Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 08. lis 2024 14:27:07

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 Uhnilé Oncidium 
Autor Zpráva

Příspěvek Uhnilé Oncidium
Ahoj, mohli byste mi prosím poradit, jak (a jestli) půjde nějak oživit moje Oncidium? Nějak mi začalo chřadnout (uvadat) a tak po přečtení fóra jsem rostlinu vyndala z květináče a zjistila, že skoro všechny kořeny jsou uhnilé. Tak jsem rostlinu obrala od kůry i nacuclého rašeliníku (nevím, proš ho všude cpou) a teď otázka, co s ním? Do nového substrátu, nebo pytlíková metoda? Také jsem oddělila menší rostlinu (snad jsem to neudělala špatně), co s ní? Děkuji za rady.

stř 07. zář 2011 19:31:45

Příspěvek Re: Uhnilé Oncidium
Ještě přidám fotky. Nová rostlinka je tak 12-15 cm velká. Přemejšlím, že prohlídnu i novou Cambrii a Cattleyu, jestli tam není ten mech. Koupila jsem i miniphalaenopsis a byl celej v rašeliníku, tak letěl ven a dala jsem ho do nadrcený kůry.

Přílohy:
Oncid.JPG
Oncid.JPG [ 169.36 KiB | Zobrazeno 5530 krát ]
Oncid (1).JPG
Oncid (1).JPG [ 191.66 KiB | Zobrazeno 5530 krát ]
Oncid (2).JPG
Oncid (2).JPG [ 155.34 KiB | Zobrazeno 5530 krát ]
Oncid (3).JPG
Oncid (3).JPG [ 133.82 KiB | Zobrazeno 5530 krát ]
stř 07. zář 2011 20:02:38
Administrátor

No, vzhledem k tomu, že se zřejmě jedná o nějaký marketový hybrid, tak bych rovnou volil popelnici. Revitalizace tohoto jedince, pokud se vůbec podaří, bude trvat podle mého názoru minimálně dva roky.
Pokud do toho ale chceš přece jen jít, pak já osobně doporučuji zasadit do hoblin z čistého vyschlého dřeva a udržovat je trvale vlhké.
Hezký den
Pavel

stř 07. zář 2011 20:29:12
Profil Zobrazit autorovy stránky

A hoblinama jen obsypat, nebo upěchovat? A co ten prcek?
A nemyslím si, že by nedruhové orchideje, ty marketový hybridy jak říkáš, byli nějaký méněcenný. ;)

stř 07. zář 2011 20:36:47
Moderátor

Už jen pro čas strávený zachraňováním a zbytečně vloženém úsilí, bych v tomto případě také volil popelnici. Je opravdu jednodušší si koupit rostlinu novou, ale nepodcenit nic od počátku a rovnou ji přesadit do vhodnějšího substrátu. Zde to opravdu nemá moc cenu. To malé je v podstatě závislé na výživě starých pahlíz a tím pádem nový výhon bude menší, než ten původní. Než se z toho vzpamatuje, tak by rostlina mohla znovu kvést, tak za tři roky. Jako zkušební materiál pro naučení záchrany vzácnějších sbírkových druhů to ale vhodné je. Já probouzím zadní pahlízy v čistém rašeliníku. Jde to také velice dobře.

stř 07. zář 2011 20:45:17
Administrátor

dejna05 píše:
A hoblinama jen obsypat, nebo upěchovat?

jen lehce stlačit.
dejna05 píše:
A co ten prcek?

to stejné.
dejna05 píše:
A nemyslím si, že by nedruhové orchideje, ty marketový hybridy jak říkáš, byli nějaký méněcenný. ;)

No, to je věc názoru. Já si to kupříladu myslím ;) A pokud Tě orchideje chytnou, tak si to budeš časem myslet taky :mrgreen: Jediná správná odpověď v tomto případě neexistuje, protože oba máme tu svoji :lol:
Na druhou stranu jsem ale přesvědčen, že zachraňování těchto rostlin má pro začátečníky nenahraditelnou hodnotu ve zkušenosti samotné. Ta se dá časem zúročit při záchraně "cennějších" kousků ;)
Hezký den
Pavel

stř 07. zář 2011 20:48:53

dejna05 píše:

