Jsem rád,že se Vaše foto-ledy pohnuly tím správným směrem,na fotkách to určitě brzy poznáte...
Takže ISO-je vlastně citlivost čipu vůči světlu.Platilo to už i pro celuloid,ale dneska to dostává novou dimenzi...
Na většině foťáků se dá ISO nastavit v menu,hodnoty se pohybují od cca 50 do plus mínus tisíců až desetitisíců.Přitom platí,že čím nižší ISO,tím je i nižší citlivost čipu vůči světlu,tudíž je zapotřebí delší expoziční čas.Pokud hodnotu ISO zvyšujeme,zvyšuje se citlivost čipu a snižuje se doba expozice (předpokládáme,že clona zůstává stále stejná).
Takže v kostele,v divadle,na koncertě,na výstavě-všude,kde nemám k dispozici stativ,mohu zkrátit dobu expozice (expoziční čas) zvýšením ISO (zkuste si to...!:)
Vypadá to na první pohled,jako malý zázrak,ovšem každá výhoda má svou nevýhodu,a tady je to ŠUM...
Čím vyšší ISO,tím více šumu na fotkách (šum jsou barevný zrníčka,hlavně na jednolitých plochách,který skoro nejdou z fotky odstranit).Existují sice programy na odšumování,ale ty degradují kresbu v detailech.
Ještě platí jedna nepříjemnost-čím menší je čip (kompakty,mobily),tím více při zvyšování ISO šumí...
(Když jsem fotil kompaktem,dával jsem vždycky ISO na nejnižší hodnotu...
)
U zrcadlovek je čip podstatně větší,a úroveň šumu se stále zlepšuje (určitě se zlepšuje i u kompaktů). Není problém fotit na ISO 3200 (i více) a šum je stále přijatelný.
Takže - na stativu nastavte VŽDYCKY ISO na nejnižší hodnotu.Tady nám totiž delší čas nevadí a šum bude minimální.A pokud fotíte z ruky,je třeba to vyzkoušet-u každého foťáku to bude jiné...