Světlo.
Nechci psát žádné obecné pravdy,opět napíšu a ukážu,jak to dělám já...
Když řekne fotograf druhému,že mu "světlo nepřálo" ,nemá na mysli,že nesvítilo sluníčko,ale naopak-že svítilo MOC...
Přímé slunce je pro fotku jed,dělá ostré kontrasty a obraz je plochý.Příjemné slunce je v zimě,ráno a navečer.
Výborné světlo je rozptýlené venkovní-např. na vnitřním okenním parapetu ve dne-krásně prokresluje...
Já používám většinou světlo umělé,abych na něm nebyl závislý a mohl fotit kdy chci.Dva dnešní příklady jsem fotil před chvílí,venku je tma,jak v ranci- a navíc jsou stažené žaluzie...
Jediným zdrojem světla byly dvě 18-ti W zářivky na okenním výklenku.
Fotka phragmipedia má mírně "přepálené" (přesvětlené ) petaly, do alba bych ji takhle nedal a zkusil bych jinou polohu foťáku,nebo květu.
Expozice ( EV) je mírně stažená - cca o 0,7 EV.Jinak jsem v PC s fotkama nic nedělal,jen zmenšil a doostřil...
Při focení květin mám většinou hlavní světlo nahoře (zářivka,lustr)-imituje to přírodní osvětlení sluncem- a pomocné světlo z boku (zespodu) podle potřeby (přenosná lampa).
Samozřejmostí je použití stativu, a vyvážení bílé,popř nastavení bílé podle druhu osvětlení (zářivka,žárovka)
Takže - budiž "DOBRÉ SVĚTLO
"...