Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 6:24:21

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Kroužkovitost orchidejí 
Autor Zpráva

Příspěvek Kroužkovitost orchidejí
Příloha:
P1000542.jpg
P1000542.jpg [ 62.54 KiB | Zobrazeno 5057 krát ]
Příloha:
P1000544.jpg
P1000544.jpg [ 57.21 KiB | Zobrazeno 5057 krát ]

Typická kroužkovitost,přeji,aby se Vám nic takového neobjevilo na orchidejích, byla jsem ráda, že Vanda kterou jsem si dovezla vykvetla a následně dnes šla do kontejneru.........Věra

sob 31. pro 2011 18:25:24
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek Re: Kroužkovitost orchidejí
Věrko, nevím jestli jsi se neukvapila, s virozou to nemusí mít nic společného. Bohužel nyní večer už nic nenafotím ale zítra Ti sem dám fota, kdy došlo k poškození listů, které se bránily obdobně a vše další je naprosto normální.

sob 31. pro 2011 23:26:18

Čekala jsem reakci ostatních,zatím se k tomu nikdo nevyjádřil. K rostlině se vyjádřil p.Šmajer......Věra

ned 01. led 2012 15:01:14

Věro,psala jsem ti,ale odepsala si,že si ji hned jak ti to pan Šmajer řekl,hodila do popelnice.Tak ji zkus z té popelnice vytáhnout a zasadit,no...

ned 01. led 2012 15:59:15

hanka2 píše:
Věro,psala jsem ti,ale odepsala si,že si ji hned jak ti to pan Šmajer řekl,hodila do popelnice.Tak ji zkus z té popelnice vytáhnout a zasadit,no...

Hańko, zkusila jsem, ty kroužkovitě napadené listy jsem natřela Quadrisem, neředěným jen tak, tak se nechám překvapit. Vše jsem pořádně sterilizovala.
No děj se vůle boží...........Věra

ned 01. led 2012 16:02:31

Věra píše:
hanka2 píše:

Hańko, zkusila jsem, ty kroužkovitě napadené listy jsem natřela Quadrisem, neředěným jen tak, tak se nechám překvapit. Vše jsem pořádně sterilizovala.
No děj se vůle boží...........Věra

Věrko, někdy lze i list odstranit. Ono mnoho takovýchto věcí není mnohdy ani zákeřná choroba, jako spíš okem nepostřehnutelné poranění listu nebo i pěstitelské chyby. Největším nebezpečím pro rostliny je ale zbytečná uspěchanost ale také i přehnaná váhavost. Mnohdy je rok natolik nepříznivý, že můžeš dělat co chceš a prostě rostlinám nesedne a ty to dají znát. Další růst ale už je normální. Spolu s ošetřením se také musíš zamyslet nad podmínkami. Vandy dost trpí flekatostí listů v zimním období pokud se na list dostává voda. Posílám Ti pár fotek obdobných problémů a další růst té samé rostliny. Prostě je potřeba i to nejmenší a to změnit stanoviště rostliny, byť ve stejné místnosti nebo skleníku. A ještě něco, rostlinám se musíme přizpůsobovat ve všem, protože ony se přizpůsobí jen částečně a ne tak, jak by si to člověk přál a v prostředí, kde si myslí, že je pro ně ideální.

Přílohy:
orchideje 645.jpg
orchideje 645.jpg [ 56.52 KiB | Zobrazeno 4927 krát ]
orchideje 647.jpg
orchideje 647.jpg [ 60.64 KiB | Zobrazeno 4927 krát ]
orchideje 646.jpg
orchideje 646.jpg [ 97.18 KiB | Zobrazeno 4926 krát ]
orchideje 642.jpg
orchideje 642.jpg [ 66.4 KiB | Zobrazeno 4926 krát ]
orchideje 644.jpg
orchideje 644.jpg [ 112.09 KiB | Zobrazeno 4926 krát ]
ned 01. led 2012 17:21:48

Míro, moc děkuji za fotky, ne každý rád ukáže své neúspěchy,je pravda, že pochlubit se květy dělá radost každému, uvidíme tedy co ukáže to potření rostliny.Z vody, myslím tím rosení to není, jelikož já je vůbec nerosím....Věra

ned 01. led 2012 18:28:16

Věro, nemůžeš psát, že ti nikdo neporadí. Pokud vím, je poměrně hodně lidí, kteří se ti snažíii poradit v různých problémech. Teď nemluvím o této Vandě, tam ti já poradit nedokážu. Ale především by ses měla zastavit a hodně dlouze popřemýšlet, jaké orchideje se ti líbí, jaké ti bude tolerovat rodina a na jaké máš podmínky. Např. máš vitrínu. několikrát jsi ji předělávala, ale nemůžeš ji celodenně osvětlovat. V tom případě, je to v podstatě trápení tebe i rostlin. Pokud jim nemůžeš dát světlo, prostě neporostou, natož, aby kvetly. Já bych vitrínu zrušila nebo použila na něco jiného.
Někdy dostaneš několik rozporuplných rad a nevíš, kterou použít. Nemůžeš pak původci rady napsat, že zrovna jeho rada nebyla ta pravá. Ty jsi zodpovědná za tvoje rostliny a na tobě je konečné rozhodnutí, jakou cestou půjdeš. A nemůžeš ten postup po týdnu měnit, protože se nic nestalo. Prostě si to musíš řádně rozmyslet, napsat třeba na papír do sloupků pro a proti a podle toho se ty musíš rozhodnout, jaký postup zvolíš a z té cesty neuhnout, případně ji korigovat, ale nejdříve po měsíci dvou, záleží jak bude kytka reagovat. Musíš je pozorovat, naučit se poznat co nejdříve, kdy se jí tvoje péče přestává líbit . Když už je hodně špatná většinou ani ta nejlepší rada nepomůže.
Musíš se naučit zodpovědnosti vůči těm rostlinám. Nikdo jiný ji za tebe na sebe nepřevezme. Máš za rohem Luda. Věřím, že ti poradí se sebemenším problémem, když se na něj obrátíš.

