Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 9:29:40

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 Fotografování na výstavách 
Autor Zpráva

Příspěvek Fotografování na výstavách
Přeji hezký den.
Během letošního jara jsem navštívil tři výstavy orchidejí - Fata Morgana v Praze, Orchidejový víkend na Mendelově univerzitě v Brně a výstavu v Českých Budějovicích. Všude jsem pilně fotil, fotky postupně zpracovávám a rád bych se těmi nejlepšími pochlubil. Chvála mě potěší (koho by nepotěšila), kritika je vítána, za připomínky k určení budu velmi vděčný.
Fotografování na výstavách má své specifické problémy a mám s ním již dost velké zkušenosti (sice z oboru mineralogie, ale ty problémy jsou většinou stejné). Bude-li zájem, rád tyto zkušenosti předám dále. A pokud se do této diskuse připojí i další uživatelé se svými top fotkami z výstav a zkušenostmi z fotografování na výstavách, bude toto téma určitě užitečné.
Pro začátek přidám 4 fotečky:
Oerstedella centradenia - fotografováno v Praze ve Fata Morganě
Sarcochilus fitzgeraldii - fotografováno v Brně na Mendelově univerzitě
Sarcochilus hartmannii - fotografováno v Brně na Mendelově univerzitě
Zygopetalum (hybrid?) - fotografováno v Českých Budějovicích
Lukáš Křesina

Přílohy:
Oerstedella_centradenia_12-0994-web.jpg
Oerstedella_centradenia_12-0994-web.jpg [ 175.57 KiB | Zobrazeno 7529 krát ]
Sarcochilus_fitzgeraldii_12-1038-web.jpg
Sarcochilus_fitzgeraldii_12-1038-web.jpg [ 185.35 KiB | Zobrazeno 7529 krát ]
Sarcochilus_hartmannii_12-1035-web.jpg
Sarcochilus_hartmannii_12-1035-web.jpg [ 197.98 KiB | Zobrazeno 7529 krát ]
Zygopetalum_hybrid_12-1263-A-web.jpg
Zygopetalum_hybrid_12-1263-A-web.jpg [ 192.88 KiB | Zobrazeno 7529 krát ]
čtv 19. dub 2012 13:23:22

Příspěvek Re: Fotografování na výstavách
Ahoj Lukáši,
vím,jak se to na takových akcích blbě fotí... :roll:
Ode mne máš palec nahoru,super... :!: :P

čtv 19. dub 2012 15:32:00
Profil Zobrazit autorovy stránky
Administrátor

Hlavně v Drážďanech. Tam je focení úplně za trest. Ale Budapešť se myslím co se světla týká celkem povedla. Svědčí o tom (aspoň myslím) množství fotek co jsem dával do galerie ;)
Každopádně souhlasím s tím, že focení na výstavách je kategorií dosti obtížnou ;)
Hezký den
Pavel

čtv 19. dub 2012 18:16:04

Když odborník na focení řekne super,tak antitalent na focení ríká super,super

čtv 19. dub 2012 20:06:04

moc pěkné fotky. Přidám pár fotek z Drážďan - od fotografa začátečníka ;)

Přílohy:
DSCN6590-001.JPG
DSCN6590-001.JPG [ 84.29 KiB | Zobrazeno 7421 krát ]
DSCN6597-001.JPG
DSCN6597-001.JPG [ 82.23 KiB | Zobrazeno 7421 krát ]
DSCN6664-001.JPG
DSCN6664-001.JPG [ 61.23 KiB | Zobrazeno 7421 krát ]
DSCN6680-001.JPG
DSCN6680-001.JPG [ 66.44 KiB | Zobrazeno 7421 krát ]
pát 20. dub 2012 9:26:21
Profil ICQ

lukas.kresina píše:
Přeji hezký den.
Během letošního jara jsem navštívil tři výstavy orchidejí - Fata Morgana v Praze, Orchidejový víkend na Mendelově univerzitě v Brně a výstavu v Českých Budějovicích. Všude jsem pilně fotil, fotky postupně zpracovávám a rád bych se těmi nejlepšími pochlubil. Chvála mě potěší (koho by nepotěšila), kritika je vítána, za připomínky k určení budu velmi vděčný.
Fotografování na výstavách má své specifické problémy a mám s ním již dost velké zkušenosti (sice z oboru mineralogie, ale ty problémy jsou většinou stejné). Bude-li zájem, rád tyto zkušenosti předám dále. A pokud se do této diskuse připojí i další uživatelé se svými top fotkami z výstav a zkušenostmi z fotografování na výstavách, bude toto téma určitě užitečné.
Lukáš Křesina

Je dobré, že uvádíte názvy rostlin. Bezejmenné fotky (hlavně) neznámých druhů jsou k ničemu.

