Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 9:55:03

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Kroužkovitost orchidejí 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Kroužkovitost orchidejí
EvaJ píše:
Věro, nemůžeš psát, že ti nikdo neporadí. Pokud vím, je poměrně hodně lidí, kteří se ti snažíii poradit v různých problémech. Teď nemluvím o této Vandě, tam ti já poradit nedokážu. Ale především by ses měla zastavit a hodně dlouze popřemýšlet, jaké orchideje se ti líbí, jaké ti bude tolerovat rodina a na jaké máš podmínky. Např. máš vitrínu. několikrát jsi ji předělávala, ale nemůžeš ji celodenně osvětlovat. V tom případě, je to v podstatě trápení tebe i rostlin. Pokud jim nemůžeš dát světlo, prostě neporostou, natož, aby kvetly. Já bych vitrínu zrušila nebo použila na něco jiného.
Někdy dostaneš několik rozporuplných rad a nevíš, kterou použít. Nemůžeš pak původci rady napsat, že zrovna jeho rada nebyla ta pravá. Ty jsi zodpovědná za tvoje rostliny a na tobě je konečné rozhodnutí, jakou cestou půjdeš. A nemůžeš ten postup po týdnu měnit, protože se nic nestalo. Prostě si to musíš řádně rozmyslet, napsat třeba na papír do sloupků pro a proti a podle toho se ty musíš rozhodnout, jaký postup zvolíš a z té cesty neuhnout, případně ji korigovat, ale nejdříve po měsíci dvou, záleží jak bude kytka reagovat. Musíš je pozorovat, naučit se poznat co nejdříve, kdy se jí tvoje péče přestává líbit . Když už je hodně špatná většinou ani ta nejlepší rada nepomůže.
Musíš se naučit zodpovědnosti vůči těm rostlinám. Nikdo jiný ji za tebe na sebe nepřevezme. Máš za rohem Luda. Věřím, že ti poradí se sebemenším problémem, když se na něj obrátíš.

Ta vitrína nasvítit jistě jde. I kdyby byla s minimem přírodního světla. Pokud tedy Věra opravdu chce. Určitě ale ne čtyřiceti waty. To těm kytkám moc nepomůže. Je to prostě dražší. ;)

pon 02. led 2012 18:54:34
Profil Zobrazit autorovy stránky

EvaJ píše:
Věro, nemůžeš psát, že ti nikdo neporadí. Pokud vím, je poměrně hodně lidí, kteří se ti snažíii poradit v různých problémech. Teď nemluvím o této Vandě, tam ti já poradit nedokážu. Ale především by ses měla zastavit a hodně dlouze popřemýšlet, jaké orchideje se ti líbí, jaké ti bude tolerovat rodina a na jaké máš podmínky. Např. máš vitrínu. několikrát jsi ji předělávala, ale nemůžeš ji celodenně osvětlovat. V tom případě, je to v podstatě trápení tebe i rostlin. Pokud jim nemůžeš dát světlo, prostě neporostou, natož, aby kvetly. Já bych vitrínu zrušila nebo použila na něco jiného.
Někdy dostaneš několik rozporuplných rad a nevíš, kterou použít. Nemůžeš pak původci rady napsat, že zrovna jeho rada nebyla ta pravá. Ty jsi zodpovědná za tvoje rostliny a na tobě je konečné rozhodnutí, jakou cestou půjdeš. A nemůžeš ten postup po týdnu měnit, protože se nic nestalo. Prostě si to musíš řádně rozmyslet, napsat třeba na papír do sloupků pro a proti a podle toho se ty musíš rozhodnout, jaký postup zvolíš a z té cesty neuhnout, případně ji korigovat, ale nejdříve po měsíci dvou, záleží jak bude kytka reagovat. Musíš je pozorovat, naučit se poznat co nejdříve, kdy se jí tvoje péče přestává líbit . Když už je hodně špatná většinou ani ta nejlepší rada nepomůže.
Musíš se naučit zodpovědnosti vůči těm rostlinám. Nikdo jiný ji za tebe na sebe nepřevezme. Máš za rohem Luda. Věřím, že ti poradí se sebemenším problémem, když se na něj obrátíš.

