zář 2012 9:05:04

Díky všem za názory... :!:
HAKI,ta estetika je pro mne velmi důležitá.Až tohle Phrg.schlimii pokvete (doufám, že jednou pokvete :roll: ), bude radost ho v téhle terakotové misce vyfotit... :P

Přílohy:
web.trakota.jpg
web.trakota.jpg [ 129.25 KiB | Zobrazeno 3570 krát ]

Naposledy upravil marťan dne pon 03. zář 2012 10:06:01, celkově upraveno 1

pon 03. zář 2012 9:42:32
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 189 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Další