Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 17. črc 2024 5:24:46



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 404 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Další
 Viróza 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10
Příspěvky: 5290
Bydliště: Hradec Králové
Příspěvek Re: Viróza
Kyra píše:
Pokud Vám můj příspěvek přišel jako posměšek, je mi líto, ale bohužel musím konstatovat, že Váš způsob pěstování mi připadá v mnoha směrech značně překombinovaný.


HM…..tak to opravdu ne.Fakt ne. Tento názor je hodně seknutej vedle. No všichni pěstitelé se ti nepochlubí a nepíší co z kytkami dělají. Pak to může vypadat jak procházka růžovým sadem-a to není. Dnes jsem vyklopila jeden střevíc ještě od p.Kalouse jo spadla mě čelist. Skoro nemá žádný kořeny .Já osobně se řídím heslem-„vím že nic nevím“-to platí v mém řemesle i v kytkách.
Věra píše:

PS Závidím Haki,že má takové učitele, myslím nejen Míru,ale i Paphia p.Zimu, Kalouse atd...

Souhlasím ale p.Zímu moc neznám. ;)
kajmii píše:
Věro všichni tu přeci na foru máme skvělé učitele a rádce, kteří vždycky poradí.

To je taky pravda."


Naposledy upravil HAKI dne stř 08. srp 2012 14:25:47, celkově upraveno 1



stř 08. srp 2012 14:23:27
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2913
Příspěvek Re: Viróza
Kyra píše:
Možná se budete divit, ale v pěstování také nejsem začátečník. 20 let jsem se věnovala pěstování tropických užitkových rostlin. Orchideje byl pouze posun dál. Ve svém příspěvku jsem pouze zopakovalo to, co už bylo mnohokrát řečeno - světlo, voda, vzduch v rovnováze. Pokud Vám můj příspěvek přišel jako posměšek, je mi líto, ale bohužel musím konstatovat, že Váš způsob pěstování mi připadá v mnoha směrech značně překombinovaný. Pokud to budete považovat za urážku, tak je mi líto, pouze jsem napsala svůj názor.

Kyro těch více jak třicet let pěstuji orchideje ostatní rostliny nepočítám, protože kdo je veden k přírodě matlá se v tom od mala a to bych musel i dost let přidat. Ale o to nejde. Jak se Vám může zdát můj tpůsob překombinován, když vůbec nevíte jak rostliny pěstuji? A to, že na jaře a na podzim tedy v nejchoulostivějších obdobích chemii používám není nic překombinovaného. Totéž platí o substrátech a celém pěstování. Ono se stačí podívat na net a jedna a tatáž kytka je jednou teplomilná, podruhé chladnomilná, jednou se suchou periodou podruhé nesnáší proschnutí. To je to, čemu se vyhýbám, prostě si ji otestuji a navíc hodně napoví lokalita. Co je na tom složitého a překombinovaného? Že v případě problémů nekřičím viroza viroza nebo pomozte co mám dělat s rostlinou? Prostě jdu systematicky a vylučovací metodou včetně měření PH. Myslím že jdu nejjednodušší a nejspolehlivější cestou. Ano je jedna jednodušší, kytku vyhodit a pořídit si novou. Je mi jedno co si kdo myslí ale tuto jednoduchou cestu neuznávám. Navíc si myslím, že nám snad jde o to samé, zachránit rostliny a hlavně nepodléhat zbytečným panikám, protože stačí jeden test a už je tady řetězová reakce tak jak to u lidí bývá. Maslím, že je potřeba jednat uvážlivě a zvažovat vše pro a proti.


stř 08. srp 2012 14:25:37
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: pon 16. led 2012 15:34:25
Příspěvky: 1547
Příspěvek Re: Viróza
Nejsem zastánce zbrklých řešení,ale medicína doposud nezná léky na viry u lidí a zvířat,natožpak u rostlin.Čekat,že se rostlina s virózou vypořádá sama je docela nebezpečné-právě kvůli přenosu na zdravé kytky.
Osobně považuji za celkově nakaženou rostlinu (ať už viry,bakteriemi nebo třeba priony o kterých doposud téměř nic nevíme) tu,u které vyrůstají nové listy a nesou známky patologických změn.

