Autor |
Zpráva |
josef
Registrován: ned 29. dub 2012 14:47:23 Příspěvky: 51 Bydliště: Borek 5
|
Re: Tillandsia ionantha
Romča píše: josef píše: Romča píše: Josefe, něco mi prosim Tě upřesni....tvé příjmení je Krejči, nebo Krejčí.....zkrátka s krátkým " i" na konci či dlouhým "í" ....jinak ti to nedojde. Mám jednu otázku, znáš obec Kraskov? Krejči Josef Borek 5 pošta Golčuv Jenikov 58282 Romčo Kraskov je kousek od Borku stáči to. Josefe stačí...dobře díky. Ta otázka nebyla položena kvůli nějakým dalším pochybnostem, ale protože jsem se svou rodinou v Kraskově před několika dlouhými lety strávil asi nejhezčí dovolenou v životě...moc krásná příroda, ticho...prostě lišky v té chatové oblasti dávaly dobrou noc.. Pošlu jak jsme se domluvili. Romčo,včera dorazili seminka v pořadku.Hned sem je vysel,na tacek potaženou punčochou,na punčochu sem dal seminka,na tacek kapku vody.Budu čekat co to provede,budu tě ovšem informovat.
|
sob 16. čer 2012 18:47:21 |
|
|
Romča
Registrován: čtv 05. srp 2010 14:33:44 Příspěvky: 280 Bydliště: Děčín
|
Dobře , to jsem rád, že vše dorazilo v pořádku. Josefe, doporučuji si přečíst celý příspěvek o výsevu tillandsií ...toto vlákno - viewtopic.php?f=46&t=1918 .... kde jsme se věnovali péči o výsev. Přesto tu základní péči zde shrnu do pár bodů. Já osobně mám v tom podtácku asi 1 - 1,5cm vody, jelikož se ta voda v misce u okna orientovaného na jih rychle odpařuje, tak je potřeba ji pravidelně kontrolovat a případně dolévat. Je dobré zkontrolovat tvrdost používané vody, měla by být co nejměkčí, nejlépe tedy dešťová....voda používaná na porosení rostlin by měla být ohřátá na teplotu okolí, to je důležité!! Péče o čerstvě vysetá semena - 1) každé ráno výsev postřikovačem porosím, ale během letních vysokých teplot je toto potřeba udělat i klidně 3x za den, aby měla semena dostatek vlhkosti ke vzklíčení. Misku mám umístěnou tak aby na ni šlo hodně rozptýleného světla, ale ne přímé slunce bez přistínění, to by se ty mladé rostlinky spálily....!!! 2) nikdy nerosit semenáče kolem poledne, když jsou titěrné rostlinky nejvíce rozehřáté ! 3) na semenáče by měl decentně foukat čerstvý vzduch ..... z toho vyplývá, výsev je potřeba je mít buď u polootevřeného okna, nebo na misku foukat z určité vzdálenosti malým ventilátorem 4) až rostlinky vzklíčí, tak jednou za 14 dní použiji velmi slabý roztok hnojiva do rosení . Když jsou již semenáče větší, snesou i častější takovéto hnojení, ale není to podmínkou. 5) v zimním období je důležité přizpůsobit četnost a množství zálivkové vody okolní teplotě a světelným podmínkám .... v mém případě se noční teplota pohybuje i lehce pod 18 st.C a jelikož uměle nedosvětluji zářivkami a spoléhám se jen na chabé přirozené světlo v zimních měsících, znamená to ubrat na množství zálivkové vody a současně nastavím poněkud častější spínání ventilátoru, který misku ofukuje .... zároveň nerosím každý den, ale jen obden. I tak si zima vždy vyžádá svou oběť a ne všechny malé rostlinky se jara dožijí, a slabší rostlinky zimu prostě nepřežijí ..... zvýšit procento úspěšnosti jistě pomůže umělé dosvětlování přes den, kdy je možnost prodloužit přirozené světlo na celkový osvit 10-12 hodin světla.
|
ned 17. čer 2012 3:48:22 |
|
|
bersekr
Registrován: stř 02. kvě 2012 7:26:43 Příspěvky: 222 Bydliště: Manchester, Lancashire
|
mozem otazku? tie semienka na tej silonke su do tej vody na podtacke ponorene? alebu su len nad tou vodou?