Já bych se určitě soustředila na skleník. Přizpůsobila bych ho druhům, které Ti tam porostou, věřím, že jejich určitě hodně, chce to jen pořádně nastudovat knížky a interenet - informací je tam víc než dost.

pon 02. led 2012 22:09:49

Podle názoru ředitele jedné botanické zahrady jde u Vandy spíše o virózu, i když na 100% to nemůže tvrdit. Stejně tak ale nelze na 100% vyloučit, že zde zobrazené další flekatice nejsou taky virózní. Rostliny mám zdravé, protože houbami nebo bakteriemi silněji napadené kytky vyřazuji z kultury, při slabším napadení odřezávám napadené části. Rostliny jen trochu podezřelé na virózu nekupuji a bez milosti likviduji. Je to pohodlnější a v konečném efektu i levnější, kromě toho mám jistotu, že vlastní i cizí sbírky nezamořuji chorobami. Chemii nepoužívám, ač jsem chemik.
Symptomy virózy a přidružené bakteriální nebo houbové infekce v dobrých kultivačních podmínkách mizí, ale to neznamená, že by se rostlina vyléčila. Zůstává potencionálním zdrojem infekce.
Vešketé nástroje, které přijdou do styku se šťávou rostliny sterilizuji v roztoku fosforečnanu sodného Na3PO4. Díky tomu mám sbírku, kterou mi i hrdí majitelé prostorných skleníků závidí.

úte 03. led 2012 14:50:18

Paphio píše:
mám sbírku, kterou mi závidí.

Přemýšlela jsem nad tímto tvrzením- to není pravda.Ten obdiv -není závist. Mohlo by to být taky takové zdravé soutěžení . ;)

úte 03. led 2012 20:52:20

Haki, děkuji nazvala jsi to správným jménem - obdiv a ne závist.......Věra

stř 04. led 2012 18:35:08

Taky si myslím, že mezi těmito dvěma pojmy je diamertální rozdíl. Závist už je vlastnost hraničící s nepřejícností dotyčnému cokoli dobrého a někdy přerůstá až v nenávist. A to v tomto případě snad není na místě. Naopak obdiv nad pěstitelskými úspěchy podporuje snahu ostatních pěstitelů se jim alespoň do jisté míry přiblížit a přijmout od pěstitele maximum informací, vedoucí k těmto úspěchům.

čtv 05. led 2012 17:51:01
Moderátor

K té kroužkovitosti. Jedná se nejspíš o nějakou bakteriozu a tím pádem těžko řešitelný problém.
Jediné, co mi vždy pomohlo, respektive jsem na rostlinách vypozoroval a Radek už to tady nakousl ve svém článku, je zlepšení podmínek. Bohužel v zimě se to na některých rostlinách vrací a to většinou na Stanhopeách a jedné Maxillarii.

čtv 05. led 2012 17:57:06

Na bakteriózy prej zabírá zahraniční physan ale těžko ho sehnat a kdo ví jak je účinný.

čtv 05. led 2012 18:58:10
Profil ICQ

Míra píše:
Hlavně je to o firmách. Už jsem to tady jednou psal a byl jsem pokárán, že toho mají moc. Každý přece chceme za svoje peníze dobré zboží nebo ne?

Míro, mluvíš mě z duše. Loni jsem koupila botanickou kytku u Věry (samozřejmě ne od ní!!!), no po několika dnech jsem zjistila, že je napadená těmi brouky ve vatičce. No ty jsem zlikvidovala, jenže začaly odumírat listy, hnědé fleky u báze. Musela jsem je odstranit, zůstal jen jeden. Kořeny vypadaj solidně, tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Ani už nevím, kdo byl prodejce. Ach jo.

pon 09. led 2012 22:30:45

Ještě se vrátím k jedné z fotek. Prosvítající světle zelené mokvavé sqrny na mladších výhonech např. u Dendrobium phalaenopsis a vícekvětých Paphiopedil je fyziologický problém. Příčinou je přílišná zálivka, nadměrné hnojení dusíkem (kravinec, výluhy z kompostu, zqašené kopřivy, ledek amonný), nízká teplota a nedostatek světla, popřípadě proud studeného vzduchu při větrání. Skvrny zmizí již po několika dnech vystavíme-li rostlinu slunci, nebo teď v zimě silnému umělému světlu. Pokud to neuděláme, přidruží se houbová nebo bakteriální infekce a může být zničena celá rostlina. Použití chemikálií zde tedy nemá smysl. Doporučuji si přečíst http://www.webareal.cz/kvetyzlucni/7-PUVODNI-CLANKY/28-Cosi-s-listama

stř 18. led 2012 15:50:49
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2