_________________
www.orchids.webnode.cz


stř 08. srp 2012 15:06:55
Profil Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58
Příspěvky: 2875
Bydliště: Hradec Králové
Příspěvek Re: Viróza
Míra píše:
Náchylnost se zvýší špatnými podmínkami respektive i viroza bývá důsledkem řady fyziologických změn díky způsobu pěstování, případně špatné volby substrátů případně kombinace podmínek jako je světlo, teplo a hlavně pohyb vzduchu, což je alfa a omega pěstování. Pokud rostlinu oslabíme, velice lehce je napadena případnými chorobami. Stejně jako člověk. Každý organizmus včetně rostlinného je schopen se s napadením nejen vyrovnat, ale i chorobu udolat. U člověka jsou to různé léky, které ale bez obranných látek organizmu pozbývají účinnosti a to samé jsou postřiky u rostlin leč taktéž bez obranných látek rostliny se minou účinkem. Člověk při nemoci také změní režim života, upraví stravu, upraví si teplo a podobně. Rostlina to sama neumí a proto je nutno rostlinu mít co nejvitálnější případně ji přesadit a vylepšit prostředí ale dát ji mimo rostliny, aby se nákaza nešířila. Jsou známé i případy, kdy virozní rostlina díky změně podmínek a substrátu sama virozu potlačila. Tento boj se odehrává v přírodě běžně a pokud by rostliny nebyly schopny se virozám bránit nebo je nedokázaly zdolat, asi bychom už ani nevěděli, co je zdravá rostlina. Myslím, že základem zdravé sbírky je hlavně péče o rostliny a o jejich podmínky.


To je sice pravda, ale i zdánlivě vyléčená rostlina zůstává infekční. Testy jsou jen na dva nejrozšířenější viry, existuje mnoho dalších a také podobně nebezpečných patogenů, například mykoplazmy. Příčinou mé zdravé sbírky je likvidace rostlin s recidivujícími problémy. Trochu hysterie neuškodí, viděl jsem sbírky promořené virózami, a dokonce jednoho zkušeného orchidejáře, jak se snažil prodat 100% virózní katleje na burze. Optimismus co se týče virózních rostlin není na místě.

_________________
http://www.orchidey.estranky.cz/


stř 08. srp 2012 16:18:53
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2913
Příspěvek Re: Viróza
Citace:
To je sice pravda, ale i zdánlivě vyléčená rostlina zůstává infekční. Testy jsou jen na dva nejrozšířenější viry, existuje mnoho dalších a také podobně nebezpečných patogenů, například mykoplazmy. Příčinou mé zdravé sbírky je likvidace rostlin s recidivujícími problémy. Trochu hysterie neuškodí, viděl jsem sbírky promořené virózami, a dokonce jednoho zkušeného orchidejáře, jak se snažil prodat 100% virózní katleje na burze. Optimismus co se týče virózních rostlin není na místě.



A kde berete Vy to přesvědčení, že máte naprosto zdravé rostliny? Kolik testů jste u nich udělal? Sám říkáte, že se symptomy nemusí objevit pokud rostlina není de fakto ve stresu, mezi tím ale její virulence tedy neklesá a přesně stejně můžete mít napadenu sbírku a může se to projevit až u nového majitele, kterému část rostliny prodáte, protože bude mít například horší podmínky. Hodně nakupujete v Drážďanech a nikde není záruka, že zakoupené rostliny jsou zdravé a to samé z pěstíren jako je Schwerter nebo i Orchid and More a další. To samé se týká Thajska, kde mají problémy hodně velké. Takže nezbývá než prostě věřit. Žádný z obchodníků nikam nepřiveze rostliny s evidentními znaky virozy. I v Drážďanech lze odhalit nemocné rostliny, takže Kdo vlastně může říci, že je má zdravé? I v obchodech už jsou stopy na rostlinách tedy jsou li to virozy. Máte veškeré rostliny otestovány, abyste mohl toto tvrdit? Vy jen vyhodíte rostliny, u kterých dojde k projevení nemoci. U ostatních to totiž vůbec nevíte jako kdokoliv z nás do doby, než se to projeví a hlavně než se to potvrdí testem, který ale v běžné dostupnosti není vůbec spolehlivý, takže také vůbec nemusí jít o virozu ale o projev fyziologické poruchy, která může být zapřičiněna mnoha faktory a podobným projevem na habitu.


