Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 14:51:39

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 45  Další
 fotovlákno 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: fotovlákno
Už mě to trklo no to jsou vymoženosti tohle :mrgreen:

sob 14. črc 2012 14:51:03
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Já když jsem měl akvárium tak topení v té době byl takový malý váleček. Piraně budou choulostivé musí mít velký radiátor !! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sob 14. črc 2012 15:19:18

sa mi lubi ako sa par prispevkov spat bavite o tom, ze zle fotky treba rovno vymazat a davat na net len tie podarene, aby sa netrebalo prehrabavat hnojom. Ono ale vy vidite, ked sa na tu fotku pozriete, tato je zla, tato dobra, na tejto treba trochu upravit to, na tej stiahnut to. Ja vidim ked uz je velmi zla, tak je zla a potom je este taka, co sa da, teda na nej vidno co som fotil a nie je to uplne rozmazane. Ale dalej nevidim nic. Neviem, ci a ako trteba upravit jas, ci sytost a podobne.
Ked som zacinal fotit, tak som vacsinu zaberov fotil tak, ze som spravil viac fotiek, ze si potom vyberiem ten najlepsi. Problem bol ale v tom, ze ja ten najlepsi nerozoznam, takze som nevedel, ktory nechat a ktory nie, tak som fotil len jeden. teraz uz malinke rozdieli vydim, ale neviem, preco je ktory obrazok slabsi a ako by sa to dalo vylepsit.

Teraz mam otazku. Mozno viac na martana, lebo je to hlavne jeho vlakno alebo kto sa rozumie. Pisal si, ze pouzivas day-light vybojky, coho nazov mi naznacuje, ze imituju denne svetlo. Takze aparat je potom nastaveny na denne svetlo?

A este otazka ohladne ostrosti.
V podstate pises, ze fotka by mala byt co najostrejsia a neostre fotky rovno do kosa. Na prvej strane je prisp., ze cim je vyssia clona, tym je vyssia hlbka ostrosti. Cize, ked chcem ostru fotografiu, tak dam najvysiu clonu a je to? Alebo ostrost a hlba ostrosti je nieco ine?
Aby som tomu trochu viac rozumel, tak dam jednu fotku, ktoru som spravil na skusku. Ak si ju pozrem vo velkostui 1:1 tak sa mi zda, ostra, ale ked uz ju zvacsim viac, uz sa mi nezda. Tak sa na nu skus pozriet odbornym okom ty a povedat, co je zle. Dala by sa tu, alebo vseobecne ostrost zlepsit? Alebo ako, dajme tomu, ze ked sa nebudeme bavit o lepsich sklach (mam ake mam), svetla su ake su(nedaju sa zmenit) co robit aby bola ostrejsia? Vysia clona? zdlhsi cas uzavierky? alebo sa to neda len tak povedat a je to subor viacerych nastaveni.

Predpokladam, ze si vsetky foto ukladas do RAW a potom z toho upravujes, ci?

Přílohy:
upr1.jpg
upr1.jpg [ 196.79 KiB | Zobrazeno 2297 krát ]

ned 19. srp 2012 9:08:09

to bersekr-
je toho více,tak postupně... 8-)
Do RAW nefotím,engine v mé zrcadlovce je na takové úrovni,že JPEG jsou vynikající.Považuji to za ztrátu času.A tisknu přitom do A3+ formátů... ;)
Ano,day-light výbojky používám a nastavuji na foťáku WB auto.Někdy je problém,že mi do toho svítí i růstové zářivky s načervenalým světlem,pak je dobré vyvážit WB ručně nebo vyfotit vedle květu na jedné z fotek bílý papír,a podle něho pak upravovat bílou v postprocesu-to se mi docela osvědčilo a je to jednoduché a rychlé... 8-)
Ad ostrost a DOF.
Na fotce by mělo být ostré (a nekompromisně ostré) to, co je důležité.V našem případě květ,pokud je velký detail,tak alespoň jeho důležitá část.
Pozadí a popředí by naopak mělo být pokud možno rozostřené-to udělá malá DOF.Pokud ale fotím krajinu,a chci,aby bylo ostré všechno-použiju vysoké clonové číslo (velké zaclonění)tj.velkou DOF... 8-)
A k tomu výběru-je to věc citu a cviku,vždycky je lepší nafotit toho více a pak to vymazat.Nic nás to (na rozdíl od kinofilmu) nestojí... :mrgreen:
Na ukázce je vidět,co má být ostré (oko vždycky!) a co má být mázlé-pozadí (nebo svíčky v popředí) tam patří,ale takhle neruší... :!:
K té tvé fotce se vrátím samostaně... 8-)

