Autor |
Zpráva |
Šarik
|
Re: Masožravé rostliny
Zdenka píše: Drosera madagascariensis - poupátka. Není to roztomilé? Je to roztomilé Zdenko, já tyhlety zatočence miluju... ještě také Rosnolisty a kapradinky se pěkně rozvíjí ze šnečka...je v tom cosi prehistorického... paráda... Gratuluji ke kvetení, madagaskarka mi taky kvete pravidelně... a dobře se taky množí jak z kořenových, tak z listových řízků položených do destilky... je to dobrá pokusná rostlina... Z řízků jsou také dřív dospělé rostliny než ze semínek...
|
sob 14. črc 2012 11:14:33 |
|
|
Šarik
|
marťan píše: to olaw - díky za tip,ale to by asi bylo nad mé pěstitelské síly...! Navíc jsem se dozvěděl,že můj problém bude někde jinde,a to ve vápencovém podloží (skále),což MR nesnáší.Takže snad nějaké vápencotolerantní tučnice... Tak koukám, že už Vám dobře poradili...souhlasím, že problémem nebude proud vzduchu, na ten jsou většina masožravek zvyklá, ale to vápenité podloží... a zkusila bych to tak jak vám to napsal Václav s tím extra květináčkem s rašelinou... třeba to pomůže ...dejte pak vědět, jestli se chytily... Co se týče výběru rostlin, souhlasím s Jardou, že heliamphora je nádherná věc...ale je to taky pěkně vybíravá a náchylná mrška, mimo to taky dosti drahá na pokus "chytí se - nechytí se"... Zůstala bych určitě u té D. capensis, co jste tam měl...ta je maximálně tolerantní a je to, (nemůžu si pomoct), pěkná a velká rostlina, když se zadaří....klidně si jich dejte do květináčku více rostlin k sobě...líp to vypadá a jim to nevadí....
|
sob 14. črc 2012 11:38:46 |
|
|
marťan
|
to Šarik- díky za info... Včera jsem si přivezl rosnatku-Dionaea muscipula (Hornbach) a dal ji pod zářivky do misky.Celá se rozsvítila,té se asi povede dobře...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
sob 14. črc 2012 12:56:43 |
|
|
radzak
|
marťan píše: to Šarik- díky za info... Včera jsem si přivezl rosnatku-Dionaea muscipula (Hornbach) a dal ji pod zářivky do misky.Celá se rozsvítila,té se asi povede dobře... Dionaea není rosnatka, ale mucholapka
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
sob 14. črc 2012 13:10:59 |
|
|
marťan
|
Radku,díky za upozornění... Připomíná mi naši rosnatku okrouhlolistou,tak proto ta zmýlená...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
sob 14. črc 2012 14:07:20 |
|
|
Romča
Registrován: čtv 05. srp 2010 14:33:44 Příspěvky: 280 Bydliště: Děčín
|
Zdenka píše: Romčo, jestli semena udělá, klidně ti je pošlu. Domluvíme se, když budeš chtít. Jinak já ji mám doma, na jižním okně, přímo u skla. Mám čtyři květní stvoly, tak snad dopadne aspoň jeden Jo, to je přesně ten případ....mám úplně stejné podmínky, jenže když už se jeden nestará, jako tomu bylo na začátku o 20 druhů, ale o o třeba 80 druhů...najednou jsou rostliny z počátku ve stínu lepší péče o ty novější a většinou i hůře pěstovatelné "špeky"....pak to takto dopadá... opomíjejí se rostliny z počátků získavání zkušeností Jinak Zdenko, jsi moc hodná, nabídku pochopitelně rád přijímám....nejdříve tě ovšem čeká cizosprášení (kdysi, když mi vykvetla jsem se také radoval...předčasně...žádná semena se nevytvořila... semeníky nevyzrály a obsah byl jalový)....to jest na jednom stvolu z květu odebrat pyl a přenést na blizny nějakého květu druhé rostliny. Jardo...neboj , z toho stejně nic nebude anebo bude, ale semena nestihnou dozrát...letos mi po krkolomném přezimování v paneláku na jaře vykvetly tři druhy, mnul jsem si ruce jak budu zkoušet opylení a křížení ....stejně se mi to podařilo zbabrat......jedno přílišné podlití a bylo vymalováno, květní stvol od báze uhnil...