No, to je věc názoru. Já si to kupříladu myslím ;) A pokud Tě orchideje chytnou, tak si to budeš časem myslet taky :mrgreen: Jediná správná odpověď v tomto případě neexistuje, protože oba máme tu svoji :lol:

Hmmmm-tak to je vskutku zajímavý názor Pavle! Tak to je totéž, jako by nějaký "milovník psů a chovatel"-a tím nemyslím skutečného milovníka zvířat prohlásil, že voříšek je méněcenné plemeno a nemá cenu ho tedy léčit a chodit s ním k veterináři-vždyť není čistokrevný a tím je méněcenný. Je to naprosto totéž-skutečný milovník zvířat miluje toho svého podvraťáka určitě víc, než majitel chovné stanice a množitel. A přesně o tom to je-tady se na vás obracejí začátečníci, kteří chtějí pomoci kytičce, kterou si pořídili a mají jí rádi a je jedna z mála, kterou mají. Já osobně jsem také na začátku, možná tedy někde na hranici prvního stupně v pěstování, ale věřím, že nikdy v budoucnu neodpovím na dotaz začátečníkovi aniž bych urazila jeho rostlinu. A od Tebe bych tohle tedy nečekala...je to názor a každý má právo na ten svůj, to je fakt, ale není to nutné a doufám, že jsem to podala s grácií mě vlastní :mrgreen: .

stř 07. zář 2011 23:16:28

Když jsem začínal, byly v této republice sice poskrovnu ale byly k sehnání právě přírodní druhy i když jen pár rodů. Tehdy jsme vzhlíželi na nedosažitelný (tedy pro většinu, kdo tam neměl známé) západ, na jejich všemožné křížence, které dnes koupíte v Baumaxech ale tehdy to byla veliká vzácnost. Hlídali jsme si je jako oko v hlavě a mnohé mám do dnes. Mnohé také dnes i občas koupím, pokud opravdu stojí za to. Chybou lidské povahy je to, že pokud po něčem touží a musí se k tomu pracně dostávat, tak si té věci potom váží, protože se k tomu vytvoří zvláštní pouto.Leč pokud najednou to lze získat snadno, neváží si ničeho, což je vidět v dnešní době, kdy každý všechno chce a pokud možno ihned a bez větší námahy. Proto také vidíme kolem sebe naprostou ignoraci přírody jako takové, nevážení života včetně toho lidského a myslím, že to má obrovský dopad na ohleduplnost k čemukoliv tedy i k lidskému soužití, což je vidět i na neochotě zakládat trvalejší rodinné svazky. Příroda je mocná čarodějka a myslím, že nám to spočítá a také si myslím, že s tím již začala. Ona má čas, lidstvo ne a pokud se nevzpamatujeme a nepřehodnotíme stupnici hodnot, tak nezbývá než říci dobře nám tak, nafoukancům a škůdcům z největších.

čtv 08. zář 2011 6:42:07

A jéje....tyhle typy diskusí málokdy končí dobře....
Upřímně jsem žádnou urážku nepostřehla. Orchidejářům, kterí se zabývají botanikou, na marketácích většinou vadí jejich přešlechtěnost, stejně jako mnohým majitelům psů vadí přešlechtěná plemena. Tak už to holt asi zůstane a taky to tak má bejt - nemůžeme mít přece všichni rádi totéž.
Abychom se vrátili k tématu...osobně bych rostlinku dala na rašeliník a to malý příště neoddělovat :( .Držim palce at se rostlina vzchopí ;)

čtv 08. zář 2011 8:25:11
Profil ICQ

Přesně tak. Rašeliník je výborný a právě pokud jsou Oncidia vsazena například do košíku, nemusejí se téměř přesazovat, stačí každý rok obalit vzdušné kořeny novým rašeliníkem.

čtv 08. zář 2011 9:04:59
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další