Autor |
Zpráva |
bersekr
Registrován: stř 02. kvě 2012 7:26:43 Příspěvky: 222 Bydliště: Manchester, Lancashire
|
Re: fotovlákno
prave preto, ked si to uz pri orezani nastavim na ziadany pomer, tak si nastavim expoziciu podla seba a nic mi neorezu. asi takto by to bolo najlepsie, aj ked tam ostane neake to zbytocne miesto
_________________ Na reči ma fascinuje to množstvo výrazov pre veci, ktoré neexistujú. Napríklad pravda, sloboda, spravodlivosť,...
|
úte 28. srp 2012 20:44:53 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
Já taky ořezávám podle kompozice snímku, ale snažím se - pokud možno - používat jednoduché celočíselné poměry stran. Papírové fotky už tisknu velice málo, v podstatě jen velké tisky u opravdu kvalitních fotek. Ale každý slušný fotolab nabízí volbu, kdy se zadá jen šířka (tj. kratší rozměr) a délka je volná. Tam, kde mi fotky ořezali na jednotný rozměr, už jsem víckrát nešel. Možnost výběru je jednou z mála výhod naší současné "tržní ekonomiky", takže si ji nenechám vzít. Lukáš Křesina
|
stř 29. srp 2012 10:23:54 |
|
|
marťan
|
Pokusím se odpovědět tady na bersekrův dotaz: "Ahoj, chcel som sa ta opytat nieco ohladom pozadia. Skusal som fotit na ciernom pozadi, ale na fotkachbolo pozadie skor sive ako cierne, cim bola celkova fotografia tmasia, tym bolo tmavsie aj pozadie, ale inac pri normalnej svetelnosti fotografie to nebolo bohvieco. Asi to je tym, ze latka, z ktorej je pozadie vyrobene je trochu leskla, da sa to neako riesit, neakymi filtrami alebo podobne?" Pokud použijete jako pozadí černé plátno,je dobré ho umístit do "tmy" a orchidej nasvítit před ním.Také je fajn,když je kytka od plátna co nejdál-tady jste ale limitovaní velikostí orchideje. Aby se nelesko,je dobré použít samet. Tohle všechno řeší fotostan.Pravda,nějakou korunu to stojí,ale jsou k dispozici sametová plátna-černé,modré,červené a bílé.Dneska už jinak nefotím-pokud ovšem nedělám fotky venku,nebo pevně montovaných orchidejí... Dobré světlo...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
ned 02. zář 2012 11:36:59 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Ahoj. Sleduju Váš zájem o focení a tak si říkám, proč se nezeptat, když tomu na foru rozumíte. Šetřím nějaký ten peníz na fotoaparát vyšší kvality, abych mohl fotit perfektně kytky, ale stále nevím co vybrat. V hlavě mám zakořeněnou představu, že by to měla být zrcadlovka z těch novějších, nejspíš od nikonu, asi D5100 nebo 7000, ale říkám si.....jestli není zbytečnost dnes kupovat zrcadlovku, která je velká a těžká, když jsou už na trhu ty různé kompakty s výměnnými oběktivy bez zrcátka. Já fakt nevím,. Má czrcátko až takové přednosti? Chápu že vidět přímo obraz co jde na snímač je asi lepší, ale má to dnes smysl, vzhledem k rychlým hledáčkům? Můžete poradit? Zajímalo by mě, jak je to s výsledky a zkušenostmi. Jsou stále zrcadlovky top? Díky Karel.(vim že net je plný informací a číst se dá do zblbnutí, ale zajímá mě i názor zkušeného)
|
ned 02. zář 2012 13:03:50 |
|
|
marťan
|
Karlosi,mohu mluvit jenom o Olympusu,ale podstata bude stejná u všech značek. Bezzrcátkem fotím cca 2 roky,teď jsem si koupil OMD E-M5, a to je opravdu velký pokrok. Umí to bleskově ostřit-dokonce to ostří i tak,že se dotkneš na displeji toho,co chceš aby bylo ostrý-a samo se to bleskově vyfotí... V sekvenci umí 9 snímků/ sec. v plném rozlišení-to je u běžných zrcadlovek nemyslitelné.Použitelné ISO je 3600,někdy i více.Výborný dynamický rozsah a ostření v low-light (při mizerném světle),skvělý čip 16 Mp-výrobce Sony. Ale to by nebylo až tak důležité,kdyby nebyla k dispozici špičková skla-jak zoomy,tak hlavně pevné a ultrasvětelné objektivy.(Kromě ultrasvětelných teleobjektivů-tam kvality zrcadlovek - zatím- nedosáhli.) Do formátu m4/3 se zapojili výrobou objektivů Olympus,Panasonic (Leica),Sigma,Nocton atd.Výběr je už dnes velmi bohatý a chystají se další "špeky".Crop faktor je 2,takže objektiv Panasonic 7/14mm má v přepočtu na kinofilm 14/28mm.A objektiv 300mm má v přepočtu 600 mm,což už je slušné.Otázka je potom DOF (menší čip,než kinofilm ,znamená větší DOF ) a světelnost-ale o tom jsem se už zmínil.Olympus chystá velmi světelnou 60mm MAKRO-což bude například na focení orchidejí extra třída... Kdybych neměl foťák, a rozhodoval se pro něco,neváhám- po svých zkušenostech- ani vteřinu, a koupím bezzrcátko... P.S...kvůli velmi kvalitním objektivům a voděodolnému systému používám stále zrcadlovku jako hlavní foťák...