_________________ Na reči ma fascinuje to množstvo výrazov pre veci, ktoré neexistujú. Napríklad pravda, sloboda, spravodlivosť,...
|
ned 17. čer 2012 9:34:32 |
|
|
Romča
|
Ne ne, síťka nesmí být neustále ponořena, jinak řečeno síťka by měla být trvalo nad vodou....samozřejmě když dolejetevodu do podtácku, síť (punčocha) se jakoby přicucne a tillandsie se namočí, ale snažím se tam vložit třeba kus polystyrenu, aby se odlepila a rostliny nebyly ponořeny dlouho.
|
ned 17. čer 2012 9:59:13 |
|
|
bersekr
Registrován: stř 02. kvě 2012 7:26:43 Příspěvky: 222 Bydliště: Manchester, Lancashire
|
ja sa pytam len koli tomu, ze pises, ze tam ma byt dazdova voda, keby sa to tej vody nikdy nedotykalo, tak nevidim vyznam pouzitia dazdovej vody, ale ked sa to sem tam namoci, tak vyznam samozrejme chapem. dik za odpoved
_________________ Na reči ma fascinuje to množstvo výrazov pre veci, ktoré neexistujú. Napríklad pravda, sloboda, spravodlivosť,...
|
ned 17. čer 2012 10:14:40 |
|
|
Romča
|
Ono, nejsem si úplně jistý, ale myslím když budete do té podmisky dolévat dejme tomu extrémně tvrdou vodu, asi to při tom odparu na rostliny nebude mít velký vliv, zřejmě většina solí zůstane usazena na kajích toho podtácu .... ale já vycházím spíše z toho, že proč rozlišovat při zálivce dva druhy vody....prostě používám jednu měkkou (destilku)... protože nemám k dispozici kvalitní dešťovku, bohužel ...
|
ned 17. čer 2012 10:42:58 |
|
|
bersekr
|
no ved prave o to ide, ze ked sa ta voda odparuje, tak je vlastne destilovana, preto mi prislo zbytocne koli odparovaniu tam davat destilovanu, predsa to len nieco stoji. ja tiez nemam pristup k dazdovej vode, ale do destilovanej sa mi nechce ist. pouzivam zvodovodu
|
ned 17. čer 2012 12:17:45 |
|
|
Zdenka
|
bersekr píše: no ved prave o to ide, ze ked sa ta voda odparuje, tak je vlastne destilovana, preto mi prislo zbytocne koli odparovaniu tam davat destilovanu, predsa to len nieco stoji. ja tiez nemam pristup k dazdovej vode, ale do destilovanej sa mi nechce ist. pouzivam zvodovodu Ale občas porosit taky potřebují ne?
|
ned 17. čer 2012 13:11:19 |
|
|
bersekr
|
jasne, potrebuju, tak z ekonomickeho hladiska destilovana na rosenie, na odparovanie klasicka
|
ned 17. čer 2012 15:21:01 |
|
|
josef
Registrován: ned 29. dub 2012 14:47:23 Příspěvky: 51 Bydliště: Borek 5
|
Příloha:
Tillandsia_1.jpg [ 59.33 KiB | Zobrazeno 3720 krát ]
Příloha:
Tillandsia_3.jpg [ 42.87 KiB | Zobrazeno 3723 krát ]
Dobry den. Nezna někdo adresu na Firmu Doetteer Pflanzen ve Freibergu Tuto fotku jsem si zapujčil jestli někdo nezna šefa teto firmi. Na teto fotce je šef distribuce firmy Doetterer. Je to nějvětši prodejce tillandsii,a snad i pěstitel tyto fotky jseu jeho,aby si někdo nemislel že sem si je přivlastnil.Děkuji za pomoc moc moc děkuji.
Přílohy:
Tillandsia_2.jpg [ 54.74 KiB | Zobrazeno 3720 krát ]
|
úte 19. čer 2012 17:41:02 |
|
|