Nejen orchideje jsou krásné
Autor |
Zpráva |
Zdenka
|
Re: Nejen orchideje jsou krásné
tommy píše: .... Meconopsis. T. Uznávám. Asi by se jich našlo víc
|
pát 10. srp 2012 10:50:23 |
|
|
tommy
|
Ano, je to subjektivní, každému se líbí jiný odstín. Já mám rád modrou ještě v podání Dendrobium victoriae-reginae, z ne-orchidejí mi připadá krásná Worsleya procera a příslušníci rodu Griffinia. T.
|
pát 10. srp 2012 11:43:50 |
|
|
Zdenka
|
Jo, je vidět, že máte přehled v těch cibulovitých, což já ne. Je to taky moc pěkný okruh zájmu. D. victoriae-reginae mám a kvete mi pěkně modře. Některá bývají víc do červena. Zrovna mi kvete a koukám tu na něj
|
pát 10. srp 2012 12:02:15 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Tak pár Achimenesů co teď vypadaj docela dobře. Snow Princess mám letos prvně a překvapilo mě jak má velké květy, až 7 cm.
|
pon 13. srp 2012 11:25:45 |
|
|
tommy
|
Karlosi, ten Apricot Glow je parádní. Žlutý je Yellow Beauty, nebo ten druhý? U těch bílých mě trochu štve ten rozkleslý růst - jeden čas se tu pohybovala čistě bílá, vzpřímeně rostoucí x Achimenantha, ale než jsem na ni stačil vztáhnout pracky, tak se ztratila. A zas tak moc ji nechci, abych ji objednával zvenku a riskoval, že vyroste něco jiného . Tak ať se daří - mně to letos nějak pomalu rašilo a ještě nic nekvete... T. P.S.: a Ambroise Verschaffelt je sice stará, ale dobrá klasika .
|
pon 13. srp 2012 23:14:19 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Tommy: Ty honzíky mají celkem krátké období kdy za něco stojí a před ním a po něm to až taková paráda není. Je fakt, že když se dobře hnojí, mohou být perfektní, ale vzhledem k teplotám a světlu se to málokdy povede, tedy u nás. Ony nejsou typickou venkovní balkónovkou, ani pokojovkou. Doma mi rychle odkvetly a byly vytažené, venku zas byly mizerné a trpěly na nízké teploty. Mám je v nevytápěném skleníku a i tak, klesne-li teplota na 5°C, jsou listy flekaté....chladem šoknuté, ale jinak se mi to zdá pro ně vhodné a jsou to pevné a parádně nakvetlé kytky. Dokonce chtějí sadit spíše později a ne v únoru. Raději bych volil začátek dubna, aby narostly v období delšího dne a neodkvetly moc brzy. Jsu li příliš narychlené, odkvetou a v létě, v době kdy mohou skvěle narůstat a kvést, jsou už vysílené a stonky pomalu odumírají a nepřivede je k životu ani hnojivo. Ono pokud jsou rhizomy při sázení narašené a ulomí se klíček, nemusí to až tak vadit...regenerační schopnost je dobrá. Snow Princess je typická převisle rostoucí odrůda s naprosto chabými stonky, stejně jako ten Apricot Glow a jiné..... žádný zázrak to není, ale asi před 5 roky jsem byl do nich trochu vedle:-) A. Verschaff. je můj nejoblíbenější, i když leckdo tvrdí, že starý dobrý modrý, nabízený lukony jako Pulcherrima je nejlepší..........
|
úte 14. srp 2012 1:25:06 |
|
|
evulka
Registrován: pon 28. bře 2011 19:21:35 Příspěvky: 2258 Bydliště: PODĚBRADSKO
|
Je to zde pojato velmi odborně tak já úplně laicky, ty " honzíci" jsou prostě krásný
|
úte 14. srp 2012 6:29:13 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Hezky mi rozkvetla hosta a botanický mečík - Gladiolus callianthus
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 14. srp 2012 21:02:50 |
|
|
evulka
Registrován: pon 28. bře 2011 19:21:35 Příspěvky: 2258 Bydliště: PODĚBRADSKO
|
Krásné bílé květy
|
úte 14. srp 2012 21:20:34 |
|
|
tommy
|
Karlos píše: Ony nejsou typickou venkovní balkónovkou, ani pokojovkou. Karlosi, já tuhle Tvoji teorii znám, a myslím, že nemáš úplně pravdu. Dva roky za sebou jsem je měl venku naprosto perfektní, kvetly od července a skončilo to až s prvními mrazíky koncem září nebo začátkem října. Měl jsem je tehdy u severovýchodní zdi baráku na chodníčku na zemi, možná tam hrála roli nějaká teplotní setrvačnost, ale ta zeď se přes den nestačila nějak moc ohřát... Stejně dobré to bylo vloni a předloni ve skleníku, ale tam trochu doplácejí na to, že už jsem přešel jen na "udržovací" kulturu, mám je nasázené v relativně malých květináčích a přesazuju jednou za dva roky. Navíc letos jsem je sázel až začátkem června a to bylo skoro pozdě (v některých hrncích jsem je doslova tahal očima, aby vůbec něco vyrostlo). Ale vypadá to, že příští rok bude v provozu druhý skleník, tak snad se můj boj s místem (dočasně) vyřeší... Chtěl bych zkusit selfy všech odrůd/druhů, co mám, a dopěstovat hybridní roj do květu (u některých se mi to už povedlo uskutečnit, vzhledem k tomu, že kvetou hned v prvním roce po výsevu, jde to rychle) - mám 28 různých položek, takže do důchodu mám co dělat . evulka píše: Je to zde pojato velmi odborně tak já úplně laicky, ty " honzíci" jsou prostě krásný Ano, souhlasím: také se mi velmi líbí! orchidejky píše: a botanický mečík - Gladiolus callianthus Romane, máš ho v květináči? Zkoušel jsem to, ale matroš z Holandska byl zavirovaný... Pěkná kytka. T.
|
úte 14. srp 2012 23:37:57 |
|
|