Když se vrátil můj syn z Anglie,kde se učil rekonstruovat starý a vyrábět nový nábytek,uváděl na svých webových stránkách detaily k postupům,které se tam naučil.
Já jsem s tím nesouhlasil,informace jsou drahá záležitost,za specializaci se platí dost drsné peníze...
Ale jeho námitka byla,že jedna věc je vědět, a druhá udělat to dobře.No-měl pravdu,kuře učilo zobat slepici...
Když jsem se začal zajímat o botanické orchideje,našel jsem i tohle fórum.Zaujalo mne otevřeností a tím, že někteří pěstitelé (Paphio,Pavel,Radek,Eva a někteří další) sdíleli své informace bez skrupulí,bez obav,že někdo díky nim bude mistr světa...
Na druhé straně tu byli i ti,kteří odmítli ukázat na požádání habitus své nakvetlé orchideje...
No-je to jejich věc a mají na to plné právo.
Některé informace jsem získal tady,některé na netu,ale ty nejdůležitější v literatuře.
Vím,že to není zrovna levná a dostupná cesta pro většinu pěstitelů.Ale mám ve zvyku si informace ověřovat,a proto jsem si pořídil knihy od různých autorů.
A míním se o ně s vámi podělit tak,jako o své zkušenosti s fotografováním.Také počítám s tím,že i my o nich budeme pochybovat a snažit se ověřit je praxí.
Nejdůležitější je ale to,že jsem tento týden dostal knihu Slipper Orchids od Catherine Cash.Moc mne nezaujala co se týče formy a zpracování informací (mám svou střevičníkovou "bibli" od Lance a Birk ,ale našel jsem důležitou informaci,a kvůli tomu vlastně píšu...
Všechny phragmy jsem pěstoval v substrátu nad lávovým podkladem.Po přeměření jsem ale zjistil,že láva v mých květináčích má pH cca 8,3,Jelikož jsem uváděl,že je láva výborný podklad pod phragmy,je třeba to uvést na pravou míru.
Phragmipedia ( na rozdíl od paphiopedil) potřebují pH 5-6.Takže v neutrálním prostředí (cca 7) porostou -květináče jsou plné kořenů- ale nepokvetou...
Botanické "lahváče" spolehlivě uhynou,hybridy jsou tradičně tolerantnější...
I nakvetlé rostliny (richteri od Pavla,lindeni,caudatum-pamatujete na diskusi o zakrslých květech...
-)nedokvetly,musel jsem je ustřihnout.
Berte to jako splátku za informace,které jste mi poskytli vy,nerad bych,abyste setrvávali v omylu déle,než je nutné...
O phragmech se informace shánějí dost těžko i v zahraničí...