stř 08. srp 2012 17:16:49
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: pon 16. led 2012 15:34:25
Příspěvky: 1547
Příspěvek Re: Viróza
Likvidace ohniska infekčního onemocnění má svá pravidla.Existuji jedinci nakažení (mají příznaky onemocnění),a podezřelí z nakažení (příznaky onemocnění nemají,byli ale v kontaktu s nemocnými,sledují se během inkubační doby,zda se u nich příznaky onemocnění objeví).
Nakažení jedinci se léčí,nebo z ohniska odstraní.U podezřelých z nakažení se buďto projeví onemocnění v inkubační době,nebo jsou považováni za zdravé.
Virulence se může měnit velmi zásadně v souvislosti s průběhem nákazy.
Paphiův postup považuji za naprosto správný a logický... 8-)

_________________
www.orchids.webnode.cz


stř 08. srp 2012 17:48:36
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10
Příspěvky: 1561
Bydliště: Zděchov
Příspěvek Re: Viróza
Míra: Rostlinné viry jsou neléčitelné v amatérských podmínkách! Tady nic jako kvalitní podmínky nepomůže. Nemá smysl to srovnávat s člověkem.
Ano, je-li kytka v pohodě, symptomy jsou potlačeny, ale vir zůstává, rostlina je infekční a stačí třeba zimní období, kdy jsou kytky ve stresu prakticky v každém skleníku v ČR a symptomy se mohou vyrazit.
Viry na kytkách se léčí pouze speciálně nejčastěji v laboratoři, často termoterapií. Ne že byste to nevěděl...spíš pro ostatní.
Vyhazování kytek je metoda, která nemusí zaručit 100% zdravou sbírku, ale jde o to zbavit se co nejvíce nemocných a zamezit tak možnosti šíření, o nic jiného nejde, nic víc není třeba, nic lepšího se ani v současnosti dělat nedá. Paphio nemůže tvrdit že má 100% zdravou sbírku, ale jistě může tvrdit, že má od listových skvrnitostí a viróz klid.
Samozřejmě se dají pěstovat zavirované kytky, některé to zvládnou, jiné budou jen světle mozaikové, jiné nekrotické......
Upozorňuji na fakt, že listové skvrnitost, jsou často jen výmluvou pěstitele a snaha věřit, že je to houba a tudíž špatné podmínky. Ono těch houbiček ve sbírkách až tak moc není.
To že nové výhony vypadají zdravě spíše nahrává viróze, poněvadž ta se na nových většinou projevuje méně, i když viděl jsem i flekaté mladé pahlízy ve vývoji.
Dnes už jsou orchidejové viry součástí sbírek a nedá se to nijak extra krom vyhazování řešit, podobně jako u švestek....viru se úplně nezbavíme. Někomu to nevadí, jiný chce mít sbírku čistou.
Pokud jde o kondici kytek kterou uvádíte. Myslím že u orchidejí se to tak brát nedá. Nejsou to typické pokojovky. Často je kytka zdravější, když jsou podmínky spíše drsné, tedy méně vody, bloková metoda pěstování, letnění, výkyvy teplot. Každý si musí vybrat, chce-li vyhnojený salát s minimem kořenů, nebo bohatě kořeny porostlé pláty kůry s kytkami, které sice méně přirůstají, jsou třeba nažloutlé, ale o to více se podobají těm z přírody. Jde i o estetiku přeci. Srovnal bych to s kaktusařením. Jsou tací co hnojí hodně a pěstují třeba pro prodej, jiní zas vystavují své miláčky slnci a dešti na letním stanovišti v pařeništi, kde jsou přírůstky menší jak ve skleníku, ale zas ty kytky jsou pevné a mají tu pravou patinu třeba.
Samozřejmě u těch těžce zkoušených jedinců se viry projeví třeba dříve, ale to neznamená, že je pěstujeme blbě. Orchidejové viry v přírodě ani nebyly nalezeny a je to řekněme cosi nepřirozeného.


