Autor |
Zpráva |
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2935
|
Každý jsme nějak střelený
Přátelé miluji ostrá jídla. Bratr mi před pár lety přivezl z Mexika chili papričky, které si pěstuji a dělám z nich velmi ostrou omáčku. To jsem si myslel do dneška. Letos jsem dostal dárkem pár semínek papriky Naga Jolokia, která drží rekord v Guinesově knize v pálivosti. Pochází z Indie. Paprička je oproti chili opravdu golem. Překrásně roste i zraje. Jen pro zajímavost chili má v bodové stupnici SH asi 20 - 50 000 bodů v pálivosti. Tato naga má více jak 1 000 000 bodů SH. To víte, že jsem byl zvědav. Synek se kasal, jak ji zkřoupne. První paprička (netroufal jsem si na ni) skončila na oslavě, kde si synek odkousl špičičku a plakal. Tak plakal každý. Myslel jsem, že to je tím, protože nejsou zvyklí. Včera jsem nabral odvahu a milou papričku ochutnal. Uřízl jsem si cca 1/2 milimetrový plátek, dal mezi dva kousky buřtu a zažal chroupat. Nejdříve jsem zacítil, že to bude ostré ale vzápětí jsem si myslel, že jsem doslova "sežral" žhavý uhel z kamen který mně doslova rval kořen jazyka z pusy. Navíc to nepomíjí tak rychle, i při zajídání a trvá to cca 1/2 hodiny. Má to ale zajímavou druhou věc a to je, že nepálí dvakrát jako třebas feferonky. Co jsem o ní četl, tak kapsaicin, který obsahuje je velice zdravý a požívání této papričky má silný proti rakovinový účinek. Musím říci, že během dneška jsme ji s bráchou skoro slupli ale po opravdu mikroskopických kouscích které potom pálí docela příjemně. Na netu jsou blázni, kteří ji snědí celou. No myslím, že snesu hodně ale to by mně zabilo.
|
sob 20. srp 2011 16:22:52 |
|
|
drroman
Registrován: pon 03. srp 2009 16:18:51 Příspěvky: 1011 Bydliště: žádné nemám,ale přebývám v Brně
|
Re: Každý jsme nějak střelený
představuju si jaký by byl guláš s touto papričkou,byl by ještě jedlý ?
_________________ https://www.flickr.com/photos/66109315@N06/ http://drroman2.galerie.cz/4661207-orchideje http://drroman3.galerie.cz/ http://drroman.rajce.idnes.cz/
|
sob 20. srp 2011 16:31:46 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Re: Každý jsme nějak střelený
No dobrý moje představa je asi tato napíšu- a rána jsou zde krušná -po takový papričce oj oj
|
sob 20. srp 2011 16:49:14 |
|
|
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2935
|
Re: Každý jsme nějak střelený
HAKI píše: No dobrý moje představa je asi tato napíšu- a rána jsou zde krušná -po takový papričce oj oj A to je pávě omyl. nepálí dvakrát jak jsem již psal a to je zajímavé.
|
sob 20. srp 2011 17:42:41 |
|
|
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2935
|
Re: Každý jsme nějak střelený
drroman píše: představuju si jaký by byl guláš s touto papričkou,byl by ještě jedlý ? Dávkování párátkem. Na druhou stranu se prodávají výrobky s obsahem této papričky za dost vysoké ceny. Uvažuji, že z ní udělám pastu, která se bude lépe dávkovat. To co se mi urodilo bude asi do konce života, protože těch rostlin mám šest a všechny obalené.
|
sob 20. srp 2011 17:45:33 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Re: Každý jsme nějak střelený
Hm, zajímavé. Tohle bych chtěl zkusit. Minulý rok jsem pěstoval papričky habanero, ty jsou taky pořádně ostré, ale s tímhle se asi nemohou rovnat. Pokud jsou v receptu 3 chilipapričky, kolik se dává této?:-)
|
sob 20. srp 2011 18:46:01 |
|
|
Barbez2
Registrován: čtv 09. čer 2011 15:51:49 Příspěvky: 263 Bydliště: Adamov
|
Re: Každý jsme nějak střelený
pokud by byly nějaké semínka na podělení mělo byhc zájem příští rok bych to zkusil vypěstovat na balkoně doma
_________________ orchidejky už nejsou u mě jen koníček, ale už přerostly ve slona
|
sob 20. srp 2011 18:52:46 |
|
|
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2935
|
Re: Každý jsme nějak střelený
Karlos píše: Hm, zajímavé. Tohle bych chtěl zkusit. Minulý rok jsem pěstoval papričky habanero, ty jsou taky pořádně ostré, ale s tímhle se asi nemohou rovnat. Pokud jsou v receptu 3 chilipapričky, kolik se dává této?:-) Naprosto netuším jak to dávkovat. Kdysi byli právě první Habanero ale jsou slabší tedy podle testů ale myslím, že když pálí huba tak nějakých 10 000 nebo 20 000 i možná 50 000 bodů nelze rozeznat. Dnes už i ta moje jolokia ztratila prvenství, protože je nová paprika o dalších 100 000 bodů výš ale mezi námi, kdo to pozná? Když hoří huba (a tady naprosto bez citu) kdo pozná nějakých 100 000 bodů to už se rozeznat nedá, protože to je jako jazykem rozpoznat teplotu mezi černým uhlím a koksem. Dělal jsem speciální protlak, kde na 5 litrů směsi bylo kilo chili. nemá to chybu ale dnes, pokud bych tuto směs vařil, tak místo kila chili by stačila jedna tato paprička. Uvažuji, že udělám pastu a musím ještě nalézt někoho, kdo prodává prázdné tuby k naplnění. Myslím, že to potom bude snadnější dávkování.
|
sob 20. srp 2011 21:31:44 |
|
|
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2935
|
Re: Každý jsme nějak střelený
Barbez2 píše: pokud by byly nějaké semínka na podělení mělo byhc zájem příští rok bych to zkusil vypěstovat na balkoně doma Myslím, že se dohodneme na SZ.
|
sob 20. srp 2011 21:32:35 |
|
|
evulka
Registrován: pon 28. bře 2011 19:21:35 Příspěvky: 2258 Bydliště: PODĚBRADSKO
|
Re: Každý jsme nějak střelený
Já bych to tedy rozhodně zkusit nechtěla ale jinak pánové , nechte si chutnat
|
ned 21. srp 2011 7:47:55 |
|
|