Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pon 25. lis 2024 8:49:57

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Další
 Masožravé rostliny 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Masožravé rostliny
to Romča-díky za pěknou exkurzi,po ránu mi to sedlo... :!: :P

sob 12. kvě 2012 6:40:08
Profil Zobrazit autorovy stránky

marťan díky... a co teprve Vaše fotky ....hotové skvosty a balzám pro duši .... blahopřeji k velmi vydařené domácí skalce s vodopádem, vážně jsem byl to relističností biotopu nadšen, nejprve jsem myslel , že se dívám na fotky z přírody, než jsem pochopil... :mrgreen: ;)

sob 12. kvě 2012 7:06:02

Romčo díky... :oops: :P
Masožravky jsou pro mne velká neznámá(kromě rosnatky okrouhlolisté),i když nějaké mám na oknech s orchidejemi a všichni je chodí krmit... :mrgreen:

sob 12. kvě 2012 8:02:14

Romčo,máš krásné r. ,jen nevím, kam se to všecho může vejít do bytu.Já jsem koupila na radu Papia 1 r.Drosera capensis,a i když o nich nevím vůbec nic tak jsem již oddělila 3 mladé a ona chuděra i kvete,a velice dobře lapá i masařky,je to můj zázrak .A ještě jednu ,asi primitivní otázku.Vloni kvetla bíle a letos je růžová,nechápu to.

sob 12. kvě 2012 8:08:13

Romča píše:
budu doufat, že mají Admini dobrou náladu a nevyloučí mne dnes z fóra .... :roll:

Romčo, máš pěkné masožravky,mě jdou tučnice, Jarda je viděl a pochválil,ale chybí mi do sbírky s červeným květem. Drosery jsem měla ve skleníku, kde bylo vlhko,polostín a moc se jim to nelíbilo, začaly černat špičky,takže na panelák slušné a velice dobré :lol: :lol: :lol: :lol: Věra

sob 12. kvě 2012 16:32:11

Ještě jsem chtěla poprosit o radu u Utrcularií´, ty chtějí taky teploty 10st v zimě a jak je to s vlhkem? Hodně? Jedině ještě mám malé akvarium a to přizpůsobit ve skleníku na vlhkost,jinak v zimě tam je ta 50%, díky Věra¨

Mimochodem krásná je U.bisquamata.....

sob 12. kvě 2012 18:39:06

Všem díky, jsem rád že se líbí, jako mně.
Věro, většina bublinatek uvítá přes zimu i klidně razantnější pokles teplot oproti letním podmínkám pro indukci květů(mimo těch tropických druhů z nížin), ale se zavodněním substrátu se to nesmí přehánět, vzdušná vlhkost by měla být ale celoročně vysoká.
A ještě taková zvláštnost, ty zelené orgány, co jsou nad půdou, nejsou kupodivu pravé listy, jsou to jen jakési asimilační prýty, a zrovna tak ty, které byly dosud ukryté v půdě a byly opatřené pastmi, tak když se náhle vystaví osvitu, se změní z hnědé barvy na zelenou ,aby mohly asimilovat . Jsou to zkrátka velmi přizpůsobivé rostlinky a zdatní lovci zooplanktonu žijícího v půdě . Některé druhy z vysokých poloh žijí celoročně z mlžných lesích, ty je velmi těžké upěstovat bez nějakého chlazeného klimatronu. Další druh žije v symbióze s bromeliemi, využívá k růstu prýtů s pastmi jejich růžic zaplněných dešťovou vodou. Pak se není čemu divit, že mnohé druhy lze jen obtížně přivést ke květům, vyžadují velmi specifické podmínky. Já momentálně již delší dobu pěstuji Utricularia tricolor, U.calicifida, U.dichotoma......kdysi jsem měl více druhů, ale zašly mi, rovněž i bisquamata. V jejich množení je zajímavý jeden faktor, jakmile se rozrostou tak, že obsadí veškerou přidělenou plochu, začnou vysílat pátravé prýty po dalším místu, pokud nenajdou tak občas právě v tuto dobu zakvetou- ale musí mít většinou zároveň i jistou změnu tepelných podmínek, občas se však stane , že v tomto stadiu právě zajdou. Proto se doporučuje při zaplnění prostoru, větší část jednoduše protrhat, opět tak chytí jakýsi druhý dech a rozrostou se.
Co se týče té červenokvěté tučnice , tak jde zřejmě o druh Pinguicula laueana, která má krásně makově červené květy, bohužel tu nevlastním, tak se nemohu podělit o zkušenosti s pěstováním.
Marto...Drosera capensis, naboli rosnatka kapská se vyskytuje ve dvou barevných mutacích, co se týče květů....přesně jak uvádíš- bělokvětá a růžovokvětá forma, ale odlišují se i zbarvením listů- ta bělokvětá se mi na slunci nikdy nezčervenala, jako ta druhá. Rovněž není možná barvozměna, jsou to dvě variety, které jsou stálé....je možné, že ti dospělá rostlinka odešla, ale po určité době znovu obraší ze zbytků kořenů co zbyly v půdě, ale nedokážou kvést každý rok jinak, o tom jsem ještě neslyšel.
:mrgreen:

pon 14. kvě 2012 14:55:16
Moderátor

Romčo, to cestování bublinatek mohu jen potvrdit.
Ta moje pátrá jako zběsilá a hledá tu bromelii, se kterou by měla být v symbióze. Naštěstí to není nutnost.
Kvete opravdu díky poklesu teploty a to až na pět stupňů. Tedy bylo to tak u mě. Ještě jsem kvůli pátracím prýtům nemohl pozorovat pasti, protože bych ji musel celou oškubat. :lol: :lol: :lol:

pon 14. kvě 2012 17:04:24

Jardo.....jeden pěstitel masožravek vymyslel jednoduchý postup pěstování bublinatek, aby mohl vidět jejich podzemnní pasti-měchýřky. Jednoduše pěstuje tyto rostliny v odřízlých petkách od pití, nádoby jsou ale od úrovně povrchu substrátu až po dno obalené něčím neprůhledným....no a když chce vidět ty pasti , tak jen odlepí ten obal...vždy je nějaký lapací měchýřek poblíž okraje obalu :mrgreen:

úte 15. kvě 2012 13:02:32
Moderátor

Ony se rády lepí i na dno květináče, tak by asi nebyl problém nějakou vidět. Horší je to nyní rostlinu přes všechny ty pátrací švihadla zvednout. :lol: :lol: :lol: :lol:

úte 15. kvě 2012 19:52:47
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Další