Autor |
Zpráva |
Věra
|
Re: Vitrína
Kyro , má to poupata až to rozkvete pošlu, je to první kvetení....Věra
|
pát 01. črc 2011 6:04:28 |
|
|
Věra
|
Posílám fotku mé zamlžené vitríny,,,,nové Braguestris Melmi (P.braceana x P.eguestris)si v něm nádherně lebedí.....Věra Příloha:
P1000344.jpg [ 84.29 KiB | Zobrazeno 6022 krát ]
a také mi v ní roste houba, mám ji tam nechat? Příloha:
P1000347.jpg [ 113.87 KiB | Zobrazeno 6022 krát ]
|
ned 31. črc 2011 15:31:58 |
|
|
Věra
|
Taky hlásím,že jsem v pátek spadla do vitríny,ale pořezala jsem si jen levou ruku, šlápla jsem do střevíčníků,které jsem měla dole a ještě že jsem byla ducha přítomná a šlápla na parkety, kdybych šlápla do keramzitu, tak jsem se svezla a pořezala asi i celá,tak zítra jedu pro sklo....a hned klesla vzdušná vlhkost na 60%.....Věra
|
ned 07. srp 2011 18:51:45 |
|
|
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Ježiš Věrko, jak se ti to povedlo? Ty jí máš hned na zemi? Hlavně, že sis moc neublížila
|
ned 07. srp 2011 18:54:34 |
|
|
Věra
|
Kajmi , ne mám ji na skříňce a u té skříňky mám jen pár střevíců, aby na ně nesvítilo slunce,jak jsem vytahovala orchideje z vitríny,tak jsem do střevíců šlápla(ty jsou ok)a pěkně jsem se o vtrínu opřela,sklo prasklo a tím že jsem pevně stála na parketách,tak jsem se tolik nepořezala...prostě smůla i štěstí najednou....
|
ned 07. srp 2011 19:02:29 |
|
|
patejl
Registrován: ned 22. led 2012 14:52:12 Příspěvky: 45 Bydliště: Most, ale brnak jak poleno
|
Nekde sem tu zahlidl neco o tlumivkach a predradnicich. Pouzil jsem zarivky v paru a predradniky jsem koupil tady (doufam ze muzu) http://www.tyris.cz/index.php/predradniky.htmlDa se sehnat i levnejsi treba tady. http://www.svitidla-osvetleni.biz/trafa ... anlux.htmlMa to oproti tlumivkam podstatnou vyhodu v tom ze tlumivka zere cca 47% proudu na prikon zarivky. Predradnik zere 5%, tip padem i min topi. Pokud pominu udavanou vyhodu delsi vydrze zarivky, to jsem nepocital ani nesledoval, tak se ten predradnik zaplati na spotrebe. Mne to zhruba vychazi ze se mne ty predradniky za rok zaplati. Nejlevnejsi varianta je koupit cinskou usporku a predradnik si vykuchat. Ale je to pracne a nespolehlive. Jeste jsem nasel tohle... svetelnej tok to ma jak 30 zarivek, ale trosku vic to zere... http://www.growexpert.cz/index.php?call ... shp&idk=17sice to uz nepatri ke svetlu ale nadchlo mne to... http://www.growexpert.cz/index.php?call ... zsm&idk=35
|
čtv 26. led 2012 18:37:46 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Ano, elektronické předřadníky pro zářivky už nestojí tolik, na trhu jich je dost. Před lety jsem je kupoval za 800kč. Pro vitríny je to opravdu menší emisí tepla velmi vhodné. Mám je ale i ve skleníku. Ůčinnost je přece jen lepší. 6ivotnost trubic také, tím spíš drahých. Ovšem s uváděním rozdílu ztrát na tlumivce bych byl opatrný. Rozdíl v celkové spotřebě neznamená vždy přímo tepelnou ztrátu. Nenažrané tlumivky sice zvedají celkovou spotřebu, hodně protopí, ale také víc tlačí do trubic. Ty pak svítí víc a dřív odejdou. Uváděné hodnoty spotřeby u elektronických předřadníků bývají zhruba správné. U běžných tlumivek to těch hodnot moc není. Tyhle věci mám změřené. Jen tak například. 120cm trubice s elektronickým předřadníkem- 36W s přijatelnou tlumivkou- 43W se špatnou značně víc. Deklarované ztráty pro 120cm trubici jsou u elektronického předřadníku 4W, u běžné tlumivky 8W. U toho kompletu sodíkové výbojky mne překvapuje cena. Kupuju pro výbojky výhradně běžné tlumivky. Elektronické předřadníky bývali šíleně drahé. Jestli tedy zlevnili, nebo je to levný šmejt? Mám teď objednané dvě výbojky s normálními tlumivkami.