Naposledy upravil marťan dne ned 02. zář 2012 18:24:22, celkově upraveno 4
|
ned 02. zář 2012 13:23:27 |
|
|
marťan
|
Ještě pár slov k bezzrcadlovkám... Obrovská výhoda nastává při focení s živým náhledem a výklopným displejem (ne všechny značky a typy to mají-pozor na to!),takže můžeme fotit z takových úhlů,kterých bychom s optickým hledáčkem nebyli schopni dosáhnout-na parapetu,u země,nad hlavou,za rohem a pod.Zároveň vidíme úroveň expozice-prostě to,co bude opravdu na fotce.Na luxusní doostření mauálně se může použít lupa-zvětšení 10x-takže zaostříš naprosto přesně to,co chceš. Na druhé straně-optický hledáček je zatím kvalitou zobrazení nedostižný... Ale i u své zrcadlovky používám na stativu živý náhled a manuální ostření pomocí lupy u všech fotek orchidejí,které jsem tady ukázal... Hmotnost-určitě nejmarkantnější výhoda... Foťák se čtyřmi objektivy,náhradní baterkou a kartou se mi vleze do větší ledvinky,kdežto moje zrcadlovka v brašně má cca 8 kg, a to tam nejsou ta těžká skla... Existují ale důvody,proč nosit na krku těžkou-několikakilovou sestavu-a tou je image.Pokud jsem fotil v kapli křtiny,farář mne bral jako nutné zlo,protože jsem měl "pořádnej" foťák.S nějakou krabičkou bych se moc nechytal,i když kvalita těch výstupů by mohla být srovnatelná.Podobné je to třeba na výstavách koní-berou vás jako profíka a můžete vlézt skoro všude... Ještě důležitá věc nakonec-stabilizace.Většina z nás fotí převážně z ruky,a tam je stabilizace nezbytně nutná.A raději v těle-máte tím pádem stabilizové všechny objektivy,které si nasadíte... A co mne ještě nadchlo u OMD E-M5? Po přiložení k oku se automaticky objeví obraz v hledáčku,a zhasne na displeji.Je tam nějakej senzor,kterej pozná,že se do něj vaše oko kouká... Když oddálíte oko-rozsvítí se displej... Dokonalý...
|
ned 02. zář 2012 17:37:00 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
bersekr, trochu přidám k černému pozadí. Pokud se má černé pozadí určovat látkou, nebo čímkoli, bylo to tu uvedeno. Pokud ale bleskem, tak hlavní předpoklad je, že za kytkou nesmí být nic a to co nejdál. Pak je tmavost pozadí nastavitelná intenzitou blesku. Při slabounkém blísknutí bude pozatí šedé, pokud se navalí blesku hodně, bude totálně černé.
|
ned 02. zář 2012 19:22:04 |
|
|
marťan
|
Mila.J píše: bersekr, trochu přidám k černému pozadí. Pokud se má černé pozadí určovat látkou, nebo čímkoli, bylo to tu uvedeno. Pokud ale bleskem, tak hlavní předpoklad je, že za kytkou nesmí být nic a to co nejdál. Pak je tmavost pozadí nastavitelná intenzitou blesku. Při slabounkém blísknutí bude pozatí šedé, pokud se navalí blesku hodně, bude totálně černé. Jenže použití blesku neudělá dobrou fotku,je to z nouze ctnost.A čím větší intenzita,tím horší fotka (plochá,ostrý kontrast) Na stativu blesk vůbec nepoužívám,dával jsem sem jedinou fotku masdeválie přisvětlenou interním bleskem-doteď mi leží v žaludku... Interní blesk má ale jednu výhodu. Pokud fotíte portrét,měla by být v oku foceného "jiskřička" (všiměte si profi fotek-vždycky tam JE Jestli vám ji tam nedodá přirozené osvětlení (postava je ve stínu) vestavěný blesk to vždycky pojistí... Na účinek fotky to má vliv naprosto neoddiskutovatelný...
|
ned 02. zář 2012 19:33:56 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
To Mila J.: S tím, co píšeš, nemohu tak docela souhlasit. Tmavost pozadí není nastavitelná intenzitou blesku. Intenzitu záblesku si blesk určuje sám. Tmavost pozadí se určuje nastavením expozičních parametrů - fotka s bleskem je vlastně jakoby podexponovaná a chybějící světlo dodá blesk, a to v takové intenzitě, aby hlavní motiv byl korektně exponovaný. Tmavost pozadí se určuje nastavením expozičních parametrů - ISO, clony a času. To je základní princip fotografování s bleskem! Čím víc bude fotka jakoby podexponovaná, tím bude pozadí tmavší a blesk musí blýsknout silněji. Při mírné podexpozici a slabém blýsknutí není důvod, proč by mělo být pozadí zrovna šedé. Bude se jen více blížit tomu, jaké je ve skutečnosti. Pokud je ve skutečnosti černé, bude zase černé, pokud je barevné, bude barevné. Jediné, co můžeš na blesku sám nastavit, je korekce zábleskové expozice. Ale s tím se musí opatrně, je to jen na korekci těch případů, kdy blesk určí intenzitu záblesku nevhodně. A pokud není pozadí dost daleko, korekcí do plusu ho naopak zesvětlíš. Lukáš Křesina
|
pon 03. zář 2012 10:50:03 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Lukáši, jistě, občas se nepřesně vyjadřuji. Nesouhlasím ale s tím, že nejde znát přesnou intenzitu blísknutí.Jistě, knoflík na nastavení tam není. Je to právě rozdíl požadované expozice, ať už nula, nebo jiné zvolené a nastavené ostatními zmíněnými hodnotami. Takže při manuálním nastavení vím přesně, že jsen nařídil blesku dorovnat jedno expoziční číslo, nebo kolik budu chtít. O nedokolastech tvorby černého pozadí bleskem jistě nelze pochybovat.
|
pon 03. zář 2012 19:27:17 |
|
|