ned 01. led 2012 21:48:33
Profil ICQ

EvaJ píše:
Věro, nemůžeš psát, že ti nikdo neporadí. Pokud vím, je poměrně hodně lidí, kteří se ti snažíii poradit v různých problémech. Teď nemluvím o této Vandě, tam ti já poradit nedokážu. Ale především by ses měla zastavit a hodně dlouze popřemýšlet, jaké orchideje se ti líbí, jaké ti bude tolerovat rodina a na jaké máš podmínky. Např. máš vitrínu. několikrát jsi ji předělávala, ale nemůžeš ji celodenně osvětlovat. V tom případě, je to v podstatě trápení tebe i rostlin. Pokud jim nemůžeš dát světlo, prostě neporostou, natož, aby kvetly. Já bych vitrínu zrušila nebo použila na něco jiného.
Někdy dostaneš několik rozporuplných rad a nevíš, kterou použít. Nemůžeš pak původci rady napsat, že zrovna jeho rada nebyla ta pravá. Ty jsi zodpovědná za tvoje rostliny a na tobě je konečné rozhodnutí, jakou cestou půjdeš. A nemůžeš ten postup po týdnu měnit, protože se nic nestalo. Prostě si to musíš řádně rozmyslet, napsat třeba na papír do sloupků pro a proti a podle toho se ty musíš rozhodnout, jaký postup zvolíš a z té cesty neuhnout, případně ji korigovat, ale nejdříve po měsíci dvou, záleží jak bude kytka reagovat. Musíš je pozorovat, naučit se poznat co nejdříve, kdy se jí tvoje péče přestává líbit . Když už je hodně špatná většinou ani ta nejlepší rada nepomůže.
Musíš se naučit zodpovědnosti vůči těm rostlinám. Nikdo jiný ji za tebe na sebe nepřevezme. Máš za rohem Luda. Věřím, že ti poradí se sebemenším problémem, když se na něj obrátíš.

Evo, já se na nikoho nezlobím, Vanda je zrovna od Luda a já ji přivezla už v tomto stavu, jen mi doma vykvetla. Mám taky od Lukscheitera ta je sice pěkná zelená,ale na květ se jí moc nechce. Já jsem rozhodnutá skoro na 100% ,že budou orchideje ve skleníku, takže budou jen chladnomilnější a lehce temperované, jen zůstává otázka nevybrat hodně chladnomilné, bála bych se ,že je v létě neuchladím....a vitrína i když nekvetou, tak je to krásný relax....Věra

pon 02. led 2012 17:54:22

Hlavně je to o firmách. Už jsem to tady jednou psal a byl jsem pokárán, že toho mají moc. Každý přece chceme za svoje peníze dobré zboží nebo ne? Jak se liší kytka od boty nebo televize či lednice? Za svoje peníze chci bezvadné zboží!!! A oni jsou tu od toho!!! Přece nemohu brát jako mluvu, kterou mi tady kdosi přednesl, že toho mají moc, a že se to v tom množství nedá uhlídat. Kvalita je přece jednoznačná realita a jdu-li platit, tak už prodávající dobře ví, zda je rostlina zdravá bez chorob nebo bez škůdců. Přece mi ty rostliny balí a dává nebo ne? Oni, protože jsou profíci dobře vědí jak se co projevuje a to jak choroby, tak škůdci. Když Vám prodají botu s vadou také budete říkat mají toho hodně chudáci? Je tam lidí a nevědí kudy kam skočit? Ne přátelé, je to v nás. Naučme se odmítat tyto věci a trvat na kvalitě a není-li kvalita, tak na slevě!! Nemohu brát to, že mi prodají rostlinu napadenou sviluškou.Také zde jistá osoba psala, že to mnohdy není jejich výpěstek. Po tom mi ale nic není! Kde je jejich kontrola při přejímce? A jestliže mi rostlinu prodává a vidí, že je napadená, neměl by mi ji prodat ale vyměnit za bezvadnou a tu postiženou ošetřit a tím i vše kolem. Oni ty postřiky mají za velkoobchodní ceny ale Vy za plnou cenu. Ano může se někdy stát, že je kytka napadena čerstvě a potom to beru, to opravdu objeví jen náhoda a mnohdy i choroba v počátku není vidět, nebo se ještě neprojevila. To beru také ale bohužel se prodávají rostliny flekaté s tím, že to nic není, obalené sviluškou, poničené listy od třásněnek a hlavně nejčastěji napadené červcem a vlnatkou. Jak si potom asi má poradit začátečník, který nezná ani škůdce ani choroby? Oni to dobře vědí, takže mnohdy jednají i tak, že napadené listy prostě odtrhnou a věc je v pořádku. A i o tom to bohužel je. Jo prostě kšeft je kšeft a čím více toho zajde, tím více prodají. Musím říci, že se mi toto stalo i u rostliny od dodavatele, který je jinak stoprocentní tam šlo o černou hnilobu počínající v trsu, takže to nebylo na první pohled vidět. Do čtrnácti dnů bylo po rostlině. Proto je největší ochrannou řádná prohlídka nakupované rostliny a jsou-li na ní podezřelé věci tak ji radši nebrat byť ji hrozně chci. Vyvarujete se tak nejen ztráty financí ale hlavně zklamání z odchodu vysněné kytky.

Naposledy upravil Míra dne pon 02. led 2012 19:11:07, celkově upraveno 2

pon 02. led 2012 18:42:59
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další