|
čtv 26. led 2012 19:26:26 |
|
|
patejl
Registrován: ned 22. led 2012 14:52:12 Příspěvky: 45 Bydliště: Most, ale brnak jak poleno
|
Priznavam ze ty ztraty na tlumivce byly u strych tlumivek co jsem doma susil, pravdepodobne jeste z Jednoty. Vybojky jsem jeste nezkousel, asi bych je neuchladil. Prvni pokusy chlazeni s Peltierem byly zalostne. Peltier naprazdno mel na studene strane skoro namrazu ale po pridelani chladice s vetrakem dokazal stahnout teplotu ve vitrine pouze o 3 stupne pres den. V noci jsem nevidel zadne zlepseni. Ale byl to jen prvni pokus se starymi box chladici a vetracky na procesor. Objednal sem tento kousek na teplou stranu Peltiera. http://www.czc.cz/coolermaster-vortex-p ... q-first=18Bude chladit teplou stranu clanku a foukat ven z vitriny. Tento kousek bude ve vitrine, na studene strane Peltiera foukat studeny vzduch. http://www.czc.cz/arctic-cooling-freeze ... fvgedn4q77Popripade mam volny prostor cca 80*30*20 rezervovany pro tyto ucely v horni casti vitriny, ktery bych vylepil EPS a chladil a odtud potom foukal studeny vzduch dovnitr. Fotky a detaily dodam... ... az mne prestanou bolet zuby
|
pon 30. led 2012 14:21:42 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Ten druhý obrázek vypadá snad i jako část tepelného čerpadla. Nevím, jestli je výhodnější složité chlazení, nebo dát světlo vně vitríny. Jistě tím bude ůbytek světla přes stěnu. Pokud se dá ten kousek s velkou propustností, tak tyhle ztráty nemusí být zásadní. Velká část tepelné emise zůstane venku. Proniklé světlo způsobí také zahřívání, ale ne tolik. Nikdy jsem tohle nedělal, měl jsem světla vždy uvnitř. Vím ale, že u většího množství rostlin, při kvalitním svícení je to relevantní . Z velké části platí, že zpotřebovaný příkon se rovná množství tepla. Vhodnou volbou tlumivek lze trochu tohle zmírnit. Vidím , že svítíte aktivně, správně. Je to hodně o těch Watech, směrování světla (reflektorech), vzdálenosti.....
|
pon 30. led 2012 19:11:20 |
|
|
patejl
|
ted mam 6m zarivek s predradnikama ve strope. Oddelene plexisklem od vnitrku skleniku. Ve skleniku stale pretopeno, 29 stupnu. Se soucasnym zapojenim Peltiera mam 26-27. Puvodne jsem tam chtel davat staniol, alobal ted nevim jakej je v tom rozdil ale to bily lamino je leskly a odrazi svetlo pekne. Prikladam fotku z pocatku stavby. Příloha:
PICT0005.JPG [ 89.91 KiB | Zobrazeno 5552 krát ]
p.s. stavel sem to skoro 5 let. to sem takovej jenom ja nebo je to u vsech chlapu stejny ?
|
úte 31. led 2012 0:09:34 |
|
|