Chtěla bych poprosit o názor zkušenější (zejména Mílu J.)
Vykvetl mi Phaius tankervillae.
Stanoviště - jihozápadní okno, parapet.
Má dva stvoly z jedné pahlíze, přičemž druhý stvol nasadil přibližně o měsíc později než první. První náznak stvolu jsem objevila v červenci. První stvol už kvete cca měsíc, květů na stvolu jsem napočítala 18, jsou tvarově naprosto v pořádku. První květ druhého stvolu se rozvinul před čtyřmi dny. Květ je deformovaný, stejně jako květ druhý a třetí.
Teď jsem to nafotila, ale fotky nic moc, jsou focené s bleskem večer, přes den nejsem doma.
První květ - tři sepaly + pysk
Druhý květ - tři sepaly + pysk, přičemž jeden sepal má náznak srůstu dvou (je širší než ostatní, má dvě špičky)
Třetí květ - čtyři sepaly + pysk
Květy prvního stvolu jsou naprosto normální jak mají být
Dalších pár fotek deformace květů u druhého stvolu
Zajímal by mě názor, čím to může být.
Tahle deformace už se mi stala dříve u různých kytek (Odontoglossum, Phalaenopsis), ale vždy jen u prvního květu, další byly OK.
Vzhledem k tomu, že jde o jednu rostlinu, vyškrtla jsem genetickou vadu nebo nedostatek výživy. Napadají mě jen dvě možnosti:
a) druhý stvol je ze stejné pahlízy jako první, a kytka tedy už nemá tolik síly?
b) druhý stvol nasadil později, cca o měsíc, takže by mohl být důvod v úbytku světla?
V neprospěch druhé varianty hovoří to, že minulé kvetení probíhalo leden - únor 2011, kdy je světla ještě méně a přesto byly květy OK, jen stvol měřil sotva 3/4 metru..
Ještě jedna fotka nakonec, jen pro ilustraci velikosti kytky, poměr velikosti s mou pětiletou vnučkou.
Měřeno od povrchu substrátu: listy 130 cm, první stvol 140cm