Přílohy:
web.rikadona.jpg
web.rikadona.jpg [ 129.21 KiB | Zobrazeno 2296 krát ]
web.dof.jpg
web.dof.jpg [ 122.45 KiB | Zobrazeno 2291 krát ]

Naposledy upravil marťan dne ned 19. srp 2012 9:47:26, celkově upraveno 2

ned 19. srp 2012 9:23:36

ad fotka-nemá smysl dávat větší zvětšení,než 1:1,kvalita pak valem mizí... :?
Ta tvoje fotka je OK,pokud bys ji tisknul,nechej ji v plném rozlišení (podrobně jsem o tom psal v příspěvku o TISKu fotek).
Já bych ji asi ořízl,ta spodní část je nepřehledná a ruší.Pokud bys trval na vyfocení habitu,musel bys najít jiné pozadí... 8-)
P.S...vidíš,jakou paseku udělá nna fotce zapomenutý klips... :!: :shock: :mrgreen:
To se ani nedá vyklonovat,to se musí přefotit... :!: :P

Přílohy:
web..upr.jpg
web..upr.jpg [ 155.53 KiB | Zobrazeno 2293 krát ]

ned 19. srp 2012 9:35:59

no ten klip mi zacal vadit az pocitaci, pri foteni som si ho ani neuvedomoval, ale fotil som to na skusku, nie na archivaciu, urobil som asi asi 200 rovnakych fotiek, teda rovnakych zaberov s roznymi nastaveniami, aby som vedel, ako vplyva clona a rychlost uzavierky a podobne nastavenia.
Este otazka ohladom pozadia, mne sa dost pacia tie tvoje pozadia, kde mas len jednu farbu, ciernu alebo modru, asi to riesis, ze nieco umiestnis za foteny objekt, co to je? da sa aj v editore neako lahko upravit to pozadie, alebo to je jednoduhsie riesit uz pri foteni?

ned 19. srp 2012 9:46:28

Pořídil jsem si k tomu účelu světelný stan a ten má různá pozadí-je to hned na straně 11 fotovlákna...:)
Děláš to dobře,je třeba zkoušet a zkoušet.Jiná velikost snímače,jiné sklo s jinou světelností (clonou),makro objektiv,teleobjektiv,mezikroužky,telekonvertor.To všechno rozhoduje o výsledku.
O použití jednotlivých objektivů budu ještě psát,je to docela rozsáhlé téma... 8-)
Ale když se to naučíš a vybereš si postup (na zrcadlovce se dá nastavení uložit),už to jde rychle... :mrgreen:
Držím palce... :!: :P

ned 19. srp 2012 9:52:57

ten stan som samozrejme videl, ale uz aj predtym si daval fotky s ciernym pozadil, napr. ten zlty phalenak, stan ti prisiel az neskor, tak preto som sa pytal, co si pouzival. dakujem za reakcie, dost mio to pomaha sa zorientovat

ned 19. srp 2012 10:01:26

bersekr píše:
ten stan som samozrejme videl, ale uz aj predtym si daval fotky s ciernym pozadil, napr. ten zlty phalenak, stan ti prisiel az neskor, tak preto som sa pytal, co si pouzival. dakujem za reakcie, dost mio to pomaha sa zorientovat

Máš pravdu,dříve jsem používal černé plátno, dřevěnou desku nebo rub promítacího plátna.Je vidět,že se díváš pozorně... :!: :shock: :P

Naposledy upravil marťan dne ned 19. srp 2012 10:12:17, celkově upraveno 1

ned 19. srp 2012 10:03:19

Přijde mi to hrozně složité , nafotit dobrou fotku je velký kumšt , obdivuji a jen tak pokoukávám , ten kůň mně dostal je nádherný :o

ned 19. srp 2012 10:12:01
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 45  Další