pát 20. dub 2012 12:25:08

Přeji hezký den.
Díky všem za zastavení a odpovědi.
A malá poznámka. Když jsem tu poprvé objevil, marťan mě hned vyzval, abych mu tykal, ve webových diskusích je to běžný zvyk. Prosím proto každého, pokud Vám to nebude vysloveně vadit, tykejte mi.
Radzak: Přesně tak. Snažím se vždy vědět, co jsem vyfotil. A prosím i ostatní, kteří do této diskuse přispějí, pokud můžete, uvádějte názvy rostlin. A pokud zde budou nějaké fotografie neurčené a budete vědět, co to je, napište.
Eva J.: Ty fotky mi přijdou trochu nostré. Díval jsem se na Tvou galerii na Picasawebu, tam je máš krásně ostré, zřejmě se rozostřily při zmenšování či ukládání na web. Při zmenšování fotek na web je třeba je pak ještě doostřit, převzorkováním se vždy rozostří. Dobré je také při zmenšování z velkých rozměrů postupovat na několik etap, např. v prvním kroku zmenšit na výšku 1600 pixelů, doostřit, zmenšit na konečnou výšku 800 pixelů (což je tady limit) a znova doostřit. A vůbec nejhorší je dávat do diskusních fór fotku nezmenšenou, ať si s tím web poradí. Poradí si, ale fotka pak většinou dopadne strašně.
U těch Tvých fotek je to dost škoda. Snad jen to Cymbidium mi přijde trochu slabší, ale ty zbývající tři (Lycaste, Masdevallia i ta poslední, kterou ani neznám) jsou vyfocené velmi dobře, vůbec ne začátečnicky. U té poslední bych zkusil udělat ještě výřez, jen tu spodní část s pahlízami a dvěma dolními květy. Horní květ a vše nad ním bych odřízl. Máš totiž zcela správně zaostřeno na spodní květ a ten by proto měl být ústředním motivem fotky. Takhle je to kompozičně trochu chaotické. Když to šikovně ořízneš, budeš se možná sama divit, jak krásně umíš fotit.
Přeji hezký víkend a po neděli už začnu sepisovat ty slíbené praktické zkušenosti.
Lukáš Křesina

pát 20. dub 2012 14:39:45

Lukáši, každé rady si vážím, děkuji.

přidávám názvy:
1) Lycaste
2) Cymbidium lowianum
3) Masdevallia macrura
4) Bifrenaria harisoniae

a tu poslední jsem zkusila oříznout podle rady

Přílohy:
DSCN6680-002.JPG
DSCN6680-002.JPG [ 71.8 KiB | Zobrazeno 7346 krát ]
pát 20. dub 2012 17:02:23
Profil ICQ

lukas.kresina píše:
Přeji hezký den.
Lukáš Křesina

Lukáši, nejsem žádný fotograf,tak se nechci vtahovat do diskuse,ale ta Oerstedela byla světlejší, ty růžové barvy se těžko fotí,a by se chytil odstín....jinak moc pěkné..snad se k tomu dopracuji a bude více času....Věra

sob 21. dub 2012 17:37:43

Dobrý den.
Omlouvám se za trochu opožděnou reakci na předchozí příspěvky, přes víkend jsem se nedostal na web.
EvaJ: Ta oříznutá fotka vypadá o moc líp. A když se podíváš do Fotovlákna, zrovna o tomhle tam teď Marťan hodně psal.
Věra: Do diskuse se klidně míchej, já zas nejsem žádný orchidejář a taky se míchám :mrgreen: Je to přesně tak, jak píšeš. Oerstedella byla asi v reálu světlejší a ta růžová se fakt blbě fotí... A právě proto jsem to potáhl trochu do podexpozice. Jevilo se mi to jako menší zlo, než tam mít přepaly nebo dostat nekontrastní fotku, u které se ztrácejí detaily na květu.
Mírné podexponování fotek květin je běžná praxe již od dob klasické fotografie a jeho cílem vždy bylo získat sytější barvy. Jsou v podstatě dva důvody, proč je to občas potřeba. První spočívá v tom, že povrch rostlin je vždy lesklý, protože je pokrytý jakýmisi voskovitými látkami, ale o tom asi víš víc než já. A ten lesk občas dělá problémy. Ten druhý důvod je v tom, že žádné digitální zařízení - ani monitor, ani snímač fotoaparátu (a ani tiskárna, i když ta tvoří barvy jinak) - není schopno zobrazit celý rozsah barev, který vidí lidské oko. Rozsah barevných odstínů, které je možno zachytit a zobrazit, se označuje jako gamut a je dán trojúhelníkem, jehož vrcholy jsou určeny zobrazením "čistých" barev odpovídajících jednotlivým barevným kanálům - červenému, zelenému a modrému. A právě květy rostlin bývají velmi často již mimo tento gamut a jejich absolutně věrné zobrazení proto není technicky možné. Fotograf musí vždy volit kompromis mezi realitou a svými technickými možnostmi a vždy je přitom něco za něco. Každý si ten kompromis uzavře jinak a tutéž věc proto vyfotí jinak než druhý. A právě to je na fotografování to krásné.
Lukáš Křesina

pon 23. dub 2012 9:36:07
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další