stř 08. srp 2012 18:26:28
Profil ICQ
Uživatelský avatar

Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58
Příspěvky: 2875
Bydliště: Hradec Králové
Příspěvek Re: Viróza
No, s člověkem se to dá srovnávat. Například kdo prodělal žloutenku, nemůže dávat krev, neboť ta obsahuje virus, byť kompenzován protilátkami a imunitním systémem.
Netvrdím, že některá z mých kytek nemá latentní virovou infekci. Testovat 100 rostlin se nedá, to snad chápete. Ale hygiena kultury šíření zamezuje. Nástroje, které přijdou do styku se šťávou rostliny sterilizuji buď v KOH nebo Na3PO4. Rostliny nikdy nenamáčím do stejné vody atd.
Pokud jde o opakovaný fyziologický problém, který se nedá vyřešit např. změnou substrátu nebo hnojení, je stejně lepší netrápit kytku ani sebe a zbavit se jí. Jinak budeme mít plno zmetků. Dobrá sbírka je o selekci, ne o samaritánském útlocitu. Pro všechny rostliny nemůžeme najít optimální podmínky, ledaže snad máme velkou vilu s několika skleníky a dalšími možnostmi, jak změnit kultivační podmínky.
Jo, a jak jsem psal, pH neměřím. Mým rostlinám to nikdo neřekl, neví o tom, a tak bohatě rostou a kvetou.

_________________
http://www.orchidey.estranky.cz/


Naposledy upravil Paphio dne stř 08. srp 2012 19:40:24, celkově upraveno 1



stř 08. srp 2012 19:37:06
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2913
Příspěvek Re: Viróza
Karlosi, vše je výplodem člověka, který ničí přírodu díky své neschopnosti, kterou vydává za přednost. V přírodě je mnoho nemocí rostlin a nejsem si zrovna jist, že by mezi nimi nebyla i viroza. Jinak cílem toho o čem jsem vůbec psal nejsou jen virozy, které začátečník sotva pozná ale hlavně to, že je spousta anomálií, které jsou projevem na habitu rostliny podobné viroze a díky tomu, jaká vlna se zde vzedmula tak jsou tyto rostliny ničeny hromadně, za vším se vidí jen viroza a znovu viroza ale zapomínáme na to ostatní. Spolu jsme toho myslím nakorespondovali dost a i já jsem u některých rostlin, co jsem posílal fotky zjistil, že nejde o virozy byť to tak vypadalo ale prostě měly špatné kořeny, protože v tom kvantu kytek mi prostě také něco uteče. I mně se podaří udělat blbě substrát nebo rostlinu prostě "ulejt". Šlo mně hlavně o to, aby se lidi zamysleli a ne aby jednali způsobem " hele ten řekl, že to takhle je příznak virozy a hurá do popelnice" a při tom vysypání z květináče ho nepozastaví, že má shnilé kořeny. O to mi šlo, aby lidi začali přemýšlet. Dnes pokud to neprojde profesionálními zkouškami nemůže nikdo s naprostou jistotou říci, že má viruprostou sbírku, to prostě nejde. Malí pěstitelé nemají zkoušky zapotřebí a u velkých sbírek bychom se nedoplatili. Prostě se každý snažme po svém ale přemýšlejme a prohlížejme, než něco skončí v popelnici. Konec konců je mi to jedno, každý si to financuje sám ale těch rostlin je mi velmi líto kvůli lidským vlastnostem jako je zbrklost a liknavost. Bohužel. Nic víc k tomu nelze dodat.


stř 08. srp 2012 19:37:29
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2913
Příspěvek Re: Viróza
Paphio píše:
No, s člověkem se to dá srovnávat. Například kdo prodělal žloutenku, nemůže dávat krev, neboť ta obsahuje virus, byť kompenzován protilátkami a imunitním systémem.
Netvrdím, že některá z mých kytek nemá latentní virovou infekci. Testovat 100 rostlin se nedá, to snad chápete. Ale hygiena kultury šíření zamezuje. Nástroje, které přijdou do styku se šťávou rostliny sterilizuji buď v KOH nebo Na3PO4. Rostliny nikdy nenamáčím do stejné vody atd.
Pokud jde o opakovaný fyziologický problém, který se nedá vyřešit např. změnou substrátu nebo hnojení, je stejně lepší netrápit kytku ani sebe a zbavit se jí. Jinak budeme mít plno zmetků. Dobrá sbírka je o selekci, ne o samaritánském útlocitu. Pro všechny rostliny nemůžeme najít optimální podmínky, ledaže snad máme velkou vilu s několika skleníky a dalšími možnostmi, jak změnit kultivační podmínky.


No já si myslím, že někdy stačí i víc trpělivosti.


stř 08. srp 2012 19:40:31
Profil Zobrazit autorovy stránky
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 404 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na: