Autor |
Zpráva |
Šarik
|
Re: Masožravé rostliny
|
pon 07. kvě 2012 19:25:27 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
začíná mi rozkvétat jedna rosnatka s krásnými hvězdicovitými květy. Fotka rostliny se mi opravdu nepovedla, to se teda stydím , ale ten květ je krásný
Přílohy:
DSCN7228.JPG [ 113.56 KiB | Zobrazeno 3306 krát ]
DSCN7227.JPG [ 106.71 KiB | Zobrazeno 3306 krát ]
|
čtv 10. kvě 2012 21:44:24 |
|
|
Romča
Registrován: čtv 05. srp 2010 14:33:44 Příspěvky: 280 Bydliště: Děčín
|
EvaJ píše: začíná mi rozkvétat jedna rosnatka s krásnými hvězdicovitými květy. Fotka rostliny se mi opravdu nepovedla, to se teda stydím , ale ten květ je krásný Teda Evo, všechna čest... ...já jsem na takovýto okamžik čekal 4 roky a tobě jsem jí dal , jestli se nepletu vloni....jójo zlaté zelené české ručičky... a rozhodně ji máš teda krásně probarvenou, u mne jsou listy stále více méně zelené. Prý existuje ještě jedna varianta s bílými květy a ta je údajně samosprašná, tato červená je bohužel cizosprašná.
|
pát 11. kvě 2012 4:19:48 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Romčo, díky. Musím se přiznat, že se jim nijak zvlášť nevěnuji, jen doplňuji vodu. Jsou ve skleníku těsně u skla na východní straně.
|
pát 11. kvě 2012 8:10:31 |
|
|
Zdenka
|
Máte moc krásné rostliny. Já mám jen to co upěstuju v paneláku, ale radost mi udělala mucholapka, přečkala zimu a už má nové funkční pasti, tak už věřím, že bude v pohodě. Ty červené kvítky jsou fakt pěkné.
|
pát 11. kvě 2012 16:31:21 |
|
|
olaw
Moderátor
|
EvaJ píše: začíná mi rozkvétat jedna rosnatka s krásnými hvězdicovitými květy. Fotka rostliny se mi opravdu nepovedla, to se teda stydím , ale ten květ je krásný Evo, ta je parádní, však jsem ti ji komentoval, když jsme u tebe byli. Já mám právě Romčo tu bělokvětou formu a ano, semeníky utvořila, ale ze semen vůbec nic nevyrostlo. Teď mi ještě k tomu bohužel mateční rostlina zašla, ale udělala asi tři mladé rostlinky a tak doufám, že ty brzy narostou do optimální a květuschopné velikosti.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
pát 11. kvě 2012 20:10:23 |
|
|
Romča
|
Jardo, ani jsem to nikdy nezkoušel, zaprvé tu bělokvětou formu nevlastním, ale ani tu druhou variantu jsem nezkoušel opylit... upřímně, ani nevím, jestli by nebylo zapotřebí dvou kvetoucích nepříbuzných rostlin najednou, místo zkusit opylit dva různé květy jednoho květenství?Navíc, jak jsem psal Evě, tyto rosnatky se velice dobře množí listovými řízky, či z vlastních kořenů, takže víceméně netřeba cizosprašného opylování , leda pro vlastní zkušenost a pozorován, či získání odlišného genetického materiálu. Jeden čas se mělo vzato, že většina rostlin u paěstitelů v kultuře defacto pochází ze stejných odnoží, čili nerozrůzněného genetického materiálu, což někteří odborníci oprávněne kritizovaly, protože pěstitelé mezi sebou šířily vlastně stejné kopie týchž původních rostlin, a vymizela druhová genetická základna, či spíše variabilita kódu, což je velký problém, protože 90% procent populace těchto rosnatek se je obsaženo mezi pěstiteli v kultuře, a zbylých 10% připadá na rostliny v přírodě, kde jim kvapem ubývá přirozený biotop.
|
pát 11. kvě 2012 21:04:26 |
|
|
Romča
|
Zdenka píše: Máte moc krásné rostliny. Já mám jen to co upěstuju v paneláku, ale radost mi udělala mucholapka, přečkala zimu a už má nové funkční pasti, tak už věřím, že bude v pohodě. Ty červené kvítky jsou fakt pěkné. Zdenko ... já ale také bydlím v paneláku , masožravky byly první exotické rostliny s kterými jsem začínal sbírat zkušenosti, byl to takový odrazový můstek .....jedna mucholapka (také jsem ji hned první zimu zahubil ), jedna špirlička a nějaké tři běžněji pěstované rosnatky....to byl rok 2007...no a dnes pěstuji odhadem kolem 70druhů masožravek, 25druhů tillandsií, 5 druhů Neoregelií, a asi 25 druhů orchidejí....a mnoho dalšího ...zkrátka to už vypadá na celoživotní vášeň a stále bydlím v paneláku Nevím, jak by to se mnou dopadlo, kdybych žil v baráčku a měl k dispozici skleník či ZZ....asi bych se z toho zbláznil Eva píše: Romčo, díky. Musím se přiznat, že se jim nijak zvlášť nevěnuji, jen doplňuji vodu. Jsou ve skleníku těsně u skla na východní straně. Evo...a o tom to někdy je...nechat tu kytku si žít tak nějak jaksi po svém ...a ona nás občas pak sama překvapí, co dokáže, ale co Tobě budu vyprávět, ty to znáš lépe než já
|
sob 12. kvě 2012 4:06:42 |
|
|
Romča
|
ještě snad Admini dovolí menší pokračování
|
sob 12. kvě 2012 5:15:07 |
|
|
Romča
|
budu doufat, že mají Admini dobrou náladu a nevyloučí mne dnes z fóra ....
Přílohy:
Poznámka: můj oblíbený květináč .... pět druhů rosnatek žíjících si pěkně pospolu, přestože pochází z různých končin světa....pssst, ale neříkejte jim to ... odstín červeně nádherně zbarvených listů má na svědomí barvivo droserin specifické pro tuto čeleď
P5093796.jpg [ 132.3 KiB | Zobrazeno 3238 krát ]
Poznámka: ....zázrak z australské krajiny a zároveň nejvyšší druh (momentálně 13,5cm) coby představitel tzv. "trpasličích" rosnatek z sekce Lamprolepis
P5093788.jpg [ 117.84 KiB | Zobrazeno 3238 krát ]
|
sob 12. kvě 2012 5:29:18 |
|
|