|
sob 14. črc 2012 21:13:34 |
|
|
Romča
|
Pár obrázků z minulého týdne, když ještě panovala parna....taková to krásná atmosféra mne vítala na balkóně, když jsem se k večeru vracel z práce a přišel si sem vypít šálek kávy Dusno již pomalu ustupuje přílivu čerstvého chladnějšího vzduchu, na obloze se místy shlukují těžké černé mraky. Všude to okolo špirlic bzučí, kam se podívám sedí na víčku nějaká pestřenka a užívá si sladkého nektaru, který rostlina vylučuje .... odněkud z útrob nějaké pasti se ozývá pištivý zvuk křídel někoho, kdo zapomněl na svou opatrnost a sestoupil ve vidině odměny snadné potravy příliš hluboko ... sem tam přilétne i nějaký ten vzácnější návštěvník, kterého tu často nevídám - brouk zlatohlávek či lumek se svým dlouhým kladélkem, který důkladně prohledává veškeré dutiny bezových kolíků a korkových plátů ..... plnými semeníky obtěžkané stvoly rosnatek a mucholapek se svou délkou a vahou lehce v mírném vánku ohýbají a vyzývají svou zlatavou, osmahlou barvou kališních plátků ke sklizni semen. Mouchy a jiný dvoukřídlý hmyz odpočívají na rozehřátých listech tillandsií - jak jsem jednou brzy ráno zjistil, slouží jim jako nocoviště .... zvenčí ke mně doléhá dunivý zvuk bubnování ... tentokrát to není ani žluna ani datel, to brhlík si razí cestu hlavou dolů přičemž prohlíží veškeré dutiny kmene staré břízy a pátrá po potravě. Jak si tak hovím a kochám se tím vším životem, koutkem oka zahlédnu jakýsi rychlý pohyb, vosa držíc nějakého ováda v kusadlech s ním doslova dopadla z nebe na vedlejší židli ..... ani se nehnu, jak jsem se lekl a jen pozoruji .... obět již byla zřejmě žihadlem paralyzována, nekladla žádný odpor ...vosa mu s nesmírnou lehkostí odoperovala nejdříve křídla, poté končetiny, torzo těla si srovnala v kusadlech aby ji při letu příliš nekladlo odpor a těžkopádně s ním vzlétla. Prohlížím si zbytky po hostině a vyklepávám je pryč za zábradlí, to však nebyl dobrý nápad .... ještě než jsem polknul další doušek kávy, tu byla vosa zpátky....přišla si pro ostatky oběti ....asi se snad dovtípila, že za to mohu já, kdo ji zbytek hostiny uklidil, protože jsem tam v její přítomnosti nemohl dál vydržet.....neustále na mne nalétávala a dožadovala se zbytků hmyzu .... tím pádem bylo po relaxaci....vyklidil jsem "jako rozumnější tvor" prostor a šel se věnovat raději klidnějšímu zalévání orchidejí v bytě ....
|
ned 15. črc 2012 6:33:26 |
|
|
Romča
|
pokračování letní idylky
|
ned 15. črc 2012 6:52:54 |
|
|
Zdenka
|
Romčo, zkusím to, je tam několik rostlinek a každá má stvol. Dám vědět, jestli vykvetou zároveň a opylení se zdaří. Já bláhová myslela, že to bude tak jednoduché jako u Drosery capensis Ještě se mám hodně co učit
|
ned 15. črc 2012 7:36:33 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Romča: to je romantiky v tom balkonovém zátiší Nejvíc mě pobavil popis ulovené kořisti. Vosu porcující ováda jsem měl taky možnost vidět jednou v lese při odpočinku po práci se dřevem. Nejprve oddělila hlavu, ...pak pokračovala dál. Zdá se mi to, nebo T. cacticola vpravo nahoře strká semeníky?
|
ned 15. črc 2012 8:25:58 |
|
|